AKTUALNO

U 2018. godini Županijskom državnom odvjetništvu prijavljeno 47 maloljetnika - optuženo ih je 16, a osuđeno "samo" 9

U 2018. godini Županijskom državnom odvjetništvu prijavljeno 47
maloljetnika - optuženo ih je 16, a osuđeno

Broj maloljetnika prijavljenih županijskim državnim odvjetništvima u Republici Hrvatskoj razmjerno je velik, no broj onih protiv kojih se podiže optužnica te, još više, onih koji bivaju osuđeni - daleko je manji. Proizlazi to iz opsežne publikacije Državnog zavoda za statistiku objavljene ovih dana, koja ne zalazi u razloge za odbacivanje tako velikog broja prijava. Konkretno, u Hrvatskoj je u 2018. godini državnom odvjetništvu prijavljeno 1.196 maloljetnika, od čega je protiv 347 podignuta optužnica, a osuđeno ih je 302.

Na području koje obuhvaća Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu (a koje obuhvaća i područje Gospića) u prošlo je godini prijavljeno 47 maloljetnika, no optužnica je podignuta protiv njih 16, a osuđeno ih je "samo" 9.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ako krenemo od optužnica i osuđujućih presuda, na području ŽDO Karlovac u 2018. godini daleko je najviše maloljetnih osoba optuženo (a i osuđeno) zbog kaznenih djela protiv imovine. Optuženo ih je 11, i to četiri za razbojništvo, tri za krađu, dva za oštećenje tuđe stvari i po jedan za tešku krađu i razbojničku krađu. Četiri su maloljetnika optužena za krivotvorenje novca, a jedan za nanošenje osobito teške tjelesne ozljede.

Od navedene brojke osuđeno ih je ukupno 8 za kaznena djela protiv imovine  (četiri za razbojništvo, dva za krađu i po jedan za tešku krađu i razbojničku krađu), kao i maloljetnik optužen za nanošenje osobito teške tjelesne ozljede.

Prijava je, rekli smo, bilo daleko više, iako valja naglasiti da se ukupne brojke iz godine u godinu smanjuju, a prošla godina donijela je i daleko najmanje prijava, optužbi i osuda. Kako se statistika odnosi samo na 2018. godinu nije moguće donositi konkretnije zaključke o odbačenim prijavima, odnosno kaznenim djelima na koja se odnose, jer su mogući slučajevi koji su prijavljeni u 2018. godini, da bi u 2019. došlo do optužnog prijedloga.

KAportal.hr

Izdvojeno


Reci što misliš!