AKTUALNO / VIJESTI

ČITANJE JE VAŽNO!

Karlovačka bibliobusna služba ima 77 stajališta i dolazi u svaki kutak županije - s novim vozilom brojka bi mogla i još porasti

Karlovačka bibliobusna služba ima 77 stajališta i dolazi u svaki kutak županije - s novim vozilom brojka bi mogla i još porasti

Oko 1700 ljudi korisnici su bibliobusa karlovačke gradske knjižnice.

"Raduje da smo nabavili novi bibliobus, proveli niz krasnih aktivnosti s mladima, starijima i onima koji imaju malo poteškoća u čitanju. Dolazak novog vozila će omogućiti otvaranje novih stajališta, povećanje broja korisnika i bolji rad knjižničara. Nabavom bibliobusa smo uspjeli pokriti sva mjesta u Karlovačkoj županiji knjižničnom uslugom, što znači da će od sada knjiga dolaziti do zadnjeg mjesta Karlovačke županije, svakog djeteta i svake odrasle osobe, a nije uvijek bilo tako jer su se djelatnici bibliobusne službe često susretali s poteškoćama. Na teren se odlazilo i za Domovinskog rata kada je broj stajališta bio smanjen. Naš je stari bibliobus, zamislite, u ratu bio pogođen, ali je popravkom krenuo dalje na svoj put. Naša služba obilazi danas 77 stajališta, ima gotovo 1.700 članova, a taj broj nije pao niti za koronakrize, i to zato što imamo vrijedne članove, djelatnike koji poznaju svakog svog korisnika i njegove čitateljske interese te prema imaju brižan stav. Bibliobusu želim mirnu cestu", poručila je ravnateljica Gradske knjižnice Ivana Gorana Kovačića Kristina Čunović Procjna završnoj konferenciji dvogodišnjeg projekta "Čitanje je važno, uključuje nas snažno" vrijednog tri i pol milijuna kuna kojega je ova karlovačka ustanova u kulturi provodila u partnerstvu s Gradom Karlovcem i Udrugom za poticanje i razvoj kreativnih i socijalnih potencijala djece, mladih i odraslih "Carpe diem".

Iz Europskog socijalnog fonda je za projekt osigurano tri milijuna kuna, a ostatak iz Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske. Opći cilj projekta je ciljanim skupinama pokretnom knjižnicom i razvojem čitalačke pismenosti omogućiti ravnopravno sudjelovanje u kulturnom i društvenom životu na području Karlovačke županije. Projekt je posebno bio namijenjen društvenim skupinama koje su najizloženije riziku od socijalne isključenosti. Njegova voditeljica Jasmina Milovčić je pojasnila da je organiziran 41 događaj. "Kroz čitateljske klubove smo uključili 17 osoba starijih od 54 godine života, 30 osoba s invaliditetom je bilo polaznika radionice 'Kockica pričalica'. Više od tri stotine mladih do 25 godina starosti je sudjelovalo na debatnom klubu, radionicama kreativnog pisanja, književnim susretima i kvizaškim natjecanjima. Obuhvat projekta je bio u općinama Rakovica, Cetingrad, Krnjak, Barilović i Saborsko te u Karlovcu. Bili smo u osnovnim školama, Gimnaziji Karlovac, sudjelovali su zainteresirani pojedinci, djeca iz Centra za odgoj i obrazovanje djece i mladeži Karlovac, članovi Udruge za osobe s intelektualnim poteškoćama Karlovačke županije 'Rajska ptica', Udruge za djecu s teškoćama u razvoju 'Zvončići', Udruge za inkluziju i promicanje kvalitete življenja djece i mladih s teškoćama 'Frendofon' te Alternativna knjižnica Saborsko. Sudjelovali su književnici Sonja Smolec, Davorka Semenić-Premec, Nikolina Manojlović Vračar, Ivana Francisković Olorm, Željko Mavretić i Tomislav Beronić", navela je J. Milovčić.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

K. Čunović je napomenula da Gradska knjižnica "Ivan Goran Kovačić" ima službu pokretne knjižnice među prvima u Hrvatskoj. "Na početku su knjige putovale kočijom, a stoljeće kasnije smo uspjeli nabaviti suvremeni bibliobus opremljen funkcionalnim namještajem, informatičkom opremom, knjižničnim fondom, nabavljene su nove knjige, didaktičke igračke, CD-i, DVD-ovi, računala za korisnike, pa neće našim korisnicima biti problem ispisati nešto iz sustava e-građanin ili recept, primjerice. Zbilja smo osuvremenili tu uslugu. Već dvije godine naši korisnici mogu posuditi e-knjigu. U bibliobusu rade tri knjižničara. Bibliobus ima i pokretnu rampu za invalidska kolica. Bibliobus ima nadstrešnicu za manje kulturne aktivnosti ispred vozila", rekla je ravnateljica.

Nikola Solomun 27 godina radi u knjižnici i od toga je četvrt stoljeća djelatnik u bibliobusu. Objasnio je da postoje tri vrste stajališta – u poduzećima, školama i vrtićima te u naseljenim mjestima općenito i da je bibliobus svaka dva tjedna u isto vrijeme na istome mjestu. "Bibliobus je usredotočen prvenstveno na djecu, a ranije je bio više na poduzeća. Dvije trećine naših korisnika čine djeca. Za ostale tu je lijepa književnost, stručna literatura s područja poljoprivrede, stočarstva i slično", pojasnio je Solomun i dodao da je novo vozilo dugačko 10,9 metara, visoko 3,4, a široko dva i pol metra, da s knjigama ukupno teži 12 tona, dočim je stari bibliobus imao deset, ali da ovaj ima autobusnu šasiju, a ne kamionsku i da je utoliko novi udobniji i sigurniji.

Gradonačelnik Damir Mandić je rekao da su knjižnična zgrada, bibliobus i knjige vrijednost, ali da su najvredniji knjižničari.

Pročelnica Upravnog odjela za školstvo Županije karlovačke Marija Šćulac je napomenula da "nisu svi sretni kao djeca iz Karlovca koja mogu doći tu družiti se s knjižničarima i knjigama". "U drugim sredinama je dolazak bibliobusa poput praznika. Djeca se jako vesele bibliobusu i knjigama. Karlovačka županija izrazito potiče čitanje u svim njezinim gradovima i općinama", poručila je M. Šćulac.

Voditeljica Službe za knjigu i nakladništvo Ministarstva kulture i medija Mihaela Majcen Marinić je podsjetila da je prije dvije godine raspisan natječaj "Čitanjem do uključivog društva" u sklopu Nacionalne strategije poticanja čitanja. "Dvanaest knjižnica u Hrvatskoj će dobiti ili je već dobilo novu pokretnu knjižnicu. Sedam od tih knjižnica je već imalo i ranije bibliobus, a pet nije imalo uopće pokretnu knjižnicu. Izdvojeno je više od 35 milijuna kuna osiguranih i iz Europskog socijalnog fonda. S bibliobusom ne dođu samo knjige, nego i knjižničari, a oni nikad neće biti nepotrebni – uvijek će nam trebati čovjek s kojim ćemo razgovarati što smo pročitali i što bismo htjeli čitati", ustvrdila je M. Majcen Marinić i dodala: "Ove godine smo pokrenuli program poticanja čitanja od najranije dobi 'Rođeni za čitanje' za kojega će djeca dobiti slikovnice, a roditelji uputu i podsjetnik na to da je čitanje javnozdravstvena potreba, dok će pedijatri naglašavati da je čitanje važno za zdravlje".

Izdvojeno


Reci što misliš!