AKTUALNO

HNS: Banija do daljnjeg infrastrukturno zapuštena - u novom "copy-paste" proračunu i dalje "na repu"

HNS: Banija do daljnjeg infrastrukturno zapuštena - u novom
Karlovačka gradska četvrt Banija - foto arhiva KAportala

Proračun Grada Karlovca za 2017. godinu je pred vratima, pa kao vijećnik u Gradskom vijeću postavljam pitanje – što novi proračun donosi Gradskoj četvrti Banija, pita se Nikola Badovinac, novopečeni HNS-ovac koji je, podsjetimo, zajedno s Marinom Novaković Matanić promijenio stranački dres ali i dalje ostao oporba u Vijeću.

Kako podsjeća, riječ je o četvrti na čijem području živi 3.291 stanovnik, a kada tome pribrojimo zaposlene i osobe koje tijekom dana borave na području Banije, broj se uveća i za nekoliko stotina stanovnika.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Problemi Banije brojni su i vidljivi, stoga upravo uoči donošenja novog proračuna želim podsjetiti i upozoriti na neke od vidljivijih, koji, kako sada stvari stoje, na žalost svih stanovnika, neće biti riješeni ni u 2017. godini, kaže Badovinac koji je nabrojao probleme za koje smatra da su puno hitniji nego što to misli aktualna gradska vlast.

Ostatak podužeg priopćenja prenosimo u cijelosti...

Zagrebačka ulica bez nogostupa i rasvjete i u 2017. godini

Put gradskom četvrti Banija krećem Zagrebačkom ulicom, koja nema te ni u 2017. godini neće imati nogostup s adekvatnom uličnom rasvjetom. Pješaci će i dalje hodati po cesti i strahovati za vlastiti život. I dalje će autobus na križanju s Orlovačkom ulicom stajati na cesti i puštati školarce da izlaze na oranicu uz cestu, jer na tom mjestu još uvijek nema autobusnog stajališta. U Zagrebačkoj ulici nalazi se i odlagalište otpada Ilovac, koje postaje piramida na kraju grada. Zatvaranje, odnosno sanacija odlagališta odgađa se svakih nekoliko godina, jer se regionalni centar za gospodarenje otpadom Babina gora s ovakvom državnom i lokalnom politikom u skorijoj budućnosti neće otvoriti. Za sada šetnju Zagrebačkom ulicom završavam s nadvožnjakom Drežnik, ispod kojeg nakon malo jačih padalina nije moguće proći zbog vode na kolniku te su mnogi sugrađani prisiljeni mnogo vremena utrošiti putujući alternativnim pravcima. Problem nije nov, nažalost traje niz godina, a opći je dojam da je vladajućima nerješiv.

Glavna i najfrekventnija prometnica zahtijeva sanaciju i prometno rasterećenje

Jedan od većih problema gradske četvrti je glavna prometnica u Ulici Banija od križanja s Prilazom Većeslava Holjevca do križanja s Ulicom dr. Ante Starčevića. Prometnica zahtijeva sanaciju, a ne više kozmetička rješenja. Uz prometnicu je potrebno sanirati i nogostup, jer ono što se dosad po tom pitanju napravilo nije dovoljno. Jedan od gorućih problema Ulice Banija je i veliko prometno opterećenje u frekventnim satima, što zahtijeva što skorije rješenje.

Osnovna škola, dječji vrtić, dom i centar za odgoj djece i mlade bez parkirnih mjesta

Činjenica da na području Osnovne škole, Dječjeg vrtića te Doma za odgoj djece i mladeži te Centra za odgoj i obrazovanje djece i mladeži Karlovac nedostaje parkirnih mjesta zahtijeva što hitnije rješenje – ne kozmetičko, u smislu izgradnje nekoliko parkirališnih mjesta, već konkretno.

Obala Franje Račkog treba hitnu sanaciju kolnika i nogostupa

Na Obali Franje Račkog održava se najstarija gradska manifestacija „Ivanjski krijes“. Osim toga ta je ulica i ostalih dana prometna zbog većeg broja tvrtki koje se nalaze u njezinoj blizini. Upozoravam da je u izuzetno lošem stanju i da zahtijeva hitnu sanaciju kolnika i nogostupa.

Najgušće naseljene ulice u lošem stanju, hitno ukloniti bunar u Ulici Stanka Vraza

Najveći broj stanovnika Banije živi na području ulica Jana Masaryka, Stanka Vraza i Vatroslava Jagića, koje zahtijevaju hitnu sanaciju kolnika, nogostupa te postavljanje adekvatne rasvjete. Kod tvornice turbina Karlovac u Ulici Stanka Vraza nalazi se „bunar“ koji je u ruševnom stanju i potrebno ga je hitno ukloniti kako bi se u tome dijelu ulice povećao broj parkirališnih mjesta, kojih nema ni približno dovoljno. Velik broj stanovnika Banije posjeduje auto, kojeg ne može propisno parkirati, a ni u jednoj projekciji proračuna ideja proširenja prostora za parkiranje nije ni spomenuta. Isto tako, ovo je područje rizično i u sigurnosnom aspektu, jer na njega postoji tek jedan ulaz i dva izlaza. Smatram da je potrebno razmišljati o spajanju Ulice Stanka Vraza s Obalom Ivana Trnskog, što zbog sigurnosnog aspekta, što zbog prometnog rasterećenja.

Baniji treba dječje i sportsko igralište – postojeća nisu svima dostupna

Područje gradske četvrti Banija traži izgradnju minimalno jednog dječjeg igrališta te barem jednog sportskog igrališta „rukometnih“ dimenzija, jer postojeća igrališta nisu otvorena za primjenu svim stanovnicima, već samo korisnicima Osnovne škole Banija te Centra za odgoj i obrazovanje djece i mladeži Karlovac.

Banijanski most zahtijeva hitne popravke

Želim svakako spomenuti i Banijanski most kojem su potrebna hitna sanacija nogostupa i popravci pokrovnih limova.

Sustav obrane od poplava – do kada će stanovnici Banije živjeti u strahu?

Jedan od najvećih gradskih problema je sustav obrane od poplava. Na području Gradske četvrti Banija mnogi su stanovnici osjetili poplave na vlastitoj koži, braneći se od naviranja vode u svoje domove. Od 2014. godine do danas vrlo se malo učinilo za stanovnike Banije, koji će i dalje sa strahom pratiti visine vodostaja i bojati se hoće li im dom sutra biti suh. Sustav obrane od poplava Grada Karlovca traži prioritetno rješavanje, a njime bi se trebala pozabaviti država.

Iako svjestan da sam u ovom nizu problema naveo i neke koji nisu u nadležnosti Grada Karlovca, napominjem da Grad ne poduzima ništa kako bi se oni riješili. Jasnom vizijom i voljom u više je navrata Gradska vlast mogla prisiliti i županijsku i državnu vlast da riješe „svoje“ probleme, no to nije učinila.

Kako znam reći, proračun Grada Karlovca je zapravo već godinama „copy/paste proračun“ od godine prije i bojim se da će tako i ostati ako ne izglasamo promjene 21. svibnja 2017. godine.

Gradska četvrt Banija i Grad Karlovac zaslužuju drugačiju vlast - vlast koja brine i bori se za rješavanje svakog problema, a ne samo problem „podobnih“. Ne želim da nebriga prema Gradskoj četvrti Banija dovede do toga da Banija bude zapuštena. Probleme moramo sanirati na vrijeme, a ne samo pričati i razmišljati o njima. Želim gradsku vlast koja služi stanovnicima Karlovca, vlast koja se bori za drugačiji, bolji i gradskiji Karlovac od ovog kakav je danas.

Vijećnik u Gradskom vijeću Grada Karlovca

Nikola Badovinac

KAportal.hr

Izdvojeno


Reci što misliš!