VIJESTI / CRNA KRONIKA

NEPRAVOMOĆNO

Na Županijskom sudu u Karlovcu stigla presuda za potkradanje Hrvatskih šuma! Četvorka državnu tvrtku oštetila za više od 126 tisuća eura

Na Županijskom sudu u Karlovcu stigla presuda za potkradanje Hrvatskih šuma! Četvorka državnu tvrtku oštetila za više od 126 tisuća eura

Sve sam proučio i svi članovi vijeća su mišljenja da ste u dogovoru s ostalima godinama izvlačili novac na temelju nepostojećih kompenzacija, poručio je sudac Ivan Klapšić četvrtooptuženom

- Što sam napravio? U čemu sam pogriješio", upitao je danas nakon objave presude na Županijskom sudu u Karlovcu suca Ivana Klapšića diplomirani inženjer šumarstva Damir Čanić iz Gospića koji je s još troje optuženika osuđen na uvjetne kazne zatvora zbog potkradanja Hrvatskih šuma – ne smiju počiniti novo kazneno djelo i moraju vratiti toj državnoj tvrtki 126.594 eura u roku dvije godine.

Sudac mu je odgovorio: "Piše Vam u presudi".

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Sve sam proučio i svi članovi vijeća su mišljenja da ste u dogovoru s ostalima godinama izvlačili novac iz Hrvatskih šuma na temelju nepostojećih kompenzacija, dodao je Klapšić.

Uz četverooptuženog Čanića, osuđeni su Antonija Milković iz Gospića, Draženka Glavinić iz Karlovca i Darko Konjikovac iz Gospića, a oni se nisu pojavili na objavi presude.

- Presuda ima 12 stranica. Osuđujuća je u odnosu na prve dvije točke, a u odnosu na druge dvije oslobađajuća jer je nastupila zastara. Vijeće je utvrdilo da nema dvojbe da su svi optuženici počinili kaznena djela koja im se stavljaju na teret. To nedvojbeno proizlazi iz obrane drugooptužene Glavinić, što se potvrđuje iskazima svjedoka i dokumentacijom. Nisu prihvaćene tvrdnje da je sve izmišljeno jer bi se u tom slučaju radilo o dijaboličnim planom da se napravi urota, a ne smatramo da se to dogodilo, rekao je sudac Klapšić.

Napomenuo je da u dvije godine osuđenici moraju podmiriti štetu Hrvatskim šumama u iznosu od 126.594 eura i da imaju pravo žalbe Visokom kaznenom sudu.

Utvrdilo se da su prvooptužena A. Milković kao knjigovotkinja u računovodstvu u Upravi šuma u Gospiću, D. Glavinić kao stvarna voditeljica trgovačkog obrta GT Karlovac, Konjikovac kao referent nabave u Upravi šuma u Gospiću i Čanić kao voditelj Uprave šuma zajednički i dogovorno od 8. travnja 2010. do 7. veljače 2012. osigurali radi stjecanja nepripadajuće materijalne koristi da će Uprava šuma u Gospiću nabavljati od karlovačkog obrta uredski materijal i drugu robu po cijenama 21 posto više od tržišnih, a da će plaćati isključivo višestrukim kompenzacijima, no roba se ne bi isporučivala, nego bi G. T. Karlovac davao novac i druge vrijedne predmete. Ovjereno je 78 takvih kompenzacija. A. Milković bi po presudi to knjigovodstveno provela na nedopušten način. Konjikovac bi jednom tjedno dolazio u Karlovac i od Glavinić i njezinog supruga Tomislava uzimao kovertu s novcem kojega bi dijelio s Čanićem, kao i vrednije predmete, primjerice dijelove za instalacije centralnog grijanja za Čanića, školske knjige i video-kameru za A. Milković, Konjikovac bi uzeo 50 četvornih metara hrastovog parketa, drvene prozore za kuću i računalo. Osuđeni su i za krivotvorenje dokumentacije.

A. Milković je osuđena na jedinstvenu kaznu zatvora od godine i dva mjeseca koja je djelomično uvjetna – izvršava se šest mjeseci, a osam ne, ako u roku četiri godine ne počini novo kazneno djelo i u roku dvije godine obešteti Hrvatske šume. Ista je osuda izrečena i Konjikovcu i Čaniću.

D. Glavinić je osuđena uvjetno na godinu dana.

Izdvojeno


Reci što misliš!