AKTUALNO / VIJESTI

PRIOPĆENJE

Karlovački Možemo! reagirao na sastanak građana i vlasti - "Pet teško oštećenih objekata nije 'samo", nije ih smjelo uopće biti"

Karlovački Možemo! reagirao na sastanak građana i vlasti -

Prema projektnoj dokumentaciji odabrana metoda zabijanja ne smije uzrokovati nikakvu štetu susjednim građevinama ili instalacijama, naglašava se u priopćenju.

Iako su građani Gaze i čelnici Grada i gradskih tvrtki nakon jučerašnjeg sastanka uglavnom izrazili zadovoljstvo dogovorenim, Možemo! Karlovac nije takvog mišljenja pa se obratilo javnosti priopćenjem koje prenosimo u cijelosti: 

Možemo! Karlovac odbacuje drsko relativiziranje devastacije u Zvijezdi koje su na sastanku sa zabrinutim građanima Zvijezde i Gaze iznijeli direktorica ViK-a i gradonačelnik Mandić pozivajući se na oštećenja od potresa i iznoseći brojke koje bi nas trebale uvjeriti da ne trebamo vjerovati vlastitim očima jer da šteta nastala uslijed radova na infrastrukturi u gradskoj jezgri, navodno nije velika.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Podsjećamo da je teška oštećenja uslijed radova pretrpjela zgrada Veleučilišta u Karlovcu koja je novoobnovljena i nije stradala u potresu. Ističemo također da je teško stradala i zgrada Ka-moda koja jest stradala u potresu, ali je i konstrukcijski obnovljena iz sredstava Fonda solidarnosti Europske unije. Pravila korištenja Fonda solidarnosti, kao i Zakon o obnovi od potresa obvezuju na postizanje visoke, odnosno treće razine otpornosti na potres. Ogromna oštećenja na zgradi Ka-moda, u čiju su konstrukcijsku obnovu uloženi više milijunski iznosi, dokazuju da stanje objekta prije početka radova ne može biti primarni razlog nastanka oštećenja.

Iznesena statistika da je od 270 objekata u Zvijezdi, šteta prijavljena „samo“ na 54 zgrade, od kojih je „samo“ 5 teško oštećeno bacanje je prašine u oči stanovnicima Zvijezde i svim građanima ovog grada i pokušaj skandalozne normalizacije razmjera štete nastale u gradskoj jezgri.

Želimo, stoga, istaknuti da je u projektnoj dokumentaciji za Zvijezdu, koja je javnosti dostupna na Elektroničkom oglasniku javne nabave, propisano da se izvođač mora pridržavati Općih tehničkih uvjeta za radove u vodnom gospodarstvu. Za korištenje metode zabijanja čeličnih talpi opći tehnički uvjeti nalažu da se “metoda zabijanja čeličnih talpi, kao i oprema, odabire na temelju postojećeg iskustva izvođača i mora biti u skladu s odabranim tipom, profilom i kvalitetom talpi. Kad iskustvo izvođača ne postoji ili se smatra nedovoljnim, moraju se primijeniti testna zabijanja ili matematičke analize procesa zabijanja kako bi se odabrala ispravna metoda zabijanja. Odabrana metoda zabijanja ne smije uzrokovati nikakvu štetu susjednim građevinama ili instalacijama.”

Kako ne bi bilo ikakvih nedoumica oko toga da je situacija u Zvijezdi nešto normalno i očekivano, naglašavamo da su projekti aglomeracije EU projekti koji se ne provode samo u Karlovcu, nego i u Šibeniku, Splitu i Solinu, Sinju, Rijeci, Požegi, Imotskom i u brojnim drugim gradovima i općinama. Nismo čuli da bilo koji od tih gradova trpi stravične posljedice za svoje stanovnike, imovinu i kulturnu baštinu kao što je to slučaj u Karlovcu.

Izdvojeno


Reci što misliš!