AKTUALNO / VIJESTI

Dobra godina

U Vrhovcu u vinogradu obitelji Šoštar četrdesetak žena sudjelovalo u berbi grožđa, pridružila im se i karlovačka županica

U Vrhovcu u vinogradu obitelji Šoštar četrdesetak žena sudjelovalo u berbi grožđa, pridružila im se i karlovačka županica
Županija karlovačka

Ocijenila je da su lokalni vinari postali "brend i turistički proizvod"

Karlovačka županica Martina Furdek Hajdin sudjelovala je u nedjelju s oko 40 žena na takozvanoj ženskoj berbi u vinogradu obitelji Šoštar u Vrhovcu kod Ozlja te je ocijenila da su se vinari Karlovačke županije odlično pozicionirali na tržištu, izvijestila je Županija karlovačka.

Navelo se i da se obralo šest tisuća trsova grožđa sorte Frankova. Županica je ocijenila da su lokalni vinari postali "brend i turistički proizvod".

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Svaki puta mi je posebno drago podržati ih, a ova ženska berba s povijesnom pričom i tradicijom je nešto što treba održati – poručila je županica.

Povijest ženske berbe seže u 1915. godinu kada su muškarci bili na bojištima Prvog svjetskog rata, a Marija Šoštar je organizirala berbu da urod ne propadne, što je stotinu godina kasnije kao tradiciju obnovio njezin praunuk Elvis Šoštar. Ta se obitelj vinarstvom bavi pet generacija.


- Ove godine je jako lijepo grožđe, jako je zdravo i jako je zrelo. Jedna od rijetkih godina da se poklopi to sve skupa, da su idealni uvjeti, da je i količina i kvaliteta odlična. Napravit ćemo jedan dio Rosea, a jedan dio klasične Frankovke. Od ove berbe će Rose biti posvećen mojoj baki, zvat će se Ruša Šoštar, Marija Elena je linija vina, ali još će biti i naziv Ruža Šoštar, pošto je baka umrla prije mjesec dana, a ona je cijeli život živjela s vinogradom – rekao je Elvis.

Rose Marija Elena iz ženske berbe je vino uz osobnu čestitku županice dobiva svaki par koji se vjenča u Karlovačkoj županiji, napomenuto je.

Izdvojeno


Reci što misliš!