AKTUALNO

Otkrivene krivotvorene diplome u obrazovanom sustavu - koliko ih ima u Karlovačkoj županiji?

Otkrivene krivotvorene diplome u obrazovanom sustavu - koliko ih
ima u Karlovačkoj županiji?

Provjera diploma u obrazovnim ustanovama i učeničkim domovima u Hrvatskoj u prošloj godini rezultirala je nanovo s utvrđenim krivotvorenim ispravama zaposlenika koji dugi niz godina rade u sustavu, njih ukupno 35.

Naime, Ministarstvo znanosti i obrazovanja početkom 2019. godine poslalo je uputu za provjeru vjerodostojnosti isprava o stupnju obrazovanja svim obrazovnim ustanovama i učeničkim domovima u Hrvatskoj. Akcija je to kojim resorno ministarstvo nastoji povećati povjerenje u sustav, a s druge strane i uspostaviti proceduru provjere vjerodostojnosti isprava o stupnju obrazovanja prilikom novih zapošljavanja. Na poslanu uputu tijekom cijele 2019. godine odazvalo se 1.243 od 1.419 obrazovnih ustanova u Hrvatskoj te je ujedno na provjeru poslano 57 905 isprava o stečenoj kvalifikaciji, što je ukupno provjereno 81% zaposlenih u sustavu. Riječ je ujedno i o broju obrazovnih ustanova u kojima je uspostavljena sustavna provjera vjerodostojnosti isprava prilikom zapošljavanja.

Koliki se broj obrazovnih ustanova u Karlovačkoj županiji odazvalo uputi Ministarstva te koliki je broj provjerenih diploma, Županiji je taj podatak nepoznat. Naime, na upit Kaportala iz Županije nam je odgovoreno da je provjeru diploma radilo Ministarstvo te Županija kao osnivač škola te podatke nema, s obzirom da su zaposlenici pod ingerencijom Ministarstva.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

S druge strane, iz Ministarstva znanosti i obrazovanja odgovaraju kako nisu ovlašteni davati podatke o konkretnim osobama te da je anketa provjera diploma provedena na razini cijele Hrvatske, a ne pojedine županije tako da podacima po županijama Ministarstvo ne raspolaže.

-No, ukoliko se utvrde da isprave nisu vjerodostojne te je u natječajnom postupku priložena lažna dokumentacija, osobi prestaje služba izvanrednim otkazom ugovora o radu. Svi koji su se zaposlili temeljem krivotvorenih diploma sigurno taj posao ne mogu zadržati i bit će upućeni u daljnji postupak, naglašavaju u Ministarstvu na upit Kaportala.

Inače, u Karlovačkoj županiji djeluje ukupno 104 škole, od čega 76 osnovnih škola koje pohađa 8388 učenika te je u njima zaposleno 1015 nastavnih djelatnika. U 28 srednjih škola u Karlovačkoj županiji zaposleno je pak 588 nastavnika, a srednjoškolsko obrazovanje pohađa ukupno 4015 učenika.

KAportal.hr


Reci što misliš!