AKTUALNO

Djelatnici karlovačke bolnice upozorili na male plaće i loše uvjete rada: Naše zdravstvo je u kolapsu, ne znamo kako će opstati i tko će liječiti ljude

Djelatnici karlovačke bolnice upozorili na male plaće i loše uvjete
rada: Naše zdravstvo je u kolapsu, ne znamo kako će opstati i tko
će liječiti ljude

- Želimo raditi, ali tražimo da se naš rad prizna i cijeni. Došli smo u situaciju da Vlada, prvi put od kad traju pregovori, nije potpisala parafirani tekst koji su sindikati dogovorili s resornim ministrom. Sad tek vidimo, kako se ovaj drugi krug pregovora bliži kraju, da su pokušali uzeti jedan članak iz Kolektivnog ugovora koji govori o prekovremenim satima. Naravno, sindikati na to nisu pristali. Čula sam se s kolegama pregovaračima danas, ima volje da se taj parafirani tekst, članak koji govori o prekovremenim satima, ne dira. To sad ide na Vladu, vidjet ćemo hoće li pristati na taj parafirani tekst i dok se ne potpiše Kolektivni ugovor, nastavit ćemo s akcijama. Ovih sedam posto koje je parafirano u izmjenama kolektivnog ugovora je tek kap, ne možemo reći niti gašenje požara, u odnosu na to kakve su plaće zaposlenicima jer mi imamo zaposlenike s najnižim koeficijentom, 0,62, i da nije uvjeta rada, oni bi imali plaće daleko ispod minimalca. Očekujemo od Vlade da poveća koeficijente, naravno i povećanje osnovice, to je sljedeće, kazala je Rubić.

Traženo povećanje od 7 posto, pojasnila je značilo bi od 200 do 300 kuna u plaćama medicinskih sestara, ovisno na kojem odjelu rade, a za spremačice 56 kuna, čime bi im plaće bile tek nešto iznad minimalca.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- U našoj bolnici je sestara i medicinskih tehničara oko 400; nedostaje ih, vidi se po velikom broju prekovremenih sati, nedostaje sveg zdravstvenog i nezdravstvenog osoblja. Kad raspišemo natječaj, nitko se ne javi, a ako se i javi, ubrzo ode jer vidi da je to pretežak posao za tako malu plaću, napomenula je Rubić, najavivši da je da će ovakve akcije, bude li potrebno, u Općoj bolnici Karlovac biti nastavljene.

Koliko košta zdravlje, Kolika je cijena našeg rada, Koliko Vlada štedi na zdravstvenim radnicima, Tko će nas sutra liječiti, Hoćemo bolje uvjete rada - tek je dio poruka koje su okupljeni zaposlenici poslali Vladi. Primjerice, ilustrira Gordana Bakran, povjerenica HSSMS-MT, raspon plaća medicinskih sestara, ovisno o tome gdje rade, je od 4.800 kuna - ne početnika, nego sestre sa 30 godina staža - do 7.000 kuna, sa svim dodacima na plaću. Ne samo zbog plaće, nego i uvjeta rada, pričaju nam, postaje neizdrživo pa se mnogi odlučuju na odlazak. Ne samo iz Karlovca, nego i iz Hrvatske.

- Manjak je ljudi, odlaze zbog malih plaća, ne plaćaju se prekovremeni, uvijek neki problemi, sestara nema, preuzimamo više radnih mjesta... Sa 17 godina radnog staža, razmišljam i ja o odlasku iz Naše Lijepe, sve intenzivnije, zbog malih plaća. Kredite imamo, spajamo kraj s krajem... Bar na par godina da "malo pokrpamo", ispričao je medicinski tehničar Zdravko Kirinčić, a njegov kolega Neven Ferenčina priznao da bi se na odlazak već odavno odlučio "da nije obitelji i nekih drugih stvari".

Iako se odlazi i iz karlovačke bolnice, Opća bolnica Karlovac, u odnosu na druge županijske, još se i dobro drži, ocijenila je dr. Samija Ropar, predsjednička karlovačke podružnice Hrvatskog liječničkog sindikata, napomenuvši da HLS nije reprezentativan pa ne organizira ovu akciju, ali je podržava jer svi dijele istu sudbinu.

- Bez tima ne možemo funkcionirati, ako naše sestre budu išle u štrajk, i mi ćemo de facto biti u štrajku jer smo i prema HZZO-u prijavljeni kao timovi. Rada u zdravstvu nema bez tima. U svakoj "normalnoj" državi bilo bi normalno da liječnici vode i prosvjede i organizaciju jer su temelj zdravstvenog sustava, ali naša Vlada, i prijašnja i sadašnja, nama to onemogućava, po odredbama Zakona o reprezentativnosti sindikata iz 2014. po kojem, taman da se i svi liječnici učlane, ne možemo biti reprezentativni, primjetila je Ropar.

KAportal.hr

Izdvojeno


Reci što misliš!