AKTUALNO / VIJESTI

SVE MANJE ĐAKA?

Za šezdesetak srednjoškolskih programa u Hrvatskoj nije se prijavio nitko - među njima je i gimnazija iz Karlovačke županije!

Za šezdesetak srednjoškolskih programa u Hrvatskoj nije se prijavio nitko - među njima je i gimnazija iz Karlovačke županije!

Iako je jedinstven u Hrvatskoj i posla ima, ukinut je zbog nezainteresiranosti učenika i smjer meteorološkog tehničara u Karlovcu.

Za više od 60 srednjoškolskih programa na području Hrvatske nije bilo niti najmanjeg interesa na ljetnom upisnom roku pa je MInistarstvo znanosti i obrazovanja odlučilo da ih ukida za sljedeću školsku godinu. Konkretnih brojki nema, no za ovako nešto ministarstvo se obično odlučuje samo ako nije pristigla niti jedna ili eventualno jedna do dvije prijave.

Kako otkriva srednja.hr posebno je zanimljivo, možda i pomalo nevjerojatno, da su zbog premalog ili nikakvog interesa ukinuta i čak tri gimnazijska programa! Među njima je i jedan u Karlovačkoj županiji, odnosno ukinut je smjer opće gimnazije u Srednjoj školi Slunj. Osim u Slunju, interesa nije bilo niti za gimnazijske programe u Čabru i Korenici. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kada smo kod Srednje škole Slunj, tamo se nitko nije prijavio niti za smjer automehaničara, a u Karlovačkoj županiji ima još desetak programa za koje nije bilo interesa. 

Možda posebno treba izdvojiti smjer meteorološkog tehničara u Šumarskoj i drvodjeljskoj školi Karlovac. Iako je jedinstven u Hrvatskoj i potrebe za ovim zvanjem ima, a nedavno su izvršena i nova ulaganja u opremu, zbog nikakvog interesa na jesen neće biti upisan novi razred.

Svi ostali smjerovi u kojima nema prijava su trogodišnji, a čak četiri su u Mješovitoj industrijsko-obrtničkoj školi Karlovac - tamo nije pristigla niti jedna prijava za smjerove autolakirera i tesara po JMO programu, odnosno jedinstvenom modelu obrazovanja u kojem se jedan tjedan održava teorija, a potom jedan tjedan praktična nastava, kao ni za pomoćnog cvjećara, smjera za učenike s teškoćama u razvoju. Odlukom Ministarstva znanosti i obrazovanja ukinut je i program zidara, iako je za njega stigla jedna prijava. 

U Tehničkoj školi nema prijava za smjer limara po JMO programu, a u Prirodoslovnoj školi nitko se nije prijavio za smjer poljoprivrednog gospodarstvenika.

U Srednjoj školi Duga Resa ukinut je smjer finomehaničara, dok u Obrtničkoj i tehničkoj školi Ogulin u narednoj školskoj godini neće biti strojobravara. 

 

Izdvojeno


Reci što misliš!