AKTUALNO

Po ocjeni ADAC-a hrvatski kampovi zabilježili najveći rast u Europi: Karlovačka županija ima ih najviše u kopnenom dijelu Hrvatske

Po ocjeni ADAC-a hrvatski kampovi zabilježili najveći rast u
Europi: Karlovačka županija ima ih najviše u kopnenom dijelu
Hrvatske

Najnovije ovogodišnje izdanje prestižnog europskog vodiča kampova - njemačkog autokluba ADAC  - donosi ocjenu inspektora kako su hrvatski kampovi zabilježili najveći kvalitativni porast u Europi (+2,1 posto) i pri tome se ozbiljno približili prvoplasiranoj Nizozemskoj, koja je ove godine stagnirala. Županije s najvećim porastom kvalitete su Zadarska (+4,5 posto) te kontinentalni dio sa Karlovačkom i Zagrebačkom županijom (+4,2 posto).

Karlovačka županija je i najjača kontinentalna kamp destinacija s osam kampova - čak četiri su na području općine Rakovica (Turist, Korita, Medvjed i Korana), a po jedan na području Karlovca (Radonja), Duge Rese (Slapić), Ogulina (Sabljaci) i Generalskog Stola (Leskar). Čak 49 posto ukupnih kamping kapaciteta nalazi se, pak, na području Istre, a u Dalmaciji prednjači zadarsko područje.

Među kamping gostima u Hrvatskoj tradicionalno su najvažniji oni s njemačkog govornog područja, kojima je ADAC vodič ključan izvor informacija. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Iako Nijemci najradije biraju domaće tržište, kada putuju u inozemstvo prvi im je izbor Italija, a odmah na drugom mjestu je upravo Hrvatska. To nam daje optimizam za budućnost jer rezultati pokazuju kako smo pravom putu i vjerujemo da možemo u budućnosti biti još i bolji, ističe Adriano Palman, direktor Kamping udruženja Hrvatske, najveće kamping udruge koja okuplja 271 hrvatski kamp. 

Potvrđuju to i podaci od prošle godine, prema kojima su gosti njemačkog govornog područja u 2019. u hrvatskim kampovima ostvarili gotovo 1,2 milijuna dolazaka i 8,7 milijuna noćenja, što je 45 posto ukupnih noćenja u kampovima, uz rast noćenja od 2 posto u odnosu na prethodnu godinu. 

Hrvatska ima ukupno 433 srednje velika kampa i 301 manjih kampova u domaćinstvu ili OPG-u. Čak sedam kampova ima najviših 5*, dok ih 66 ima 4*. Kampovi visoke kategorije sa 4 i 5* pokrivaju skoro 50 posto ukupnog hrvatskog kapaciteta kampova. U 2019. u kampingu je ostvareno je 19,2 milijuna noćenja, odnosno 18 posto ukupnih noćenja i 15 posto dolazaka turista u Hrvatskoj. 

KAportal.hr


Reci što misliš!