AKTUALNO / VIJESTI

ODGOVOR

ViK odgovara Petračiću: Kao predstavnik građevinske struke trebali biste biti upućeni u obveze i granice odgovornosti naručitelja, izvođača i nadzora

ViK odgovara Petračiću: Kao predstavnik građevinske struke trebali biste biti upućeni u obveze i granice odgovornosti naručitelja, izvođača i nadzora

"U svojem obraćanju pomiješali ste uloge svih dionika na projektu pa se pitamo s kojim ciljem?"

Iz tvrtke Vodovod i kanalizacija odgovorili su Davoru Petračiću na današnje obraćanje javnosti. Odgovor prenosimo u cijelosti:

Aglomeraciju kao najveći komunalni projekt u Karlovcu provode stručnjaci sa bogatim iskustvom, birani temeljem referenci i realiziranih projekata, a ne političkog kadroviranja, kako pokušavate na prizeman  način zamagliti percepciju javnosti.  Prozivate za nesposobnost odgovorne ljude pa pitamo bi li  nesposobni mogli voditi projekt vrijedan preko 67 milijuna eura, koji je po realizaciji među najuspješnijima u RH te koji će u najvećem obuhvatu i završiti u ovoj godini? Bi li nesposobni ljudi mogli pripremiti, kandidirati projekt, izraditi dokumentaciju o nabavi koja je prošla kontrolu kod svih nadležnih tijela? Moramo napomenuti kako su sve te stručno odrađene aktivnosti dovele do toga da niti na jednom ugovoru nisu pronađene nepravilnosti od strane kontrolnih tijela, a koje bi izazvale korekcije. Da je to slučaj, onda bi mogli govoriti o šteti koja će koštati građane.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U Karlovcu se u protekle dvije godine, računajući i druge velike projekte, poput obnove vrelovoda, izgradilo koliko se nije u njegovoj novijoj povijesti. Ti projekti utječu na poboljšanje kvalitete usluga gradskih tvrtki, kvalitete života naših sugrađana, očuvanje rijeka i okoliša.

U svojem  pismu navodite kako se obraćate kao građanin, ali vi ste također predstavnik građevinske struke i kao takav bi trebali biti jako dobro upućeni u obveze i granice odgovornosti naručitelja, izvođača, nadzora. U svojem obraćanju pomiješali  ste uloge svih dionika na projektu pa se pitamo s kojim ciljem?

Vodovod i kanalizacija kao Naručitelj radova je kroz dokumentaciju o nabavi propisao brojne uvjete koji se odnose na zaštitu objekata u okruženju radova i gradilišta, ali isto tako koje stavljaju Izvođaču obaveze i odgovornosti. 

Izvođač radova je sukladno svojoj ugovornoj obvezi ugovorio osiguranje, kojim je uz ostale rizike, osiguran i rizik odgovornosti prema trećim osobama u visini od 10.000.000,00 kuna/1.327.228,08 eura po svakom štetnom događaju, bez ograničenja broja štetnih događaja i bez odbitaka (franšize). Ugovor o osiguranju predstavlja pojačanje obveze Izvođača na naknadu štete trećim osobama koje mogu nastati kao posljedica izvođenja radova. Eventualni otklon osiguratelja u pogledu naknade štete ne umanjuje na bilo koji način obvezu Izvođača da naknadi štetu. Također, u slučaju otklona osiguratelja oštećenik ima pravo izjavljivanja prigovora osiguratelju.

Također, Izvođač je Naručitelju predao neopozivu i bezuvjetnu bankarsku garanciju na prvi poziv i bez prava prigovora u iznosu od 2.146.552,35 eura, kao jamstvo za uredno izvršenje ugovora. Izvođač će po izvođenju svih radova dodatno biti u obvezi predati Naručitelju istu takvu garanciju u iznosu od 5% od vrijednosti izvršenih radova kao jamstvo za otklanjanje nedostatka u jamstvenom roku.

Na kraju, g. Petračića kao predstavnika struke, pozivamo da prestane iznositi   neutemeljene informacije te da svoje ideje i znanje usmjeri na projekte korisne i poticajne za lokalnu zajednicu.

Poštovani  g. Petračiću, imate priliku,ako vas zaista zanima, dobiti na uvid svu dokumentaciju vezanu za projekt aglomeracije. 

Izdvojeno


Reci što misliš!