AKTUALNO

Zašto Zvijezda propada i tko je odgovoran? Deset razloga - preduvjeta za revitalizaciju

Zašto Zvijezda propada i tko je odgovoran? Deset razloga -
preduvjeta za revitalizaciju

Karlovačka gradska jezgra - povijesna Zvijezda  još će jednu zimu dočekati onakva kakva je već više desetljeća, neuređena, poludevastirana i praktički napuštena od Karlovčana.

Poslije još jedne, već nebrojene, tematske debate o Zvijezdi oglasio se gradski vijećnik Davor Petračić koji kaže da sad već "u nekom ujednačenom ritmu koji nas dovodi do transa ponavljamo već izlizane žalopojke o već 50 godišnjem intenzivnom propadanju dijela grada koji bi, svi to smatramo trebao biti njegov dragulj".

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Upozorava na "žalosne činjenice koje guše Zvijezdu toliki niz godina i tek kada se one promijene omogućiti će se njen prirodno pretpostavljeni biserni uzlet".

Ovo su Petračićevih 1o razloga:

Promet kroz Zvijezdu je zabranjen (uglavnom)

... što je taj dio grada unazadilo do besvjesti jer prestavlja prometnu barijeru umjesto mjesta ugodne i polagane vožnje do omiljenog kafića, restorana tržnice, ribarnice ili trgovine. Sjećam se da je svojevremeno bio izgovor restrikcijama prometa naginjanje crkvenog tornja...

Prometni izlaz iz Zvijezde prema istočnoj strani ne postoji

... što je trajni nedostatak tog dijela grada i uzrok zašto se napretku prema zaostajanju već u ranoj fazi propadanja istaknula „Kineska četvrt“ te je potrebno „izmisliti“ komunikaciju prema Gazi a što ne bi škodilo sve zapuštenijoj Gazi.

Parkiranje u Zvijezdi se plaća i za vlastiti auto stanovnika Zvijezde

... za mene je nenormalno da za vlastiti auto, samo činjenicom što stanujem u Zvijezdi i imam potrebu parkirati auto bliže mjestu stanovanja moram plaćati parking koji doživljavam kao kaznu stanovanja u potencijalno najvrednijem dijelu grada. Pa neću ga valjda držati u zraku !? Za razliku od stanovnika Zvijezde, takav unazađujući faktor ne trpe npr. stanovnici Novog centra....a pred tržnim centrima parkiranje je besplatno.... (pitam se zašto?)

Nema gradske tržnice, ribarnice , gradske pekare i gradske kavane

... stare, dobre uređene tržnice popločene granitom sa karlovačkim štihom, javnim wc-om i fontanom na kojoj se direktno od proizvođača kupuje vrhnje, sir, kupus.... (pa ga zbog zabrane prometa i naplate parkiranja moram nositi na grbači pedesetak metara....)

Nema dovoljno trgovina, kafića, restorana, hotela

.... što je direktna posljedica destimulacije prometa zabranom, naplatom parkiranja i učestalom dizanju automobila paukom kao drastičnog kažnjavanja stanovnika sa uobičajenih mjesta krivog parkiranja. Naravno da će prosječni Karlovčan radije otići u trgovinu gdje se parking ne plaća. (a to nije u Zvijezdi)

Ako u Zvijezdi radite, plaćate namet koji se zove spomenička renta

.... umjesto da se nagrade i stimuliraju ljudi koji žele raditi u Zvijezdi oni se kažnjavaju nametom za razliku od onih koji svoje obrte ili poduzeća imaju npr. u Grabriku....

Nema instalacije plina (manji dio ima)

.... a na što bi se trebao Karlovčan grijati u Zvijezdi ?!, na preskupu Toplanu (koje isto većinom nema u ulicama Zvijezde) ili na zahtjevna i nespretna drva !!?.

Nema instalacije toplovoda (manji dio ima)

... zašto nije razgranata mreža za one rijetke koji si žele financijski trajno naškoditi !? (Naravno da bi Toplana, kada bi se s njom normalno gospodarilo bila jedan od prihvatljivih izvora toplinske energije za Karlovčane u Zvijezdi)

Prometnice, infrastruktura i zgrade su zapuštene a poneki dijelovi izgledaju zastrašujuće i emitiraju vonj po truleži

... ulaskom u taj dio grada, fascinira temeljita zapuštenost zgrada i kompletne infrastrukture do te mjere da dobro treba istovremeno gledati pod noge i u krovove kuća u polumračnim ulicama nad kojima se nadvijaju polusrušene ili zanemarene zgrade s kojih vrebaju viseće opasnosti u pojavnom obliku žbuke, crijepa, oluka ili klimavih dimnjaka.

Zaštita spomenika kulture poskupljuje svaki vaš građevinski poduhvat

.... kada tako jako volite taj dio grada i želite u njemu živjeti nastaju razno razne, većini nerazumljive birokratske prepreke poput zahtjeva zaštitara oko boja fasade, vrste crijepa, materijala prozora, zadržavanja stare i neravne fasade, držanja konstrukcije krova u zraku dok se istovremeno objekt ruši i gradi novi da se niti na trenutak ne narušava ambijentalna vrijednost koju čini ta zgrada svojim volumenom, da se ugrađuje ručno tesana i stara građa u krovište kako bi se zavarao poneki arheolog iz budućnosti... uglavnom i tu ste kažnjeni jer ne znate kada ćete dovršiti gradnju i koliko će ona koštati, a koštati će Vas to uglavnom 20-30% skuplje nego npr., pogađate.... u Grabriku....

Eto, zato nam Zvijezda propada.... a nisam ni spomenuo učestale kazne biciklistima... i za to nam nisu potrebne posebne sociološke, demografske, prometne, urbanističke i druge ekspertize...

Ostaje jedino lagano pitanje: Tko je odgovoran, pita se Petračić.

KAportal.hr

Izdvojeno


Reci što misliš!