AKTUALNO / VIJESTI

IZBJEGNITE TRAGEDIJU!

S dolaskom ljetnih vrućina policija upozorava: Dijete se ne smije ostaviti u vozilu niti na samo nekoliko minuta"

S dolaskom ljetnih vrućina policija upozorava: Dijete se ne smije ostaviti u vozilu niti na samo nekoliko minuta

S obzirom na visoke temperature u ljetnom razdoblju te u cilju prevencije događaja stradavanja djece od dehidracije, policijski službenici Policijske uprave karlovačke proveli su preventivne aktivnosti kako bi upozorili i potaknuli roditelje, kao i sve one koji se brinu o djeci, da postoje rizici i opasnosti od izlaganja djece suncu i visokim temperaturama te da čak i kraći boravak u ugrijanom vozilu može prouzročiti tragične posljedice.
 
U tu svrhu Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, izradilo je informativni letak u kojem su posebno istaknute posljedice ostavljanja djece u vozilima, ali u kojem je ukazano na zakonski okvir takvog čina kao i na preporuke stručnih osoba. 

Kao važno i apsolutno pravilo u zaštiti zdravlja i života naše djece glasi: „Dijete se ne smije ostavljati u vozilu niti pri umjerenim temperaturama, niti samo nekoliko minuta uz otvorena vrata ili prozore“.

Ostavljanjem djeteta bez nadzora u zatvorenom vozilu grubo se zanemaruje i zlostavlja dijete, što predstavlja obilježje kaznenog djela „Povreda djetetovih prava“.

Kako bi se što veći broj roditelja upoznao sa sadržajem, policija je predmetni letak distribuirala domovima zdravlja i pedijatrijskim ambulantama na području karlovačke županije kao i prilikom nadzora u prometu. Cilj je podizanje svijesti i senzibilizacija roditelja i drugih odgovornih osoba na što veću budnost i brigu o najmlađima kako bi se izbjeglo njihovo stradavanje.

Također, kroz redovne policijske poslove i u svim daljnjim preventivnim aktivnostima, policijski službenici će dijeliti letak i upozoravati roditelje da budu oprezni i ne ostavljaju djecu bez nadzora u vozilima.
 

Izdvojeno


Reci što misliš!