VIJESTI / KARLOVAC

TURISTIČKE ATRAKCIJE

Posjećenost Muzeja grada Karlovca zadovoljavajuća unatoč problemima - obilaznica nije štetila turanjskom muzeju, obnova Starom gradu jest

Posjećenost Muzeja grada Karlovca zadovoljavajuća unatoč problemima - obilaznica nije štetila turanjskom muzeju, obnova Starom gradu jest

Odrasli su najčešći pojedinačni posjetitelji, dok su u grupnim posjetama najčešći gosti djeca i maloljetnici.

Tri od četiri lokacije Muzeja grada Karlovca tijekom 2023. godine bile su otvorene za posjetitelje, dvije tijekom cijele godine, a jedna većim dijelom, dok je glavna zgrada Gradskog muzeja Karlovac zbog konstrukcije obnove zgrade bila zatvorena tijekom cijele godine. 

Galerija "Vjekoslav Karas" i Muzej Domovinskog rata Karlovac - Turanj zabilježili su bolju posjećenost nego 2022. godine, što je posebno bitno za turanjski muzej, jer je bilo i nagađanja da bi izgradnjom obilaznice mogao imati nešto slabiji posjet. Ipak, to se nije dogodilo pa je tijekom prošle godine ima 26.797 posjetitelja što je za 6,75% više nego u godini ranije. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U pojedinačnim posjetima prevladava dobna skupina odrasli, dok su u grupama češći školski posjeti i umirovljenici, a najviše dobna skupina maloljetnici.

Ujedno je turanjski muzej time bio i najposjećenija lokacija Muzeja grada Karlovca, što je obično Stari grad Dubovac, ali dubovačka gradina bila je zatvorena veći dio ljetne sezone zbog statičke sanacije dijela stubišta i trijemova, kao i vidikovca Branič kule, što je znatno utjecalo na smanjenje broja posjetitelja, pogotovo zbog radova tijekom lipnja koji je inače tradicionalno mjesec s najboljom posjetom. 

Ipak, ciljanim programima tijekom cijele godine znatno su smanjenje posljedice razdoblja u kojem se nije radilo pa je u konačnici Stari Grad Dubovac posjetilo 26.228 osoba, što je, uzevši u obzir sve navedeno, uglavnom prihvatljivih 7% manje nego u 2022. godini.

Zamjetno je povećanje prodaje ulaznica, sa 10 227 u 2022. na 16 663 u 2023., povećanje od 62.93%, što svakako donosi i povećanja prihoda lokacije. U pojedinačnim prodanim ulaznicama prednjače ulaznice za odrasle (69%) dok u prodanim grupnim ulaznicama prednjače djeca sa 93% prodanih ulaznica. Grupe su u prodanim ulaznicama činile 54% posjetitelja dok su pojedinačne prodane ulaznice činile 46%. 

Galerija „Vjekoslav Karas“, pak, imala je vrlo dobru godinu sa 3486 posjetitelja, što je čak 36% više nego godinu ranije.

 

Izdvojeno


Reci što misliš!