AKTUALNO

Kako energetski obnoviti zgradu i u isto vrijeme smanjiti ukupni mjesečni trošak stanovanja?

Kako energetski obnoviti zgradu i u isto vrijeme smanjiti ukupni
mjesečni trošak stanovanja?
foto ilustracija

Obavještavam sve građane grada Karlovca kako u ponedjeljak 17.10.2016. (barem je tako najavljeno) izlazi natječaj kojim će se subvencionirati energetska obnova višestambenih zgrada čime građani mogu energetski obnoviti svoju zgradu i višestruko uštedjeti. Bila bi šteta propustiti takvu priliku.

Ovaj natječaj povoljniji je od prošlog gdje je subvencija bila 40% (sada je 60%), ali je zahtjevniji u odnosu na tražene uštede (traži se min 50%, a bila je 30%).

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Rok za natječaj je 90 dana u kojem treba od najbitnijeg izraditi energetski certifikat i glavni projekt te ishoditi suglasnost suvlasnika.

Može se uštedjeti :

1. na investiciji u ovojnicu zgrade, uvođenju zamjenskog učinkovitog grijanja na plin ili obnovljive izvore energije, zamjeni zajedničke rasvjete visokoučinkovitom LED rasvjetom i nadzoru 60 % (prosječna neizolirana zgrada u Karlovcu priključena na Toplanu troši cca 80 kn/m2 za grijanje godišnje što se može uz ovojnicu i plin smanjiti na cca 30 kn/m2),

2. na projektnoj dokumentaciji i energetskom certifikatu 85% ,

3. na grijanju više od 50%

4. na održavanju zgrade čiji trošak će se značajno smanjiti nakon izvedbe ovojnice zgrade i/ili uvođenja novog učinkovitog sustava grijanja i rasvjete.

Analize pokazuju da efekti za zgradu izgrađenu bez izolacije nakon obnove ovojnice i uvođenja plina za grijanje mogu biti ušteda energije cca 60% i smanjenje troška grijanja cca 70% što rezultira mjesečnom uštedom cca 4,5 kn/m2 mjesečno. Investicija se može isplatiti kreditom sa 5% kamata za cca 7 godina povećanjem pričuve sa sadašnje 2,5 ili 3kn/m2 na 5 kn/m2. Krajnji efekt je smanjenje ukupnih mjesečnih troškova od cca 2 kn/m2 do otplate kredita. (Povećanje pričuve za 2,5 kn/m2 uz smanjenje mjesečnog troška 4,5 kn/m2) . Efekti za izolirane zgrade nešto su manji , dok je zgradama koje su bolje izolirane nedostižan uvjet uštede 50% toplinske energije.

Izdvojeni efekt za uvođenje plina je mjesečna ušteda cca 1,2 kn/m2 mjesečno u odnosu na izoliranu zgradu a na neizoliranu cca 2,5 kn/m2 ponajprije zbog eliminiranja fiksnog dijela troška Toplane. Nakon otplate kredita mjesečna ušteda se povećava na proračunatu od cca 4,5 kn/m2 (ovisno o sadašnjoj izoliranosti zgrade), a stanovi na tržištu vrijede cca 20% više.

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja kao posredničko tijelo, zajedno sa Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koje provodi natječaj i Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije koje upravlja dodjelom bespovratnih sredstava od Europskog fonda za regionalni razvoj zaslužni su za ovaj ipak zakašnjeli natječaj.

Ove godine izostali su svi natječaji FZOEU za energetsku obnovu obiteljskih kuća i energetsku obnovu višestambenih zgrada, pa je ovakav natječaj već dugo očekivan i željen.

Na natječaj se mogu prijaviti višestambene zgrade (zgrade sa tri ili više stanova) koje imaju upravitelje koji su nosioci provođenja natječaja i vrlo su bitni za uspješnu kandidaturu zgrade na ovom vrlo vrijednom natječaju, a sve u cilju kako bi zgrada bila ispravno kandidirana i imala što je više moguće bodova radi pozicioniranja zgrade na listi koja će dobiti bespovratna sredstva.

Tvrtka PETRAČIĆ-projekt već se dokazala na sličnim natječajima jer su naše zgrade kojima upravljamo redovito dobivale bespovratna sredstva na natječajima Fonda za energetsku obnovu za mjerenje toplinske energije, za obnovu energetske ovojnice zgrade i projektnu dokumentaciju koja je potrebna za javljanje na natječaj energetske obnove.

Kod nas, sve potrebno od stručnog savjeta, izrade certifikata, izrade glavnog projekta do vršenja nadzora nad izvođenjem radova i upravljanjem višestambenim zgradama možete naći na jednom mjestu.

Vrijedi istaći da smo u Karlovcu upravo mi prvi uspjeli sa bespovratnim sredstvima FZOEU cjelovito energetski obnoviti višestambenu zgradu u Smičiklasovoj 13.

Za natječaj potrebno je priložiti sljedeće:

1. Energetski certifikat koji ne smije biti C ili boljeg energetskog razreda (B ili A)

2. Zgrada mora biti sa više od 66% brutto površine (površina zajedno sa zidovima bez otvorenih dijelova kao što su balkoni ili lođe) namjenjena stanovanju i mora predstavljati barem jednu dilataciju (najbolje cijela zgrada)

3. Zgrada ne smije biti pojedinačno nepokretno kulturno dobro

4. Glavni projekt energetske obnove zgrade izrađen po ovlaštenom projektantu kojim se mora proračunski dokazati ušteda na energiji grijanja od minimalno 50%

5. Ugovor o upravljanju zgrade, međuvlasnički ugovor, odluku stanara sa >50% potpisa, prijavni obrazac, dokaz o postojanju zgrade, registracija upravitelja...

6. Upravitelj zgrade je prijavitelj na natječaj projektnog prijedloga u ime suvlasnika.

Po objavi natječaja , pozvati ćemo javnost u narednih 10 dana na stručno predavanje u Karlovcu u kojem ćemo se pozabaviti detaljima natječaja , savjetima i konkretnim i praktičnim primjerima proračuna kako što brže i bolje doći do nepovratnih sredstava na natječaju koji je najavljen.

Imamo kapacitete i znanje i želimo pomoći svima.

Davor Petračić dipl.ing.građ.

ovlašteni inženjer, certifikator,upravitelj zgradama i sudski vještak

za područje građevinarstva

vlasnik PETRAČIĆ-projekt d.o.o.

Domobranska 3, Karlovac

Tel./fax: 047/601-534, mob: 098/402-490

e-mail: [email protected]

Sponzorirani članak

Izdvojeno


Reci što misliš!