AKTUALNO / VIJESTI

SIGURNO I UČINKOVITO

Testirali su cjepivo AstraZenece na više od 33 tisuće ljudi: 'Ovi rezultati su sjajna vijest'

Testirali su cjepivo AstraZenece na više od 33 tisuće ljudi: 'Ovi rezultati su sjajna vijest'
Ilustracija: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Cjepivo je bilo 79 posto učinkovito u zaustavljanju simptomatske bolesti Covid-19 i 100 posto učinkovito u sprječavanju teških oboljenja

Dugoočekivano veliko američko istraživanje cjepiva AstraZenece potvrdilo je da je to cjepivo i sigurno i visoko učinkovito, piše BBC

U testiranju je sudjelovalo više od 32 tisuće dobrovoljaca, uglavnom iz SAD-a, ali i iz Čilea i Perua. Cjepivo je bilo 79 posto učinkovito u zaustavljanju simptomatske bolesti Covid-19 i 100 posto učinkovito u sprječavanju teških oboljenja. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ono što je možda i najvažnija činjenica je da, nakon ovog istraživanja, nisu izdane sigurnosne preporuke vezane uz zgrušnjavanje krvi. 

Dobri rezultati kod svih dobnih skupina

Oko petine testiranih su bili iznad 65 godina, a cjepivo je i njih zaštitilo u jednakoj mjeri kao i mlađe ispitanike. Nakon ovih rezultata očekuje se da će i američki regulatori odobriti uporabu cjepiva AstraZenece u roku mjesec ili dva, dok se ono već naveliko koristi u ostatku svijeta. 

"Ovi rezultati su sjajna vijest. Pokazali su veliku učinkovitost cjepiva u novoj populaciji i jednaki su rezultatima testiranja koje je proveo Oxford", kazao je voditelj istraživanja cjepiva na Sveučilištu Oxford Andrew Pollard. 

Izdvojeno


Reci što misliš!