AKTUALNO

KAretrovizor: Prvi karlovački kafić kakve danas poznajemo, Caffe Express na Korzu, otvoren je 1961. godine

KAretrovizor: Prvi karlovački kafić kakve danas poznajemo, Caffe
Express na Korzu, otvoren je 1961. godine

Baš kao i ostatak bivše države, ako Hrvatska bitno odskače od europskog prosjeka u nečemu, onda je to broj kafića. Ima nešto u životnom stilu, u tome da se na ovim prostorima i dalje živi ležernije, uvijek se nađe vremena i novca za kavu ili pivo, ima nešto i u tome da je država tako postavila stvari da je u sitnom poduzetništvu najjednostavnije i najisplativije otvoriti ugostiteljski lokal.

Teško je naći sveobuhvatne statistike po hrvatskim gradovima, no pojedinačni podaci za neke gradove ilustriraju koji su razmjeri ugostiteljskog booma, bez obzira što većina, posebice na kontinentu, upravo zbog velike zasićenosti i konkurencije iza svakog ćoška, zapravo životare. Primjerice u Rovinju na svakih 36 (?) Rovinjaca dolazi jedan kafić, slastičarnica, restoran ili objekt brze prehrane. U susjednoj Bosni i Hercegovini nalazimo podatak da Banja Luka ima čak tisuću kafića što je otprilike isti broj kao u gotovo deset puta većem Munchenu.

Kao što znamo, ni Karlovac ne zaostaje mnogo, mjesto za ispijanje kave u bilo kojem dijelu grada ne treba tražiti dugo, iza svakog ugla nađe se neki ugostiteljski objekt. Otkud je sve to krenulo? Povijest finih građanskih kavana u Karlovcu duga je i – rekli bismo – slavna, povijest malo prostijih i bučnijih krčmi također, ali koji bismo lokal u Karlovcu mogli okarakterizirati kao prvi u današnjem smislu kafića, s modernim interijerom i kavom kao prvim razlogom za sjedanje u njega? Moramo se vratiti gotovo 60 godina unazad, petnaestak godina nakon 2. svjetskog rata na Korzu otvoren je Caffe Express, prvi ugostiteljski lokal u Karlovcu koji je imao gotovo sve atribute kafića kakve danas poznajemo i u kojima provodimo puno slobodnog vremena. Radio je sve do Domovinskog rata, pa je u privatnoj inicijativi obnovljen u moderniju inačicu koja nije dugoročno nije zaživjela.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Danas novi kafići niču kao gljive poslije kiše, tu rutinu više nitko ni ne bilježi, no otvaranje modernog caffe bara 1961. bila je dovoljno zanimljiva i velika stvar da najavu njegovog otvaranja poprate lokalne novine.

„Prvi kafe-ekspres“, Karlovački tjednik, 17. kolovoza 1961.

Godinama već u karlovačkom ugostiteljstvu osjećao se nedostatak jednog ekspres-restorana. Da bi taj problem riješila, uprava ugostiteljskog poduzeća „Plješivica“ odlučila je da adaptira prostorije bifea „Korzo“ i pretvori ih u prvi kafe-ekspres u našem gradu. Već pun mjesec dana traju radovi na adaptaciji prostorija. Radovi na preuređenja i inventar stoje oko 10 milijuna dinara. O značenju otvaranja ovog lokala direktor poduzeća „Plješivica“ drug Jaršulić nam je rekao:

- Otvaranje prvog kafe-ekspresa u Karlovcu bit će od velikog značenja za razvoj ugostiteljstva u našem građu. Kao i u ostalim gradovima, i u Karlovcu se ukazala potreba da se otvori lokal u kojem bi oni kojima se žuri mogli da popiju kavu ili orandžadu. Novi lokal će biti će otvoren svakog dana od 6 do 23 sata. Oprema novog kafe-ekspresa bit će jedna od najsuvremenijih u Karlovcu.

Radovi na uređenju ovog lokala teku vrlo dobro i bit će završeni ovih dana. Službeno otvaranje lokala predviđeno je za. 1. rujna.

Pripremio Tihomir Ivka


Reci što misliš!