KAportal Duga Resa se oprostila od poznate hrvatske književnice Irene Lukšić: Živjela je književnost i za književnost | Karlovački informativni web portal
PANDEMIJA KORONAVIRUSA

Duga Resa se oprostila od poznate hrvatske književnice Irene Lukšić: Živjela je književnost i za književnost

Od velike hrvatske književnice i prevoditeljice Irene Lukšić danas su se na komemorativnom skupu oprostili brojni kulturni djelatnici, suradnici, prijatelji i rodbina. Irena Lukšić rođena je Dugorešanka, koja je neumorno stvarala cijeli život. Iz njenog prerano ugaslog života ostala je bogata književna ostavština koja broji četrdesetak književnih djela, brojne prijevode s ruskog jezika, tristotinjak radova o hrvatskoj i ruskoj književnosti.

Bila je i stručnjak za rusku emigrantsku književnost na kojoj je i doktorirala. Za svoj rad dobila je broja priznanja i nagrade, a izdvojiti valja nagradu Kiklop koju je osvojila nekoliko puta za urednicu godine, knjigu eseja i te tri puta za najbolju biblioteku na „Na tragu klasika“ .

Irena Lukšić napustila nas je na svoj rođendan. Ta tiha djevojka iz Duge Rese uvijek u nekim svojim mislima i svjetovima, živjela je književnost i za književnost. Irena je životom posvjedočila onu poznatu A.B. Šimićevu opomenu, čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda. Otišla je, a mi se danas od nje opraštamo svaki na svoj način – suzdržavajući suze kazala je Mirjana Bašić. Višnja Lasić, prijateljica od djetinjska, ispričala je nekoliko događanja iz mladosti te pročitavši Cesarićevu pjesmu „U suton“ istakla je kako je Irena svoj život učinila vječnim.

Hrvojka Božić ispred Ogranka Matice hrvatske u Karlovcu podsjetila je na ogroman posao koji je Irena Lukšić učinila objavljivanjem „Dnevnika“ Dragojle Jarnević. Obje književnice, istakla je Božić, ponekad možda i neshvaćene u svojim okolinama ostavile su dubok trag u karlovačkoj povijesti.

Vlado Halovanić ispred Društva hrvatskih književnika, ispričao je kako je još davnih godina dok su surađivali na listu „Breza“ shvatio da će Duga Resa ubrzo Ireni postati pretijesna, jer njen talent i kreativnost već tada su bili respektabilni. Siguran sam da će se naša Irena sada pridružiti svim onim velikim književnim imenima koja su i dalje prisutna u našem sjećanju i u našim srcima, naglasio je Halovanić.

Njena odluka da trajno bude stopalima u Dugoj Resi, isčitava se u njenoj prozi, gdje se oslanja na nostalgične elemente, a slavne glumce i pjevače u svojoj imaginaciji dovela je ovdje u Kasar, u Dugu Resu. Irena je po mnogo čemu bila specifična, zato je u Dugu Resu dovela svoj cijeli svijet. Zato na pitanje kakva je bila Irena mogu samo reći Irena će i dalje ostati nepročitana i otvorena knjiga – kazao je u emotivnom govoru Josip Pandurić koji je više od 17 godina surađivao s Irenom u nakladničkoj kući Disput.
Knjiga žalosti u koju su danas brojne posljednje pozdrave upisali mnogi Dugorešani, bit će pohranjena u dugoreškoj Gradskoj Knjižnici.

Pridružujemo se posljednjem pozdravu Ireni Lukšić, a u znak sjećanja donosimo i jedan od intervjua koje smo objavili kad je izdala novu knjigu „Idoli i barabe“, a koji se i danas nalazi njenoj službenoj stranici, na LINKU.

KAportal.hr

  • Odgovori