AKTUALNO

Zbog napada i prijetnje policajcima Karlovčaninu uvjetna osuda, iako je već devet puta osuđivan za isto djelo

Zbog napada i prijetnje policajcima Karlovčaninu uvjetna osuda,
iako je već devet puta osuđivan za isto djelo
foto ilustracija

Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu žalilo se na odluku Općinskog suda jer je napadača na policajce kaznilo samo uvjetnom kaznom zatvora, i to na godinu dana s rokom kušnje od četiri godine.

Tužiteljstvo navodi kako je kazna preblaga, osobito stoga što se radi o višekratnom specijalnom povratniku, čovjeku koji je do sada čak devet puta osuđivan za kaznena djela sprječavanja službenih osoba, napada na službene osobe, te prijetnje.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U posljednjem slučaju za koji je nepravomoćno osuđen i na koji se referira žalba ODO-a, on je policajca koji ga je htio uhiti udario šakom u prsa, a njegovim kolegama je zaprijetio da će ih "pobiti, zaklati čim ga puste, odrezati im glave, a onda ih odležati deset godina".

Sud je obrazložio kako je pri odmjeravanju kazne uzeo u obzir i olakotne okolnosti djela, to što je okrivljeni priznao djelo, njegovo žaljenje i iskreno kajanje zbog počinjenje, kao i činjenicu da posljednjih pet godina nije kažnjavan, da ima troje djece, kao i da je nakon počinjenja kaznenog djela bio ljubazan s policajcem.

U Odvjetništvu smatraju kako se neće ostvariti svrha kažnjavanja, neće se utjecati na svijest optuženika da ponovo ne učini kazneno djelo niti svijest trađana o pravednosti kažnjavanja.

- Sud je pogrešno ocijenio priznanje okrivljenika kao olakotnu okolnost, tim više što je on u obrani rekao da nije suglasan s vrstom i mjerom kazne koja je predložena jer smatra da je kazna za dva tako banalna djela previsoka. S obzirom da on ta kaznena djela smtra banalnima te da je višekratni specijalni povratnik, što je djelo počinio s najvećim stupnjem krivnje - izravnom namjerom, smatramo da je njegovo priznanje zamo deklerativne naravi - žali se Općinsko državno odvjetništvo navodeći da je sud precijenio njegove olakotne okolnosti.

KAportal.hr

Izdvojeno


Reci što misliš!