ŽUPANIJA / SLUNJ

propali pregovori

Zaposlenici slunjskog vrtića idu u štrajk: "Grad je držao figu u džepu, a onda se skandalozno povukao iz pregovora"

Zaposlenici slunjskog vrtića idu u štrajk:
foto KAportal/DV Slunj

Grad ne može preuzeti odgovornost za radnice i radnike u dječjem vrtiću, ali očekuju da se posao obavlja odgovorno i kvalitetno, kažu u Sindikatu.

Grad Slunj je u procesu mirenja sa Sindikatom obrazovanja medija i kulture Hrvatske donio jednostranu i neočekivanu odluku kako neće potpisati Kolektivni ugovor za zaposlene u dječjem vrtiću Slunj te je Sindikat u dogovoru s članstvom pokrenuo zakonske radnje za organizaciju štrajka.

Grad Slunj je odbijao obavezu sudjelovanja u kolektivnim pregovorima, kako nalaže Zakon o radu, nakon čega je Sindikat sukladno zakonskim propisima pokrenuo postupak mirenja.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U procesu mirenja između Sindikata i Grada, usuglašene su odredbe Kolektivnog ugovora, učinjeni su određeni pomaci u povećanju osnovice i koeficijenata po kojima bi se ispoštovala zakonska plaća po staroj Uredbi o nazivima radnih mjesta, uvjetima za raspored i koeficijentima za obračun plaće u javnim službama, pri čemu su članovi na to pristali s namjerom da se kolektivni pregovori ponovno otvore na jesen kako bi se dostigla i aktualna, zakonski propisana plaća.

Zaposlenicima dječjeg vrtića Slunj, odnosno članovima Sindikata, prioritet je bio potpisati Kolektivni ugovor, kako bi se osjećali sigurnije da se njihova prava neće u budućnosti smanjivati jednostranim odlukama poslodavca te su pristali i na nižu cijenu rada nego to aktualni Zakon i Uredba propisuju.

Međutim, na četvrtom sastanku mirenja, Grad Slunj se povukao iz procesa, usprkos prethodnom dogovoru i namjeri da potpiše Kolektivni ugovor, s objašnjenjem da ne može preuzeti dodatnu odgovornost.

Grad ne može preuzeti odgovornost za radnice i radnike u dječjem vrtiću, ali očekuju da se posao obavlja odgovorno i kvalitetno, na dobrobit djece upisane u vrtić. Odugovlačenjem, a zatim i povlačenjem iz procesa mirenja, pokazali su da su cijelo vrijeme držali fige u džepu i da nisu svjesni važnosti uloge koju imaju radnice i radnici u dječjem vrtiću, a očito nisu svjesni niti njihove volje i snage da ne odustanu od borbe za svoja materijalna i radnička prava.

S obzirom na skandalozno povlačenje Grada iz pregovora, Sindikat je u dogovoru s članstvom pokrenuo zakonske radnje za organizaciju štrajka.

Izdvojeno


Reci što misliš!