AKTUALNO / VIJESTI

CRO DEMOSKOP

Popularnost političara i političkih opcija: Milanović sve popularniji, Plenković "glavni negativac", evo što je donio rascjep u DP-u

Popularnost političara i političkih opcija: Milanović sve popularniji, Plenković
Danas.hr

Ukupno gledajući, dvije trećine birača svoj glas daje jednoj od pet vodećih lista, od čega najveći dio "uzima" HDZ.

Da su izbori provedeni početkom listopada, HDZ bi bio relativni izborni pobjednik sa zadržanom prednosti ispred prvog pratitelja, SDP-a, ali i ostatka političke konkurencije, donosi Danas.hr. Tako je u mjerenju rejtinga stranaka provedenom između 1. i 4. listopada HDZ zabilježio izbor od 26,9 posto (u rujnu 27,3 posto). Na drugom mjestu je SDP s 21,6 posto (prema rujanskih 21,2 posto). Treće mjesto drži platforma Možemo! s izbornom podrškom od 8,6 posto (prošli mjesec 8,4 posto). Na četvrtom je mjestu i dalje Most koji u ovomjesečnom mjerenju bilježi podršku od 6,1 posto (u rujnu 7 posto).

Rascjep u Domovinskom pokretu još je prošli mjesec smanjio potporu ove stranke, najprije na 4,6 posto, a na sličnoj se razini zadržala stranačka podrška i u ovomjesečnom mjerenju (4,5 posto). Novonastala stranka DOM i Nacionalno okupljanje (DOMiNO) u prvom je mjerenju nakon osnutka zabilježila izbornu podršku od 1,9 posto (što je nešto iznad prvih mjesečnih mjerenja za novonastale stranke zabilježenih u posljednjih četiri godine).

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ukupno gledajući, dvije trećine birača svoj glas daje jednoj od pet vodećih lista, od čega najveći dio "uzima" HDZ. Od pet vodećih stranaka tri su u mjesečnom negativnom "izbornom saldu" (Most -0,9 postotnih bodova; HDZ -0,4; DP -0,1). S druge strane, SDP i Možemo! su zabilježili pozitivan "prinos" na svom izbornom "kontu" (0,4 i 0,3 postotna boda). Na međugodišnjoj razini, u odnosu na prošlogodišnji listopad, od vodeće petorke dvije su stranke zabilježile međugodišnji rast (SDP +6 postotnih bodova; HDZ +1,4). U međugodišnjem minusu su Domovinski pokret (-3,0 postotna boda), Možemo! (-2,7 postotnih bodova) i Most (-2,1 postotna boda).

U ostatku političke scene, uz već spomenutu novonastalu stranku, izdvojile su se dvije skupine stranaka (s granicom na 1 posto). U prvoj su skupini sljedećih pet stranaka: IDS (1,7 posto), Radnička fronta (1,6 posto), HSU, Centar i Fokus (sve tri po 1,1 posto). Ispod jedan posto su sljedeće stranke: HNS (0,9 posto), Nezavisna platforma Sjever, Hrvatski suverenisti, Pravo i pravda i HSS (sve četiri stranke po 0,8 posto), HSLS (0,6 posto) i Odlučnost i pravednost (0,4 posto). Ostale stranke zajedno bilježe izbor od 1,2 posto, uz 17,4 posto neodlučnih.


Na čelu isti dvojac

Isti dvojac na vrhu ljestvica najpozitivnijih, ali i najnegativnijih političkih osoba u zemlji. Treća mjesta na dvije ljestvice pripala su Mariji Selak Raspudić i Ivanu Penavi. Na vrhu ljestvice najpozitivnijih hrvatskih političara je predsjednik Republike Zoran Milanović s izborom od 21,2 posto ispitanika (u odnosu na 19,9 posto iz rujna). Predsjednik Vlade Andrej Plenković je drugi na ljestvici najpozitivnijih hrvatskih političara i to s izborom od 14,8 posto (prema 15,7 posto iz prošlog mjerenja u rujnu). Na treće se mjesto ponovo vratila Marija Selak Raspudić s izborom od 2,9 posto (prema prošlomjesečnih 2,6 posto).

Četvrto mjesto s izborom od 2,5 posto drži predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković (u rujnu 0,8 posto). Božo Petrov je peti izbor s 2,2 posto (prije mjesec dana 2,5 posto).

Među 10 top političara još su: Ivan Penava (1,7 posto), Biljana Borzan (1,6 posto), Branko Bačić (1,5 posto), Siniša Hajdaš Dončić (1,4 posto) i Tomislav Tomašević (1,3 posto). Među 10 najpozitivnijih hrvatskih političara pet je predsjednika stranaka (HDZ, SDP, Možemo!, Domovinski pokret i Most), dva člana Vlade, predsjednik Republike, predsjednik Sabora, te jedna eurozastupnica.

Plenković 'najnegativniji'

Ljestvicu najnegativnijih hrvatskih političara i dalje uvjerljivo predvode čelni ljudi države, premijer Plenković i predsjednik Milanović. Na samom vrhu ove ljestvice je Andrej Plenković s izborom 33,8 posto (u odnosu na 33,2 posto iz rujna). Predsjednik Milanović je na drugom mjestu ove "negativne ljestvice" s izborom.

Više pročitajte na portalu Danas.hr.

 

Izdvojeno


Reci što misliš!