AKTUALNO

Karlovačka županija hrvatski rekorder po korištenju biomase kao energenta - koriste je škole, ustanove, javne zgrade...

Karlovačka županija hrvatski rekorder po korištenju biomase kao
energenta - koriste je škole, ustanove, javne zgrade...

- Karlovačka županija je apsolutni lider u zemlji u korištenju biomase. Šteta što i drugi ne koriste to što je 50 posto Hrvatske pokriveno šumom. Ova županija ima najveći broj zamijenjenih kotlovnica i najveći broj projekata, a niti jedna druga nije provela projekt toplinskog poduzetništva; Karlovačka je, u Slunju i Ozlju, kazao je danas ravnatelj Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske Julije Domac.

Podsjetio je da je uvođenje biomase u kotlovnice u školama i drugim ustanovama i javnim zgradama Karlovačke županije započet 2013. godine kroz projekt Zelena energija. Do sad su realizirane investicije kotlovnica na biomasu u ukupnoj vrijednosti od 3,7 milijuna kuna, te osigurano 1,6 milijuna kuna za četvrtu, a Županija je poticala i građane na zamjenu kotlovnica na energetski učinkovitije i ekološki prihvatljivije energente pa ih je ugrađeno više od 150.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Za investicije su pri tom osiguravana bespovratna sredstva iz nacionalnih ili europskih fondova, a u dvije osnovne škole, u Slunju i Ozlju, kotlovnice su promijenjene u suradnji s privatnim poduzetnicima koji će 10 godina opskrbljivati škole energentima po zajamčenoj cijeni i brinuti o održavanju sustava, a nakon toga vratiti škole Županiji. Uskoro će rekonstruiranu kotlovnicu imati i Srednja škola Duga Resa i to europskim novcem, dok OŠ Vladimir Nazor u istom gradu značajne uštede već bilježi.

- U školskoj godini 2015/2016. tamo je za lož ulje izdvojeno 63.000 kuna, dok je u idućoj za sječku dato 18.000 kuna, a temperature su prosječno bile 5-6 stupnjeva niže.  Uštede koje imamo promjenom energenata u školama i ustanovama su oko 70 posto i odgovorno tvrdim: da nije bilo ulaganja u energetsku učinkovitost, obzirom da su godinama decentralizirana sredstva smanjivana, sad bismo se pitali da li u nekoj školi ima grijanja, napomenuo je župan Ivan Vučić, podsjetivši da se, osim promjene energenata, ulaže i u zamjenu stolarije, krovova, toplinskih ovojnica.

Nije dobrobit ovakvih projekata samo ušteda u energentima, nego i poslovi za ovdašnje poduzetnike koji projekte realiziraju, a, po Domčevim riječima, i izvoz znanja jer projektanti, inženjeri, izvođači radova dobivaju pozive da modele iz Karlovačke županije primjene i drugdje - od NP Plitvice do BiH i Makedonije.

KAportal.hr

Izdvojeno


Reci što misliš!