AKTUALNO / VIJESTI

NEPRAVOMOĆNO

Nije ni počeo s radom a već na sudu! Karlovački Centar za gospodarenje otpadom dobio sud protiv građanina koji se žalio na smetanje posjeda

Nije ni počeo s radom a već na sudu! Karlovački Centar za gospodarenje otpadom dobio sud protiv građanina koji se žalio na smetanje posjeda
foto ilustracija

Pretovarna stanica je u travnju dobila uporabnu dozvolu, a direktorica Kodosa Marija Tufeković je rekla da će biti u funkciji kada u svibnju 2026.

Petar Ćurćić iz Poduma je prošlog tjedna nepravomoćno na Općinskom sudu u Gospiću, stalnoj službi u Otočcu, izgubio sudski spor protiv tvrtke Tehno-elektro iz Đakova i Centra za gospodarenje otpadom Karlovačke županije Kodos zbog smetanja posjeda izgradnjom pretovarne stanice.

Ćurćić je argumentirao u sudskom postupku da zemljište na kojemu je izgrađena pretovarna stanica koja je dio sustava centra za gospodarenje otpadom on i njegovi preci drže u poštenom i savjesnom posjedu 140 godina, da nekretnine gospodarski iskorištava i da je dosjelošću stekao pravo vlasništva. Dodao je da je nekretnine obrađivao do 3. travnja 2023. kada mu je đakovačka tvrtka kao izvođač radova nekretnine nasilno oduzela ograđivanjem te dovođenjem strojeva i građevinskog materijala.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Održano je i ročište na licu mjesta u nazočnosti geodeta, nakon čega je Ćurćić odustao od tužbe za smetanje posjeda na dvije nekretnine.

Tvrtka Tehno-elektro je argumentirala da Ćurćić nije upisan ni kao vlasnik ni kao posjednik i navela da je 2018. godine izdana lokacijska dozvola, no da je poništena po Ćurćićevoj žalbi u kojoj je ovaj tvrdio da bi mu se izgradnjom pretovarne stanice onemogućio pristup česticama na kojima vrši ispašu i sprema krmnu smjesu, pa se odlučilo kompleks izmjestiti i za to je u srpnju 2019. izdana lokacijska na temelju rješenja o izvlaštenju.


Sud je utvrdio da je Ćurćić uistinu posljednji mirni posjednik i utvrdio da se nekretnine oko kojih se sporilo nalaze unutar žičane ograde s ulaznom kapijom i da se unutar ograde nalazi pretovarna stanica koja će služiti za saniranje i odvoz otpada, da je zemljište većma asfaltirano te da se u sklopu kompleksa nalaze i objekt za zaposlenike, kolna vaga za vaganje otpada, javna rasvjeta i nadzorna kamera.

Razmatran je i Ćurćićev iskaz po kojemu ima 90 koza i 30 ovaca i da bi ih morao pregoniti izgradnjom stanice za pretovar otpada javnim putem na udaljenosti većoj od dva kilometra.

No, Općinski sud u Gospiću je utvrdio da nije riječ o samovlasnom smetanju posjeda.

- Sud drži da je do oduzimanja posjeda došlo odlukom nadležnih tijela na temelju Zakona, a sve sukladno Zakonu o održivom gospodarenju otpadom – stoji pravorijeku sutkinje Slavke Nikšić.

Pretovarna stanica je u travnju dobila uporabnu dozvolu, a direktorica Kodosa Marija Tufeković je rekla da će biti u funkciji kada u svibnju 2026. godine proradi Centar za gospodarenje otpadom.

Izdvojeno


Reci što misliš!