AKTUALNO

INTERVJU Gradonačelnik Damir Mandić za KAŠ o situaciji u gradskom sportu: Lopta je kod nas, nadam se da ćemo zabiti gol!

INTERVJU Gradonačelnik Damir Mandić za KAŠ o situaciji u gradskom
sportu: Lopta je kod nas, nadam se da ćemo zabiti gol!

„Znam da je utopija razmišljati o udruživanju jer klubovi se osnivaju kako bi se natjecali a ne udruživali. Ne bi smjela biti utopija razmišljati o projektnom udruživanju. Moj prijedlog je da jedan od kriterija za raspodjelu novca bude i suradnja na razvoju sporta u gradu. Baš me zanima kako će proći ta inicijativa“ - kaže karlovački gradonačelnik.

Prvi sportski intervju za ovaj portal g. Damir Mandić, tada tek izabrani karlovački gradonačelnik, dao je 14. svibnja 2017. godine. Zahvalivši se na korektno obavljenom poslu prvi čovjek našega grada poslao je autoru poruku sljedećeg sadržaja: „Dogovora o držanju za riječ sam se i bojao…“ Koliko god to bila simpatična šala ozbiljno smo ga „držali za riječ“. Jedna od tema je naime bila da Karlovac nema atletsku stazu na „Čavlekovom“ stadionu. Evo odgovora: „Zajedno s g. Feitlom definirali smo korake nužne za obnovu stadionskih atletskih borilišta. Ne govorimo dakle samo o stazi. Staza nam je i dio izbornog programa. Uvjeren sam da će reflektori svijetliti i zbog atletskih natjecanja.“

Sada, 33 mjeseca kasnije, na isto pitanje gradonačelnik uzvraća: - Čim temperature dopuste kreće lijevanje staze. Uskoro će i natječaj za sprave i opremu. Vjerujem da ćemo krajem svibnja imati sve. Travnjak je gotovo spreman za proljetni dio prvenstva.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Dobro, a kad će atletičarima prestati podstanarski status na stadionu koji su im udijelili nogometaši. Hoće li nakon staze dobiti i krov nad glavom na objektu koji je građen kao atletsko-nogometni, a ne pretežito nogometni? - I to ćemo usporedno riješiti. Na zadovoljstvo svih. Starta obnova svlačionica kod igrališta s umjetnom travom. S Mladosti ćemo usuglasiti detalje.

Inicijativa je da se na starom atletskom igralištu na Foginovom kupalištu postavi info-ploča na kojoj će pisati da su tu sportsku aktivnost započeli olimpijci Krešo Račić i Jelica Pavličić, a da se ispred košarkaškog igrališta u Šancu isto tako postavi info-pano s podsjetnikom o gostovanju NBA košarkaša. Originalna ploča je netragom nestala. Ne čini li vam se to zgodno i kao turistička ponuda. Hoćete li je podržati? - Radimo na tome.

SVI IGRAMO ISTU UTAKMICU

Posljednjih godina ispostavlja se da sport Karlovca gubi na vrijednosti? - Ne bih se složio. Ne gubi na vrijednosti, no kad usporedimo očekivanja temeljena na tradiciji KA-sporta, pogotovo nekih grana, današnjim rezultatima ne možemo biti sretni. Nije floskula ako ustvrdimo da je Karlovac grad sporta, ali činjenica jest da nam vrijeme jako curi. Vidljivo je da pojedinačne discipline pronalaze mjesto u okvirima Hrvatske, pa i šire, dočim ne možemo biti u potpunosti zadovoljni ekipnim sportovima na koje se veže najveći broj ne samo sportaša nego i navijača. Ne bih nikoga izdvajao ni pozitivno, a imao bih koga. Negativno još manje. Svi igramo istu utakmicu: kako pronaći pravi put za razvoj sporta općenito.

Jedan od povoda, razloga i uzroka, svakako je kronični nedostatak novca? - Karlovački sport nije nestao. Slažem se da nacionalno nije vidljiv, ali postojala su vremena kad je bio itekako vidljiv. Pokazalo se da su to bili instant trenuci, koji nisu pustili korijenje. Samim tim su kratko i trajali. Zašto ovo naglašavam? Zato što je kad govorimo o novcu vrlo važno potencirati održivost, sukladno tome i planirati. I sam sam svjedočio koliko je bivša gradska uprava trošila energije da zatvori financijske potrebe u vremenima krize.

Entuzijazam poklonika sporta trebalo bi bolje iskoristiti? - Naravno. U Karlovcu imamo zaista izvrsnih primjera takvog ponašanja, što upravo zbog te ljubavi čini kvalitetne pomake. Međutim, od entuzijazma se ne živi. Potrebno je nadograditi strukturiran pristup koji će uzeti u obzir što sport u cjelini i parcijalno donosi zajednici. Pa u tom kontekstu razmišljati o ulaganjima i osiguravanju sredstava. Valja imati na umu da je od 2011. do 2016. sport dijelio sudbinu cijelog društva i da su sredstva bila smanjena, a opet u to vrijeme su izgrađene dvije dvorane rukometnih dimenzija. Ako gledamo zadnje tri godine, iz proračuna je za sportske klubove izdvojeno u prosjeku milijun kuna godišnje više nego 2016.

OBVEZA GRADSKE UPRAVE

Što se promijenilo u sportu otkako ste na funkciji karlovačkog gradonačelnika? - Ako se sjećate našeg prethodnog intervjua znate da sam naglasak stavio na činjenicu da grad mora osigurati kvalitetnu infrastrukturu za rad klubova i ulagati u rad s mladima. Moja vizija je bila i ostala ozbiljan, razgranat a k tome i održiv tretman svih, jednako prema svima. To je u osnovi obveza gradske uprave. Dodatni novac izdvojili smo ciljano za prijevoz i za trenere. Program koji smo zajedno sa KŠZ-om zamislili te razradili je da financiramo deset dodatnih trenera, što je jedan od bitnijih izazova. Dodatnih stoga što dvanaestoro profesionalnih trenera KŠZ financira na godišnjoj razini. Dotičnu desetoricu pomažemo drugu godinu zaredom.

Na žalost, to je nedovoljno? - Na simboličnoj razini upravo smo ulaganjem u bazni sport, atletiku, uređenjem atletske staze i atletskih borilišta, htjeli pokazati kako vidimo svoju ulogu, ali i razvoj sporta u Karlovcu. To ne ide preko noći. Od temelja treba graditi svaku sportsku priču na održivim osnovama.

Pa, kad će konačno proraditi atletska staza? - Nije riječ jedino o njoj. Zar nismo u potpunosti obnovili travnjak na „Čavleku“! Time dokazujemo koliko razumijemo sve što pridonosi masovnosti. Obje investicije iznosile su više od šest milijuna kuna s tim da smo od Ureda za sport Vlade RH za stazu povukli cijeli iznos od 3,5 milijuna kuna, a glede travnjaka nas je podržao Hrvatski nogometni savez sa 450.000 i Nogometni savez Karlovačke županije sa 150.000 kuna. Ovim putem im se ponovo zahvaljujem. Sudjelujemo u natječaju za opremu atletskih borilišta te uistinu očekujem da ćemo i prije ljeta biti spremni za primjerena natjecanja. Uostalom, već se zna da će se finalne utakmice Kupa Hrvatske u nogometu za juniorske selekcije igrati u Karlovcu. Polako ali sigurno nastojimo se iznova nacionalno pozicionirati. Tu su još ulaganja u Sokolski dom i Streljanu na Jamadolu kao i u sportske objekte u Mjesnim odborima koji služe za niželigaška natjecanja kao i rekreaciju.

Gdje je „zaštekalo“ s energetskom obnovom Školske sportske dvorane? - Taj projekt smo revidirali. Uskoro bi se mogao otvoriti natječaj za objekte koji su pod zaštitom konzervatora, što naša dvorana zbog svoje povijesti jest. S druge strane, energetska obnova ne rješava problem nužnih uvjete za važnija međunarodna ekipna natjecanja. Tražimo rješenje.

BALANS I REBALANS

Nedavno je usvojen novi proračun Grada i za sport izdvojeno nešto više od 8 milijuna kuna, samo 80 tisuća više nego prošle godine? - Na spomenuti lanjski iznos treba dodati skoro 600.000 kuna koje su klubovi dobili na natječajima gradskih tvrtki. Ove godine taj iznos će biti i nešto veći. Proračunsko povećanje usmjereno je prema školskom sportu, s napomenom da smo zadržali sve programe iz 2019. Moram istaknuti, moram pohvaliti KŠZ. Ne izdvajam nikoga posebno, stvarno su svi - od predsjednika naniže - uložili neupitan trud kako bi sport sa svim svojim problemima i izazovima dobro funkcionirao.

Za tekuće donacije klubovima KŠZ-e izdvojeno je nešto manje od 2,5 milijuna kuna? - Mislim da ne smijemo gledati parcijalno. Moramo gledati ukupnu svotu. O diobi više može kazati KŠZ. Svi se slažemo da novca nema dovoljno. Pritom treba naglasiti da sam kao gradonačelnik inzistirao da sva povećanja u te tri godine budu namjenska. Od troškova prijevoza nadalje. Zatim plaće trenerima itd. Izgledno je da ćemo već u rebalansu, nakon pozorne analize, odvojiti određene iznose za troškove natjecanja, za kotizacije i suce. S takvim pristupom sigurno i nastavljamo.

„RUKA U TUĐEM NOVČANIKU“

Međutim, za korištenje sportskih objekata KŠZ izdvaja 2,65 milijuna kuna od čega samo na ŠSD 2 milijuna kuna? - Da, sve termine za natjecanja i treninge pokriva KŠZ. To je na tragu osiguravanja uvjeta za redovitu klupsku aktivnost. Što se tiče cijene, imajmo na umu da je posrijedi iznos s PDV-om. Sad smo u promišljanjima da Mladost ne bude tvrtka već ustanova jer onda neće biti dužna naplaćivati PDV. Sve su to elementi koje grad mora podmiriti. Jednako tako podrazumijeva se racionalno poslovanje, što je obveza kao i traženje novih oblika prihoda kako bi se više novca oslobodilo za sportske klubove.

Zar Mladost ne koristi gotovo 50 posto budžeta KŠZ-a za sportsku aktivnost njenih članica. Kako pokrenuti vodstvo toga poduzeća d.o.o. da se više potrudi i samo prihoduje, tako da svaki put ne „uvlači ruku u novčanik“ za aktivnosti sportskih udruga? - Ovo je ipak malo napeta teza. Tvrtka Mladost u ime grada upravlja sportskim objektima. I radi to na vrlo pristojnoj razini. Sav novac kojeg prihoduje od KŠZ-a mora uložiti u poslovanje odnosno u tekuće i investicijsko održavanje sportskih objekata. Tvrtka upravlja i parkingom u gradu, a taj prihod ne smije ići za sportske objekte već se zakonski mora ulagati u sektor prometa i parkiranja. Mladost je pokrenula inicijativu da preuzme javno oglašavanje u gradu, ali ni taj prihod ne može ići sportu nego u tu djelatnost. Jednostavno, kad govorimo o javnom novcu, naglašavam javnom novcu za sport, njega moramo pronaći u gradskom proračunu. Uvjeren sam da ćemo nastaviti tempom kojeg smo zacrtali.

REVIZIJA PRIORITETNIH KLUBOVA

Mislite li da bi raspodjela novca unutar KŠZ trebala biti svrsishodnija te da bi valjalo razmisliti i o reviziji prioritetnih klubova? - To je ozbiljna tema. U aktualnom trenutku ima raznih promišljanja. Ove godine radimo novu Strategiju sporta grada Karlovca. Ono što kao gradonačelnik očekujem je pravi, konstruktivni odgovor. Smatram da slijedom naših opredjeljenja ulaganje javnog novca u sport mora biti plansko i logično, apsolutno održivo. Strukturirano. Nužni su kriteriji koji će uvažiti razne elemente: od rezultata i masovnosti preko broja mlađih dobnih kategorija, popularnosti sporta i vremena u kojem živimo do naše tradicije i još mnogo toga. Nadam se da nije daleko dan u kojem ćemo na čvršćim temeljima graditi reprezentativne i olimpijske priče iz Karlovca.

Naime, previše je klubova za novac kojim KŠZ raspolaže? - Mislim da u Karlovcu imamo puno udruga, ne samo u sportu, istih ili sličnih opredjeljenja i aktivnosti. Znam da je utopija razmišljati o udruživanju jer klubovi se osnivaju da bi se natjecali a ne udruživali! Ne bi smjela biti utopija razmišljati o projektnom udruživanju. Moj prijedlog je da jedan od kriterija za raspodjelu novca bude i suradnja na razvoju sporta u gradu. Baš me zanima kako će proći ta ideja, ta inicijativa. O svemu moramo razgovarati i dogovarati se. Radujem se izradi nove strategije.

RUKOMETAŠKA KRVAVA KOLJENA

Iz KA-rukometa kao najkvalitetnijeg i najpopularnijeg ovdašnjeg sporta u dvije godine su otišla šestorica igrača i trener. Kako zadržati mlade i perspektivne? - Karlovački rukomet dijeli sudbinu većine rukometnih klubova u Hrvatskoj, onih koji nisu iz Zagreba ili zagrebačkog bazena. Inače, treba podcrtati NK Karlovac 1919 koji je prošao svoju kalvariju, ali se zahvaljujući predanom radu u posljednje dvije godine stabilizirao organizacijski i financijski pa krenuo naprijed. Nerijetko s poduzetnicima komuniciram i radi pomoći rukometu. Neki su doista pomogli. Tri mjeseca sam u intenzivnom kontaktu s upravom kluba. Nastojimo srediti situaciju. Moram naglasiti da je i župan, g. Damir Jelić, djelovao nadasve konkretno. Vjerujem da smo na dobrom tragu. Treba nam dugoročno promišljanje.

Neki su otišli i zbog toga što su u drugim sredinama riješili posao. Kako drugi mogu a Karlovac ne može? - Valja isplanirati i razraditi svaki posao i aktivnost, potom zasukati rukave i - kako rukometaši vele - krvavih koljena izići s terena. Rukometu smo puno toga dužni i osobno sam spreman maksimalno se angažirati.

DONATORI, MECENE, PATRONI

Još dva pitanje na temu financija. Prvo: sportu nedostaje sredstva sponzora, kako do njih? - Na jednu kunu iz proračuna klubovi pronađu još jednu, neki i dvije. Ljudi, osobito pojedini, trude se povrh svih granica. Na koncu - i roditelji posredstvom članarina financiraju rad klubova svoje djece. Mnogi obrtnici pomažu na svoj način. I to je vrijedno poštovanja. Jasno je da nije dostatno. Trebaju nam veća ulaganja privatnog novca. Da bi se to dogodilo uvjet je prilagodba zakona, što je državna akcija. Normalno je što sponzori traže da im se uloženo i vrati, zasad uglavnom marketingom i reklamom, oni žele i porezne olakšice… Moramo učiniti sve da sport u Karlovcu s javnim ulaganjima i manjim donatorskim novcem postane zanimljiv i atraktivan velikim sponzorima. Moguće je!

Koliko bi gradski čelnici, poglavito gradonačelnik pa i župan, mogli pomoći da perjanice KA-sporta dobiju svojevrsne patrone/mecene? - Ponavljam, osobno sam forsirao teme s gospodarstvenicima o podršci sportu. I to doživljavam kao dužnost. Znam da je župan jednako tako pokušavao osmisliti toliko potrebna rješenja. I sad zajedno slažemo jednu inicijativu kako bi privatni kapital našao interes ulažući i u sport. Činjenica je da smo na lopti. Kad ćemo zabiti gol, vidjet ćemo.

Umjesto zaključka: kako ovaj intervju ne bi ispao nalik „navijanju“ autora, treba podsjetiti da je u međuvremenu, otkako je Damir Mandić u fotelji karlovačkoga gradonačelnika, njegovom zapaženom i nesebičnom potporom postavljena spomen ploče dr. Franji Bučaru u holu Gimnazije, imenovano Šetališta Zdravka Švegara, povodom 50-te obljetnice ŠSD-a postavljena spomen ploča hrvatskim braniteljima-sportašima i sportskim djelatnicima, podržao je održavanje godišnjeg Sabora HZSN-a u Karlovcu, da se ne nabrajaju standardne, gotovo svakodnevne misije i intervencije u resoru „Karlovački sport“. Prema tome, gradonačelnik je profesionalno odradio sve dogovoreno. Nema sumnje da će tako biti i odsad.

KAŠonline/razgovarao Marijan Bakić

 


Reci što misliš!