ŽUPANIJA / OZALJ

Noć tvrđava 2024.

Večeras u Starom gradu Ozlju predavanje Miroslava Razuma o arheologiji i Željka Juriše o Ozlju u Drugom svjetskom ratu te kostimirano stručno vodstvo

Večeras u Starom gradu Ozlju predavanje Miroslava Razuma o arheologiji i Željka Juriše o Ozlju u Drugom svjetskom ratu te kostimirano stručno vodstvo

"Vidimo se od 18.00 sati u Starom gradu Ozlju", poziva ravnatelj i kustos muzeja Stjepan Bezjak

U Starom gradu Ozlju će se u organizaciji Zavičajnog muzeja Ozalj održati večeras manifestacija "Noć tvrđava 2024." uz kostimirano stručno vodstvo za djecu, kojoj će od 18 do 22 sata povijest kraja približiti "ozaljske povijesne ličnosti", te dva predavanja.

U 18 sati doktor znanosti Miroslav Razum drži predavanje "Deset pitanja i deset odgovora o arheologiji".

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Na Starom gradu Ozlju u tijeku su arheološka istraživanja kojima je cilj otkriti prošlost na prostoru ove jedinstvene tvrđave u Hrvatskoj. Vođeni mišlju da ne postoje glupa pitanja, samo glupi odgovori, te sa svrhom edukacije i popularizacije arheologije, na ovom predavanju biti će dati odgovori na najzanimljivija pitanja kroz konkretne primjere sa Starog grada Ozlja – objašnjava Razum.

"Stari grad Ozalj u Drugom svjetskom ratu" naziv je predavanja koje će s početkom u 19.30 sati održati magistar povijesti i zemljopisa Željko Juriša.


- Geografsko-politički te strateški položaj Starog grada Ozlja u razdoblju Drugog svjetskog rata bio je od iznimne važnosti za sve zaraćene vojske. Ratna događanja približila su se Ozlju u proljeće 1942., što je rezultiralo i zatvaranjem Zrinsko-Frankopanskog muzeja Družbe Braća Hrvatskog zmaja u Starom gradu. U jesen 1942. godine Stari grad zaposjedaju talijanski fašisti, a nakon kapitulacije Italije ostaje jedna domobranska satnija. Tijekom 1944. dolazi i ustaška bojna. Završetkom rata u svibnju 1945. godine u Stari grad ulaze partizanske jedinice čime završava rat na ovom prostoru. Cilj ovog predavanja je upoznati posjetitelje šireg ozaljskog prostora s događajima i aktivnostima koje su se događale u Starom gradu Ozlju u razdoblju od 1941. do 1945., a ujedno i sa posljedicama ratnih razaranja koje je utvrda imala u navedenom periodu – najavljuje Juriša.

Za kostimirano stručno vodstvo zadužen je kustos i ravnatelj muzeja Stjepan Bezjak, magistar kroatistike i povijesti.

- Vidimo se od 18 sati na Starom gradu Ozlju – poziva Bezjak.

Izdvojeno


Reci što misliš!