GASTRO

NE BOJTE SE CORONE!

Gastro špijun ponovo operira po tržnici! Razbili smo se u Los Bandidosu, zasad jedinom mjestu u gradu specijaliziranom za meksičku kuhinju

Gastro špijun ponovo operira po tržnici! Razbili smo se u Los Bandidosu, zasad jedinom mjestu u gradu specijaliziranom za meksičku kuhinju

Hrpa tortilja čipsa dolazi u velikoj kartonskoj zdjeli, nakrcana je topljenim sirom cheddar, mljevenom junetinom, kukuruzom, rajčicom i jalapeno papričicama.

Velika tržnica s dobrom ponudom jedan je od glavnih atributa svakog pravog grada, a da bi to bio u pravom smislu riječi ovaj gradski "trbuh" ne smije ostati samo na štandovskoj i trgovačkoj ponudi voća, povrća, mesa, ribe, pekarskih prozvoda, pa i onih raznoraznih "đinđi". Mora imati kvalitetnu ponudu gotove hrane, ali raznolike za svačiji ukus.

Pržene ribice i ćevapi u somunu godinama su bili "default" gastro ponude karlovačke gradske tržnice, no stvari se stubokom mijenjaju jer je konačno na "trg" stigla i svjetska kuhinja. Led je probio "Teriyaki" s azijskom ponudom koju je vaš i naš Gastro špijun već isprobao, no od nedavno dolazi i hrana s drugog dijela planete - iz Meksika. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Los Bandidos je ćošak u donjem dijelu glavne zgrade tržnice (prema dm-u)  i ima mini terasu namijenjenu samo za stajanje, ali i to je dovoljno da se "s nogu" drmne ponešto iz ogromnog gastro repertoara ove velike srednjoameričke zemlje. 

Burrito s planetarno poznatim chili con carneom (mljevena junetina dinstana s hrpom povrća) ili piletinom, quesadille, tacosi, taqutiosi, nachosi i hrskava piletina u ponudi su ovog kioska, a sve dolazi i u vege inačicama što je svakako za pohvalu. 

Kako nismo znali da su porcije gigantske, a zaista jesu takve, naručili smo burrito i quesadille, oboje s junetinom, te nachose koji su u stvari tortilja chips.  Doživljaj ne bi bio potpun da se na našem stolu nisu našli i birria tacosi, poslagani u šaržeru od četiri komada. Tacosi su mini tortilje, u ovom slučaju punjene sporo kuhanom junetinom, sirom i lukom koji se sljubljuju u sriracha umaku s kojom kapi svježe cijeđene limete. 

Krenimo redom. Chilli con carne često se nalazi na kućnim menijima a može se jesti žlicom kao varivo, no dakako da je puno bolji u tortilji, a može i zapečenoj kao "enchilada". U ovom slučaju tortilja je nafilana i zamotana u foliju, pa je ovo jelo definitivno za preporuku da se pojede s nogu ili u hodu, no opet nije to baš doživljaj koji bi trebala nuditi meksička kuhinja. 

Zato smo se uvjerili da su pravi izbor quesadille. U porciju idu četiri komada, za jednog odraslog sasvim dovoljno da se fino najede, no ipak ima nešto i u dijeljenju s kolegom, prijateljem, partnericom ili partnerom, posebno ako je to uvod u drugi slijed.

Oprezno kod naručivanja nachosa. Hrpa tortilja čipsa dolazi u velikoj kartonskoj zdjeli, nakrcana je topljenim sirom cheddar, mljevenom junetinom, kukuruzom, rajčicom i jalapeno papričicama. Toga ima zaista puno, a dojam je i da je za jednog 90+kg-ovca ovo jelo sasvim dovoljno. Posebno ako se zalije meksičkim pivom Corona koje je također u ponudi Los Bandidosa. Za one odvažnije kao aperitiv bi se mogla preporučiti i tequila, no nama je za ovaj nabrijani alkoholni derivat ipak bilo malo prerano, a može se i izbjeći ako je na placu već prije pao koji Badelov vinjak u narodu zvan "konjak", iako s konjakom nema nikakve veze. 

Nakon svega ovoga, i s drugom Coronom u ruci, već je sve ovo bilo dosta, a onda je ipak trebalo probati tacose koji su na stol stigli po preporuci jako ljubazne gazdarice Lucije. To je valjda došlo nešto kao desert, a što reći osim preporučiti. 

Ono što sve dakako zanima, a trebalo bi biti vezano za kvalitetu hrane u ponudi, je cijena. Ne može se baš reći da je Los Bandidos jeftino mjesto iako po položaju izgleda tako, cijene su dosta visoke, no opet kad se stave u omjer s kvalitetom teško da bi moglo biti drugačije a da se tu ne nađe ekonomska računica.

Od Lucije doznajemo da se radi s kvalitetnim namirnicama i da od toga ne namjerava odustati na uštrb manjih cijena i možda više gostiju. U svakom slučaju, moramo se složiti s ovakvim mišljenjem.

Nije da se po meksičkoj hrani baš "taraca" svaki dan, no zašto je ne probati i češće kad se radi o dobrim, uravnoteženim obrocima u kojima ima i puno povrća. Svakako je Los Bandidos za preporuku, ali i da se napravi mali odmor od ribica, ćevapa i bureka iz pekare. 

Cijene jela su od 7 do 9 eura u mesnim varijantama, te od 6,5 do 7 eura u vege. Mogu se naručiti i ekstra umaci salse s rajčicom, sirom ili češnjakom po cijeni od 2,5 eura, te poznati guacamole od avokada za 5 eura. Ž!

Pogledajte FOTO GALERIJU...

 

Izdvojeno


Reci što misliš!