AKTUALNO / VIJESTI

vrhunac vala

Meteorolog RTL-a otkrio što nas čeka u nedjelju te kakva promjena stiže u novom tjednu

Meteorolog RTL-a otkrio što nas čeka u nedjelju te kakva promjena stiže u novom tjednu
Zeljko Lukunic/PIXSELL

Ako je moguće - izbjegavajte fizički rad na suncu. Očekuju nas temperature do 35

Danas nam stiže novi toplinski val, a zbog visokih temperatura Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je preporuke.

U njima piše da izbjegavate boravak na suncu od 10 do 17 sati. Pogotovo se to odnosi na djecu, trudnice, starije osobe i srčane bolesnike te oboljele od šećerne bolesti. Važno je, podsjećaju - rashladiti dom i tijelo te piti dovoljno tekućine, izbjegavati alkohol i napitke s previše kofeina i šećera. Ako je moguće - izbjegavajte fizički rad na suncu. Očekuju nas temperature do 35.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Radi se o jednom manjem i kraćem toplinskom valu, vrhunac kojeg očekujemo sutra posebice na području Dalmacije gdje će vrlo vruć dan stići nakon vrlo tople noći, a treba tome dodati i južinu i pad tlaka pa će mnogima sutrašnji dan biti prilično neugodan. Toplinski val svome kraju dolazi u ponedjeljak. Nažalost krajem dana očekuje se izraženije grmljavinsko nevrijeme posebno u noći na utorak", kaže meteorolog RTL-a Dorian Ribarić.

NEDJELJA


Sutra ujutro pretežno, ponegdje, prema jugu i potpuno vedro. Noć uglavnom topla, tek će se u gorju temperatura malo spustiti ispod 20 °C, a u Dalmaciji će nerijetko ostati i vrlo toplo. Znači da će već prijepodne biti vruće i sparno, ali zapuhat će slabo do umjereno jugo, na kopnu jugozapadni vjetar.

Poslijepodne u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj pretežno sunčano, vrlo vruće, mnogima i neugodnije uz južinu, a maksimalci bi lokalno mogli ići do čak 36 °C. Moguć razvoj oblaka samo u Posavini prema istoku, ali mala, mala vjerojatnost za pljusak, uglavnom oko Kutine ili Bjelovara. I na istoku prevladavajuće sunčano, ali postoji tu mogućnost za poneki popodnevni pljusak oko slavonskog gorja. Tek kraći i lokalni pljuskovi, navečer mogući i u Podravini ili dijelu Podunavlja. Vjetar slab do umjeren jugoistočni i južni. Temperatura između 33 i 36 °C.

U Dalmaciji obilje sunca, vedrine te vrlo vruće, temperatura od 33 do 36 °C. No, puhat će ponegdje umjereno, prema otvorenom moru prolazno i jako jugo. Na sjevernom Jadranu većinom sunčano, rijetko uz razvoj oblaka na krajnjem sjeveru Istre, ali vrlo mala šansa za pljusak. Temperatura uz obalu za nijansu niža od današnje, zbog slabog do umjerenog južnog i jugozapadnog vjetra, ali podjednako vruće.

NOVI TJEDAN NA KOPNU

Srpanj u unutrašnjosti počinje pogoršanjem. No, još će dobar dio ponedjeljka biti sunčano i vruće, a onda kasno popodne na zapadu i sjeverozapadu raste vjerojatnost za kišu i grmljavinu pa i kakvo izraženije nevrijeme. Glavnina pogoršanja u noći na utorak i utorak prijepodne, posebice na istoku zemlje. Pritom će uz sjeverac biti osjetno svježije, ali od srijede uz sve manje oblaka postupno opet sve toplije.

NOVI TJEDAN NA MORU

Na Jadranu potkraj ponedjeljka kiša i neverini najprije na sjevernom dijelu, zatim u utorak i duž ostatka obale, čini se i učestalije i izraženije u Dalmaciji. Popustit će vrućina, zapuhati bura, ali će rastjerati oblake na jugu tek u četvrtak, kada će i bura oslabjeti.

Izdvojeno


Reci što misliš!