AKTUALNO / VIJESTI

SAVJETI LIJEČNIKA

Pakao na vrhuncu, evo što je dobro staviti u vodu da 'dođete sebi' ako se ne osjećate dobro

Pakao na vrhuncu, evo što je dobro staviti u vodu da 'dođete sebi' ako se ne osjećate dobro
Grgo Jelavic/PIXSELL

Bolji su elektrolitski napitci, jer znojenjem gubimo elektrolite. U vodu možemo staviti malo soli koja će za kraće vrijeme pomoći u tom smislu.

Prvi dan ljeta donio je vrhunac toplinskog vala u Hrvatskoj. Za cijelu obalu izdano je crveno upozorenje, a za ostatak zemlje narančasto. RTL-ova reporterka Lucija Ptičar razgovarala je s Ljupkom Hitrovom s Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba i provjerila kako se zaštiti od vrućina.

'Kao što je uobičajeno, imamo malo povećan broj intervencija. Ne možemo konkretno reći da je baš to zbog visokih temperatura, ali možemo reći da je bilo slučajeva kolapsa na javnim mjestima, kratkotrajnih gubitaka svijesti, preznojavanja', kazala je Hitrova.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Također je pojasnila kako se ljudski organizam djeluje nakon izloženosti velikim vrućinama: 'Naš organizam se bori protiv visoke temperature preznojavanje. Tako gubimo tekućinu koja je bitna, te slijedom toga mogu nastupiti razne neželjene situacije. Zato moramo uzimati dosta tekućine. To može biti voda, međutim, ne ogromne količine vode. Bolji su elektrolitski napitci, jer znojenjem gubimo elektrolite. U vodu možemo staviti malo soli koja će za kraće vrijeme pomoći u tom smislu. Trebamo izbjegavati kavu, alkoholna pića i konzumirati više voća i povrća, hranu koja nije termički obrađena i svakako manje bjelančevina.'

Više pogledajte u videu...

Izdvojeno


Reci što misliš!