AKTUALNO

Četiri „mušketira“ Pedale Laganini voze breveto ultra maraton Pariz–Brest–Paris

Četiri „mušketira“ Pedale Laganini voze breveto ultra maraton
Pariz–Brest–Paris

Četiri člana SRK Pedala Laganini: Zdenko Grgurić, Alen Katić, Dario Matanić i Milan Štrk kvalificirali su se za najpoznatiji biciklistički ultra maraton 19. Pariz-Brest-Pariz u Francuskoj na kojem sudjeluje oko 7500 biciklista iz cijeloga svijeta, a 16 ih dolazi iz Hrvatske. Samim time jasno je koliki je uspjeh da iz jednog rekreacijskog karlovačkog biciklističkog kluba dolazi čak četiri „mušketira“ na ovo prestižno europsko natjecanje. Pridružit će im se i Silvijo Pale Halić iz Zagreba koji je prošao kvalifikacije. Pred kvalifikacije za breveto Pariz-Brest-Pariz iz Republike Hrvatske je bilo 20 kandidata, ali nisu svi prošli kvalifikacije do kraja.

- Ultra maraton je dug 1230 kilometara i potrebno ga je odvoziti za manje od 90 sati. Start je iz Rambouilleta 18. kolovoza pored Pariza te se vozi do Bresta na Atlantskom oceanu, i nazad. Vozi se bez logističke potpore, što znači da sva odjeća i oprema mora biti na biciklu. Tek su na kontrolnim točkama svakih stotinu kilometara osigurana mjesta za kratki odmor – objašnjava Dario Matanić, tajnik SRK Pedala Laganini.

A „pedala“ Alen Katić dodaje:

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Naravno, do sudjelovanja na ovom događaju nije bilo lako doći. Da bi se vozio breveto svih breveta potrebno je godinu dana prije održavanja proći jedan od breveta u duljini od 1000, 600, 400, 300 ili 200 kilometara kako bi se zadovoljili uvjeti iz pretkvalifikacija. Naravno, oni koji imaju homologiran dulji breveto u prethodnoj godini imaju prvenstvo u pretkvalifikacijama. Osim pretkvalifikacija, potrebno je u godini održavanja breveta do sredine mjeseca lipnja završiti sva četiri breveta i time steći naslov 'Super randonneur' da bi se moglo pristupiti ultra maratonu Pariz-Brest-Pariz.

- Ovom prigodom bi se htjeli zahvaliti gradu Karlovcu i gradu Zagrebu na podršci i pomoći – kažu naši biciklistički „mušketiri“.

„Mušketiri“ iz Karlovca prema Parizu kreću sa Zrinjskog trga u Karlovcu (ispred fontane kod županije) u četvrtak, 15. kolovoza na blagdan Velike Gospe, u 7,00 sati ujutro. Start maratona je nedjelju, 18. kolovoza 2019. godine iz Rambouletau 20,30 sati, do zaključno s ponedjeljkom 19. kolovoza ujutro. Sudionici mogu birati kada će startati i koliko im je vremena potrebno za odvoziti breveto. Na raspolaganju im je 80, 84 i 90 sati.

ŠTO JE BREVETO

Pariz-Brest-Pariz ultra maraton je najstarija manifestacija takve vrste u svijetu. To je trka u kojoj biciklisti uživaju više od stotinu godina. Prvi ultra maraton je održan 1891. godine, te se, u pravilu, održava svake četvrte godine. U pravilu, breveto nije natjecateljskog karaktera. Glavni naglasak postalo je druženje i u osnovi je vrlo jednostavan. Potrebno je proći put od glavnog grada Francuske Pariza do Bresta na Atlanskom oceanu i nazad. Trasa nije prohtjevna jer nema velikih uspona. Organizacija je na visokoj razini. Cijelom dužinom, svih 615 kilometara trase, organizatori s čak 2500 volontera brinu se za više tisuća sudionika. Isto tako, cijelim putem organizirana su mjesta s hranom, okrjepom, spavanjem, te nužnom osobnom higijenom.

U Republici Hrvatskoj mnogi biciklistički klubovi, pa tako i SRK Pedala Laganini, održavaju breveto vožnje putem kojih se je moguće plasirati na ultra maraton Pariz-Brest-Pariz. Svi breveti u Hrvatskoj održavaju se pod okriljem organizacije Randonneurs Croatia a koja je predstavništvo krovne organizacije Audax club Parisien.

KAŠonline


Reci što misliš!