AKTUALNO / VIJESTI

PORAST KRIVOTVORINA

S filmskim novcem plaćaju cigarete pa i nakit: Evo kako prepoznati je li novčanica lažna

S filmskim novcem plaćaju cigarete pa i nakit: Evo kako prepoznati je li novčanica lažna
Igor Kralj/PIXSELL

Krivotvorenih novčanica je 5500 tisuća. Toliko ih je u Hrvatskoj otkriveno od kada smo uveli euro. A krivotvorinama se kupovalo svašta; od suvenira do cigareta. Kako ih prepoznati, ali i kakve su kazne ako ih koristite?

Biznis krivotvorina preplavio je Hrvatsku. Tvrtke za prijevoz, naplatne postaje na autocestama i trgovci - na udaru su prevaranata. Za ono što nije vidljivo golim okom, poslodavcima pomaže specifičan marker.

Naime, kad novčanicu pošarate ako je prava neće se ništa desiti, ali ako je lažna bit će kao flomasterom pošarano, potamnit će i po tome se zna.  A neke su završile i u novčanicima građana.

 

 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Iz Hrvatske narodne banke ističu kako je policija do veljače ove godine otkrila 327 krivotvorenih novčanica u vrijednosti 18 960 eura. Porast je to krivotvorina 34 posto u odnosu na lani kad je otkriveno 293 lažnih novčanica eura, a 2022. njih 260.

Kazna za krivotvorenje je od jedne do deset godina zatvora. No zakon se u većini slučajeva ne provodi u praksi, kaže odvjetnik Veljko Miljević.

"Neće sukladno sudskoj praksi koju kontrolira Vrhovni sud biti preko trećine, znači preko tri godine", kaže Miljević.

Od uvođenja eura u siječnju 2023., u Hrvatskoj je evidentirano 5 i pol tisuća krivotvorina. Najviše na području Policijske uprave Zagrebačke i najčešće u apoenima od 20, 50 i 100 eura.

Izdvojeno


Reci što misliš!