AKTUALNO

Karlovac "vraća dug" velikom znanstveniku - počela gradnja Teslinog centra na Rakovcu i bez zaokružene financijske konstrukcije

Karlovac

Kao rok završetka svi priželjkuju da to bude na 165. rođendan Nikole Tesle 10.7 2021. Koliko je to ambiciozno treba tek vidjeti, no Furdek Hajdin je uvjerena da će Centar biti gotov prije ovih četiri godine.

- U prvoj fazi će se raditi razgradnja objekta, stare kuće koja je derutna i u ruševnom stanju. Tlo je vrlo loše na ovom terenu, traži se zahtjevnije temeljenje, doći ćemo do razine zemlje i to je prva faza. U 2020. ćemo osigurati sredstva za drugi ugovor pa koliko to bilo, nacrt proračuna će biti prezentiran javnosti. Nadam se da će doći do kontinuiteta gradnja, a treća faza je ona oko koje ćemo se lomiti, rekla je Furdek Hajdin.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Budući Centar bi tako puno prije mogao dobiti parking preko puta Gimnazije. Građevinska dozvola će biti ishođena sljedeći tjedan, a parking će imati elemente inovativnosti, solarne panele i punjače za električna vozila.

Direktorica AB gradnje Marija Janžetić naglasila je da je predviđena je obnova zaštićenog kulturnog dobra i gradnja zgrade u dvorišnom dijelu koja će sa zgradom Gimnazije činiti zajedničku funkcionalnu cjelinu. To je polivalentni centar površine 655 kvadrata a imat će edukativni centar za mlade s prostorima za rad i učenje te izložbeni prostor. Nosiva konstrukcija je monolitna, temelji i zidovi su armirano betonski temelji, pregradni dijelom iz opeke dok stara kuća zadržava prvobitni izgled. Dograđeni je dio suvremen s puno stakla i aluminijske bravarije.

Na otvorenje radova došla je i pomoćnica ministra Kristina Bilić koja je pohvalila Karlovac i Karlovačku županiju kao izrazito uspješne u privlačenju europskih sredstava.

- Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova podupire ovakve projekte tako je kroz natječaj i ovaj poduprt sa 430 tisuća kuna. Drago mi je što će Grad Karlovac biti ITU grad i koristiti financijska sredstva iz ITU mehanizma i to već u ovoj godini, kazala je Bilić.

KAportal.hr

Izdvojeno


Reci što misliš!