ŽUPANIJA / OZALJ

SVEČANO U OZLJU

Dan Grada Ozlja: Održana svečana sjednica Gradskog vijeća, uručena priznanja zaslužnima - rezime učinjenog i najava brojnih novih projekata FOTO GALERIJA

Dan Grada Ozlja: Održana svečana sjednica Gradskog vijeća, uručena priznanja zaslužnima - rezime učinjenog i najava brojnih novih projekata FOTO GALERIJA

Gradonačelnica Lidija Bošnjak je napomenula da je prošla bila godina rekordnog gradskog proračuna koji je iznosio devet milijuna eura i navela da se više no ikada ulagalo u komunalnu infrastrukturu

"Hvala Gradu Ozlju i gradonačelnici Lidiji Bošnjak što prepoznaju naš rad na tome da naš kraj učinimo poznatijim, ljepšim i ugodnijim mjestom za život. Priznanje nam je velik poticaj da tako nastavimo i dalje i da, ako možemo, budemo i bolji u promicanju naših vrijednosti i načina života naše zajednice. Veselimo se daljnjoj suradnji, očekujemo nastavak potpore i u nju ne sumnjamo", poručio je u utorak na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Ozlja koja se održala u Starom gradu Ozlju povodom Dana grada predsjednik Športsko-ribolovnog društva "Ozalj" Marko Šegavić uime svih dobitnika javnih priznanja.

A priznanje su dobili, osim ŠRD "Ozalj", i Dobrovoljno vatrogasno društvo "Ozalj" - plaketu je preuzeo Tomislav Basar - te za životno djelo posthumno Đani Šegina, "kralj hrvatske operete", povodom stote obljetnice njegova rođenja – priznanje su preuzeli uime obitelji Miroslav Šegina i ravnatelj Zagrebačkog gradskog kazališta "Komedija", u kojemu je ovaj proslavljeni pjevač iz Ozlja ostvario karijeru, Miljenko Puljić.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Zahvalnice gradonačelnice dodijeljene su posebno Lovri Guštinu, Tomislavu Graši, Sportskom društvu "Munjara" i Centru za pružanje usluga u zajednici Ozalj.

Prije svečane sjednice je, između ostaloga, blagoslovljen nov prijelazni most Starog grada Ozlja, postavljen financiranjem Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.


Predsjednik Gradskog vijeća Stjepan Basar se zahvalio vijećnicima "na konstruktivnim prijedlozima i pravodobnim odlukama na dobrobit građana".

Gradonačelnica Ozlja Lidija Bošnjak je napomenula da je prošla bila godina rekordnog gradskog proračuna koji je iznosio devet milijuna eura i navela da se više no ikada ulagalo u komunalnu infrastrukturu.

POGLEDAJTE FOTO GALERIJU...

20240430 Ozalj 29 Stjepan Basar, Miroslav Šegina, Miljenko Puljić, Lidija Bošnjak, Tomislav Basar i Marko Šegavić

- Sanirano je više od 40 kilometara nerazvrstanih cesta novcem iz Fonda solidarnosti Europske unije i državnog proračuna. Ostvareno je više od 4,4 milijuna eura potpora Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske za tu namjenu. Nastavljamo s daljnjim ulaganjima u komunalnu infrastrukturu u cilju ravnomjernog razvitka svih naših mjesnih odbora, da bi sve obitelji imale asfalt do kuće i da bi sva naša naselja dobila LED rasvjetu, rekla je L. Bošnjak.

Istaknula je ulaganje u poduzetničku zonu Lug i obnovu zgrade javne namjene u Gornjem Ozlju sa sportskim igralištem te da se "kontinuirano zalažu" za ostvarenje projekata državne i županijske nadležnosti na ozaljskom području.

- Nakon što je Županija karlovačka s nama uložila značajna financijska sredstva u rekonstrukciju Doma zdravlja Ozalj, posebno se veselimo projektu proširenja Osnovne škole 'Slava Raškaj' za jednosmjenski rad s izgradnjom nove školske sportske dvorane, što je izuzetno važan projekt novčane vrijednosti 7,3 milijuna eura, od čega je šest osigurano iz Nacionalnog plana opornosti i oporavka, kazala je gradonačelnica.

Dodala je da će se uskoro početi uređivati školsko sportsko igralište u Vrhovcu za što je od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije osigurano 70.000 eura, a ostatak će osigurati Županija karlovačka i Grad Ozalj.

- Uskoro će započeti izgradnja nogostupa u Gornjem Pokupju, što je u nadležnosti Hrvatskih cesta, a rješavaju se imovinsko-pravni odnosi radi izgradnje nogostupa s biciklističkom stazom na cesti DC-228. Nikada nisu bila veća ulaganja Županijske uprave za ceste Karlovačke županije na području Ozlja – u protekle dvije godine je uložila četiri milijuna eura, a uskoro će započeti rekonstrukcija ceste od Trga ka Ozlju. Nakon izgradnje mosta u Gornjem Pokupju je uvelike porastao interes ulagača. U prethodnoj godini je konačno stavljena u funkciju napuštena tvornica Kordun koju je kupila tvrtka Kelteks. Početkom rujna je započeo s radom Spar supermarket, navela je L. Bošnjak.

Kao prioritete je nabrojala izgradnju parkirališta kod Doma zdravlja Ozalj, uređenje trga u Gornjem Ozlju, izgradnju ngostupa u Podbrežju, nastavak ulaganja u poduzetničku zonu, izgradnju vatrogasnog doma u Jaškovu i Centra za posjetitelje "Slava Raškaj", nastavak rekonstrukcije javne rasvjete, izgradnja odvodnje u Ulici Augusta Šenoe i uređenje dječjih igrališta.

- Posebnu pažnju posvećujemo demografskim mjerama. Svim mališanima osiguravamo mjesto u vrtiću koji je besplatan za treće i svako sljedeće dijete. Ulažemo u školstvo, dajemo potpore za novorođenčat, prijevoz učenika i studenata, dajemo stipendije, ulažemo u školu u prirodi i radne bilježnice, podupiremo mlade obitelji u kupnji kuće i dogradnju stana. Potpore smo unazad dvije godine dali za šest mladih obitelji koje su se doselile, rekla je gradonačelnica.

Karlovačka županica Martina Furdek Hajdin je istaknula da su Ozalj i njegova okolica "oduvijek poznati kao gospodarski snažan kraj, perjanica naše županije" i da je stopa nezaposlenosti u Karlovačkoj županiji šest, a u Ozlju već godinama na stopi od tri posto, ali i upozorila da "nije odgovoreno na problem depopulacije" i da je demografija europski problem, "gotovo pa problem bijele rase", koji "nije nastao preko noći" i da je nemoguće "preokrenuti trendove čarobnom formulom". Navela je da je po posljednjem popisu stanovništva Ozalj izgubio najviše.

"Zajedničkim radom i ulaganjem možemo polučiti rezultat i činimo to korak po korak. Ponosna sam što smo prošle školske godine upisali u Karlovačkoj županiji gotovo dva razreda više djece u prvi razred i što imamo deset posto više novorođenih. To su rezultati našeg sustavnog ulaganja u kvalitetu života, prvenstveno u obrazovanje", navela je M. Furdek Hajdin.

Izrazila je nadu da će se pruga do Karlovca rekonstruirati do početka iduće školske godine te je navela da bi do 2026. na ozaljskom području trebao biti ojačan interntski signal.

Izdvojeno


Reci što misliš!