AKTUALNO / VIJESTI

KOPIJA?

Otkriveno ime Radićeve nove stranke, sad je jasna pozadina plakata 'crno na bijelo'

Otkriveno ime Radićeve nove stranke, sad je jasna pozadina plakata 'crno na bijelo'
RTL

Iza stranke stoji Radić, bivši Penavinim zamjenik, koji je za RTL otkrio da "crno na bijelo" znači otisak u vremenu Hrvata, kao i način da s riječi prijeđu na djela

Nova stranka bivših članova Domovinskog pokreta okupljenih oko Marija Radića zvat će se Dom i Nacionalno okupljanje odnosno skraćeno DOMINO. Time je postala jasnija poruka s plakata koji su nedavno osvanuli uz veće prometnice s natpisom "crno na bijelo".

"DOM je obitelj. DOM je zavičaj. DOM je domovina. DOM je mjesto gdje počinju sjećanja i gdje se rađaju snovi. DOM je simbol sigurnosti, pripadnosti, ukorijenjenosti, tradicije i stabilnosti. NACIONALNO OKUPLJANJE – nit je koja veže narod i zemlju, objedinjuje nacionalne interese, jedinstvo i suverenitet. Snaga i odlučnost, jasna vizija i konkretno djelovanje, spajaju se u Dom i Nacionalno okupljanje – stranku kojoj je cilj pokrenuti lavinu dalekosežnih pozitivnih učinaka za hrvatski narod i Hrvatsku. Dom i Nacionalno okupljanje – donosi rješenja. Konkretna. Jasna. Crno na bijelo", poručili su iz stranke.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Dodaju da je Dom i Nacionalno okupljanje odgovor na sve izazove pred kojima se "naš narod nalazi", na potrebu za jedinstvom, odlučnošću i povratkom pravim vrijednostima, kao i odgovor svima koji traže konkretne promjene koje će se provoditi crno na bijelo.

"DOMiNo efekt koji ćemo pokrenuti imat će dalekosežne pozitivne učinke. Naše politike, osmišljene s ciljem jačanja gospodarstva, zaštite obitelji, nacionalne sigurnosti i suvereniteta, jamče lančani efekt koji će jačati sve aspekte našeg društva. Kada jednom postavimo pravi temelj, kada izgradimo čvrst DOM – svi segmenti društva će se povezati u jednu funkcionalnu, snažnu cjelinu. Želimo društvo u kojem vladaju odgovornost, domoljublje i pravednost. Društvo u kojem se svaka odluka donosi u interesu naroda, a ne pojedinaca. Vjerujemo da je snaga države u njezinom narodu, a ne u onima koji koriste moć za osobne ciljeve", objavili su, uz napomenu da je "samo jedno mjesto na svijetu DOM".


Bivši DP-ovci novu bi stranku trebali osnovati krajem tjedna, a danas su odlučili o njezinu imenu koje dijelom podsjeća na Nacionalno okupljanje, ekstremno desnu stranku Marine Le Pen u Francuskoj. Radić odbacuje bilo kakve poveznice i govori da imenom svoje buduće stranke nisu ciljali na Le Pen.

Zanimljiva bi mogla biti konotacija prosječnog hrvatskog birača kada će članovi nove stranke pozivati birače da glasaju "za Dom i nacionalno okupljanje". Radić demantira i poveznicu s pozdravom ZDS, naglašavajući da bi svakome trebalo biti jasno što znači dom.

"Samo je jedno mjesto na svijetu dom, a naš je dom Hrvatska i osnažit ćemo ga kroz nacionalno okupljanje. Jer, dom nije samo kuća, obitelj ili zavičaj, dom su i vrijednosti koje želimo zastupati", kazao je za Večernji list.

Inače, plakati s porukom "Crno na bijelo" iznenadili su građane Zagreba, Osijeka i nekih dalmatinskih gradova početkom mjeseca, no ispostavilo se da je riječ o kampanji stranke u nastanku koju osnivaju donedavni članovi Domovinskog pokreta koji su stranku napustili nakon pobjede Ivana Penave na nedavnim unutarstranačkim izborima.

Iza stranke stoji Radić, bivši Penavinim zamjenik, koji je za RTL otkrio da "crno na bijelo" znači otisak u vremenu Hrvata.

"Prvi neki otisak Hrvata u vremenu je Bašćanska ploča ili neko pismo. Nakon toga imamo neki vremenski odmak pa imamo Ivana Vučetića koji je izmislio otisak prsta crno na bijelo, a mi danas otključavamo svoje mobitele otiskom prsta. Crno na bijelo je nekakav način da pređemo s riječi na konkretna djela", ispričao je u velikom intervjuu, poručivši tada da ime još nisu izbrusili do kraja.

Za razliku od DP-a koji je odustao od svog kandidata i odlučio podržati Dragana Primorca na skorim predsjedničkim izborima, kojeg podržava HDZ, Radić nam je otkrio da će njegova stranka imati svog kandidata. "Mi smo stranka u nastajanju, ali smo već snaga sama po sebi što se vidi iz priloženog. Vjerojatno ćemo imati svog kandidata koji će zastupati naše stavove i politike", kazao je RTL-ovoj reporterki Dajani Šošić, ne želeći otkrivati ime.

Ipak, potvrdio je da on neće biti kandidat, ali da je u igri više ljudi s kojima će još pregovarati.

Izdvojeno


Reci što misliš!