VIJESTI / CRNA KRONIKA

NEPRAVOMOĆNA PRESUDA

Radnik Hrvatskih šuma teško se ozlijedio u Ogulinu, sad mu državna tvrtka mora isplatiti visoku odštetu: "Obilno je krvario i trčao, bio je u šoku"

Radnik Hrvatskih šuma teško se ozlijedio u Ogulinu, sad mu državna tvrtka mora isplatiti visoku odštetu:
Ilustracija PIXSELL/Pixabay

Hrvatske šume mu moraju isplatiti 16.500 eura, no presuda je nepravomoćna te je moguće izraziti žalbu na odluku Općinskog suda u Ogulinu.

Hrvatske šume moraju svojem radniku iz Ogulina isplatiti 13.500 eura odštete te još i 3.000 eura sudskih troškova jer je pretrpio ozljedu na radu prije čak devet godina radeći u šumi kao njihov zaposlenik. U sudskom postupku je utvrđeno da su Hrvatske šume prekršile Zakon o zaštiti na radu jer prilikom obavljanja posla tijekom kojega je stradao radnik nije imao nadređenu osobu, a poslodavac je, kaže sud, morao osigurati da bude nekoga u vidnom polju nastradalog radnika. Presuda je nepravomoćna, pa obje strane imajju pravo na žalbu.

On je toga 21. lipnja 2015. godine bio raspoređen kao šumski radnik Šumarije Ogulin na poslovima sječe drveća. Prilikom kresanja već oborenog bukovog stabla došlo je do povratnog udarca "napete" grane debljine oko 15 centimetara. U tom trenutku mu je iz ruke ispala motorna pila, nije se zaustavila kočnica pile, te je pao i on. Kako je pila radila tako mu je zahvatila i porezala podlakticu lijeve ruke. Zadobio je razderotinu lijeve podlaktice u dužini od 7 cm, ali i porezotinu iznad lijevog palca od 4 cm, pritom je došlo i do ozljeda tetiva i živaca.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Iako je tužitelj bio zaposlen na radnom mjestu šumskog radnika, navedenog dana je bio raspoređen na poslove sjekača, što nije radno mjesto na kojem je zaposlen. Tužitelj je samostalno obavljao radove kresanja grana oborenog stabla, bez nadzora nadređene osobe što je protivno propisima o zaštiti na radu, pa zbog toga nakon ozljeđivanja nije bilo nikoga u blizini, te je samostalno i u stanju šoka morao izaći iz drage i trčati prema ostalim radnicima tražeći pomoć budući da uslijed obilnog krvarenja mu nije bilo poznato koje naravi su njegove ozljede i hoće li hitna pomoć stići pravovremeno - zaključio je Općinski sud u Ogulinu u obrazloženju svoje presude.  

Sukladno propisima o zaštiti na radu, navodi Sud, tuženik je morao organizirati rad na način da radnici rade paralelno na razdaljini i u vidnom polju jedan drugome, a što u predmetnom slučaju nije bilo organizirano. Tužitelj je bio osposobljen za rad s motornom pilom, te su mu nastale ozljede priznate odlukom nadležnog tijela kao ozljede na radu. Zbog hitnosti slučaja prema mjestu štetnog događaja se uputila hitna pomoć, a radne kolege tužitelja su ga vozile do sretanja s kolima hitne pomoći.

Tužitelju je u kolima hitne pomoći zbog obilnog krvarenja dato 500 ml fiziološke otopine i popratni lijekovi te je hitno primljen na Odjel opće kirurgije Opće bolnice u Ogulinu i izvršen mu je operativni zahvat. Bio je hospitaliziran od 23. do 26. lipnja 2015., nakon čega je otpušten na kućnu njegu uz preporuku strogog mirovanja i izbjegavanja tjelesnih aktivnosti.

Izdvojeno


Reci što misliš!