AKTUALNO / VIJESTI

zabrinjavajuće

Policijske brojke za kolovoz: Svaki dan vozači počine čak 110 prometnih prekršaja i dogode se tri prometne nesreće

Policijske brojke za kolovoz: Svaki dan vozači počine čak 110 prometnih prekršaja i dogode se tri prometne nesreće

Najviše sankcionirani prekršaji vozača u kolovozu su počinjeni zbog nepropisne brzine koja je ujedno i najčešći uzrok prometnih nesreća i to 1091 prekršaj te 429 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, javili su iz PU karlovačke. Evo kako izgledaju brojke

Na području Policijske uprave karlovačke tijekom kolovoza 2024. godine evidentirano je 107 prometnih nesreća (u kolovozu 2023. godine 103). Najviše prometnih nesreća u kolovozu 2024. godine evidentirano je na državnoj cesti DC-1 - 13 prometnih nesreća (u kolovozu 2023. godine 19), a na autocesti A1 evidentirano je 20 prometnih nesreća (u kolovozu 2023. godine 11).
 
U kolovozu 2024. godine evidentirali smo jednu prometnu nesreću sa smrtno stradalom osobom (u kolovozu 2023. godine tri ). Evidentirane su 43 prometne nesreće s ozlijeđenim osobama (u kolovozu 2023. godine 34) i 63 prometne nesreće s materijalnom štetom (u kolovozu 2023. godine 66).

U tim prometnim nesrećama 14 osoba je teško ozlijeđeno (u kolovozu 2023. godine 14 osoba), dok je 49 osoba lako ozlijeđeno (u svibnju 2023. godine 40).

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U prometnim nesrećama tijekom promatranog razdoblja učestvovalo je 309 sudionika, a 21 sudionik uzrokovao je prometne nesreće zbog vožnje pod utjecajem alkohola.

Najčešći uzroci prometnih nesreća u kolovozu 2024. godine bile su greške ili propusti vozača i to:
 


    brzina neprimjerena uvjetima u 18 prometnih nesreća
    nepropisno kretanje kolnikom u 23 prometne nesreće
    vožnja na nedovoljnoj udaljenosti u 18 prometnih nesreća
    nepropisna vožnja unazad u šest prometnih nesreća
    nepropisno pretjecanje u četiri prometne nesreće

 
Najčešće vrste prometnih nesreća u kolovozu 2024. godine:
 

    međusobni sudar vozila u pokretu (iz suprotnih smjerova, bočni sudar, vožnja u slijedu) u 48 prometnih nesreća
    slijetanja vozila s ceste u 23 prometne nesreće
    udar vozila u parkirano vozilo u 14 prometnih nesreća

 
U kolovozu 2024. godine tijekom svojih redovnih zadaća policijski službenici ukupno su sankcionirali 3434 prekršaja u prometu bez prometnih nesreća, a najviše su sankcionirani prekršaji vozača počinjeni zbog nepropisne brzine koja je ujedno i najčešći uzrok prometnih nesreća i to 1091 prekršaj ili 31,8 % od ukupnog broja sankcioniranih prekršaja.
 
Nadalje slijede prekršaji:
 

    nekorištenje sigurnosnog pojasa 429 prekršaja ili 12,4%
    upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola 90 prekršaja ili 2,6%
    korištenje mobitela za vrijeme vožnje 127 prekršaja ili 3,7%
    nepoštivanje prometnih znakova i ovlaštenih osoba 235 prekršaja ili 6,8%
    nepropisno parkiranje 126 prekršaja ili 3,7%
    neregistrirano i tehnički nepregledano vozilo 30 prekršaja ili 0,9%
    tehnički neispravno vozilo 147 prekršaja ili 4,3%
    upravljanje vozilom kad je vozačka dozvola oduzeta devet prekršaja ili 0,3%
    vožnja bez položenog ispita 23 prekršaja ili 0,7%

 
Tijekom kolovoza 2024. godine Policijska uprava karlovačka donijela je devet Rješenja o ukidanju vozačke dozvole za vozače koji su sukladno članku 286. Zakona o sigurnosti prometa na cestama prikupili negativne prekršajne bodove (kolovoz 2023. godine dva).
 
Preporuke i savjeti
 
 „ČUVAJTE ŽIVOT, VEŽITE POJAS!“
 
Svako vozilo, svaka osoba, svako sjedalo, svaka vožnja. Samo jedan klik dijeli vas od života i smrti! Kad sjednete u vozilo - vežite sigurnosni pojas!
 
Vezivanje sigurnosnim pojasom najlakši je i najučinkovitiji način da se izbjegnu  ozljede i stradavanje u prometnoj nesreći. Ne zahtijeva nikakvu posebnu tehnologiju, jer su sigurnosni pojasevi ugrađeni u sve automobile, a od 2006. godine obavezni su u svim vozilima u Europskoj uniji.
 
Nekorištenje sigurnosnog pojasa drugi je najveći uzrok smrti na cestama, nakon prebrze vožnje.
 
Istraživanja pokazuju da sigurnosni pojas smanjuje rizik od ozbiljnijih ozljeda i smrti prilikom prometne nesreće za čak 50%.
 
Gotovo polovica poginulih vozača i putnika u Republici Hrvatskoj nije koristilo sigurnosni pojas u vozilima u kojima su pojas bili dužni koristiti.
 
Više od 90% teških stradavanja i smrti prilikom sudara uslijed ispadanja osoba iz vozila posljedica je nevezivanja sigurnosnim pojasom.
 
Vezanjem sigurnosnog pojasa na stražnjem sjedalu automobila, autobusa ili bilo kojeg drugog vozila, uz svoj, čuvate i živote Vaših suputnika. Vaše tijelo u slučaju sudara u nekontroliranom kretanju može teško ozlijediti ili usmrtiti Vaše suputnike, posebno djecu. Čuvajte svoje najmilije, vežite sigurnosni pojas!
 
Znate li da svako sjedalo u automobilu i autobusu ima sigurnosni pojas? Da, ima!
 
Vežite sigurnosni pojas svaki put kad sjednete u automobil, autobus ili bilo koje vozilo.
 
Vežite sigurnosni pojas na ispravan način.
 
Pobrinite se za propisan prijevoz djece uz korištenje dječjih sigurnosnih sjedalica, postolja za sjedenje i sigurnosnog pojasa.
 
Korištenje sigurnosnog pojasa je zakonska obveza i za vozače i putnike na prednjim, ali i stražnjim sjedalima u vozilima.
 
Kazna za nekorištenje sigurnosnog pojasa iznosi 130 eura.

Izdvojeno


Reci što misliš!