AKTUALNO / VIJESTI

POPULARNA IMENA

Koja su bila najčešća imena kroz povijest? Pedesetih godina Karlovačka županija bila je jedina u kojoj nije bilo najviše Marija!

Koja su bila najčešća imena kroz povijest? Pedesetih godina Karlovačka županija bila je jedina u kojoj nije bilo najviše Marija!

Najpopularnije muško ime kroz povijest i u državi i na području naše županije bilo je - Ivan.

Stranica Mireo.com objavila je zanimljivu interaktivnu mapu na kojoj se mogu vidjeti najčešća muška i ženska imena u Hrvatskoj po županijama kroz povijest. Prva kategorija su imena svih osoba rođenih prije 1929. godine do kojih se moglo doći, a zatim se najćešća imena prikazuju kroz desetljeća.

Kada je u pitanju spomenuta najstarija kategorija, baš kao i kasnije kroz povijest, uvjerljivo najčešće ime na području Hrvatske bilo je Marija, a isto vrijedi i za Karlovačku županiju. U periodu prije 1929. godine jedine iznimke su Sisačko-moslavačka i Požeško-slavonska na području kojih je najčešće ime bilo Ana.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U tridesetim i četrdesetim godinama situacija je potpuno jednoobrazna - u cijeloj Hrvatskoj Marija je najpopularnije ime, a isto vrijedi i za pedesete, uz tek jednu iznimku - a to je baš Karlovačka županija. U pedesetim godinama prošlog stoljeća, naime, na području današnje Karlovačke županije najčešće ime bila je "lokalna varijanta": Marica.

Marica ostaje najpopularnije ime na našem području i šezdesetih, ali tada je to i u Požeško-slavonskoj, dok se u nekoliko županija pojavljuje i Mirjana. 


Najšarolikija situacija kada su u pitanju ženska imena bila je u sedamdesetima kada je na području sedam županija, a među njima je i Karlovačka najpopularnije ima postalo Ivana. I dalje je popularna i Marija, kao i Mirjana, a pojavljuju se i Sanja i Sandra te, u Varaždinskoj županiji - Snježana. Nakon toga - opet jednoobraznost, jer u osamdesetima u svim županijama najčešće je ime Ivana.

U devedesetima Ivana je također dominantno ime u gotovo cijeloj Hrvatskoj, jedine iznimke su Ana u Primorsko-goranskoj te Lucija u Zadarskoj. A, to je i svojevrsna najava onoga što dolazi u prvom desetljeću 21. stoljeća, jer Lucija postaje najpopularnije hrvatsko ime za djevojčice, a to je i u Karlovačkoj županiji. Napokon, u 2010-ima najpopularnije ime u Hrvatskoj i Karlovačkoj županiji (ukupno u 11 županija) postalo je - Mia. U šest županija to je bila Petra, u dvije i dalje Lucija, a u po jednoj Ema i Marta.

Kada su u pitanju muška imena tu je situacija znatno šarolikija, iako je kroz povijest definitivno najčešće ime u Hrvatskoj - Ivan. 

U onoj najstarijoj kategoriji, prije 1929. godine, Ivan je najpopularniji na većem području Hrvatske, no pojavljuju se i Ante, Šime, Stjepan, Antun, Milan te, u Karlovačkoj županiji - Josip. U tridesetima, četrdesetima i pedesetima, pak, velika je dominacija Ivana uz tek poneku iznimku, a u svim ovim desetljećima to je najpopularnije ime i na našem području.

Do nagle promjene dolazi u šezdesetima kada je u većini Hrvatske najpopularnije ime postalo - Željko, a tako je i u Karlovačkoj županiji. U sedamdesetima gotovo da svaka županija ima svoje najpopularnije ime, a  Karlovačkoj županiji na prvom mjestu je Ivanova varijacija - Ivica. To kao da je najava osamdesetih u kojima Ivan opet postaje apsolutno dominantno ime, a to ostaje i u devedesetima. U ta dva desetljeća Ivan je najčešće ime u 18 županija, iznimke su jedino Krapinsko-Zagorska, Međimurska i Varaždinska. 

Dvijetisućitih dolazi do podjele - Ivan se zadržao u šest županija, no u većini pa tako i u Karlovačkoj županiji na prvo mjesto dolazi ime Luka. Napokon, u proteklom desetljeću Luka je gotovo potpuno preuzeo "vlast". Najpopularniji je u 19 županija, dakako i u našoj, a jedine iznimke su Ličko-senjska koja je ostala na tradicionalnom Ivanu te Istarska u kojoj je najpopularnije ime David.

Kako će biti u "dvadesetima" 21. stoljeća - ostaje tek da vidimo.

 

Izdvojeno


Reci što misliš!