VIJESTI / KARLOVAC

nije rješenje?

Petračić protiv gradskog plana smanjenja tlaka u vodoopskrbi: 23 zgrade će time imati samo štete, a gubici vode će ostati! Zamijenite šuplje cijevi!

Petračić protiv gradskog plana smanjenja tlaka u vodoopskrbi: 23 zgrade će time imati samo štete, a gubici vode će ostati! Zamijenite šuplje cijevi!
ilustracijska fotografija

Smatra da stanarima dodatni trošak nije samo ugradnja stanica za tlak, što će stajati oko 50.000 kuna, nego i električne energije, a očekivati mogu i one za popravke uređaja

 - Do sad je vodoopskrba bila pouzdana jer je voda sama, bez ikakvog ulaganja, stvarala tlak u cijevima, a sada će 23 zgrade morati dobro voditi brigu o svojim uređajima, pumpama, komori koja će pumpati tlak za više katove i bit će trenutaka kad će se ti uređaji pokvariti pa, umjesto da imaju konstantno vodu, oni će vjerojatno imati prekide u opskrbi i skupe popravke i amortizaciju, trošak struje... to je sve samo ne normalno! Kod nas je najskuplja vodna usluga u Hrvatskoj, ukupno kad se sve zbroji, oko 25 kuna je kubični metar vode za građane Karlovca, a sada će za stanovnike u tim zgradama biti puno veći! Ova namjera ViK-a i Grada je debelo nazadovanje Karlovca u opskrbi vodom. Nekadašnji inženjeri radili su vodospreme na ovoj visini da ima tlaka dovoljno za cijeli grad, a sad se vodimo logikom: mi ćemo si napraviti dovoljno tlaka, ali onda ćemo ga smanjiti zato što se nama hoće, jer hoćemo gubitak vode u šupljim cijevima. Pa, zamijenite šuplje cijevi, poručio je s današnje pressice nezavisni vijećnik Davor Petračić, govoreći o natječaju za sufinanciranje uređaja za podizanje tlaka u stambenim stazama višim od 11 katova.

Takve su u Karlovcu 23, predviđeno je sufinanciranje ugradnje tih uređaja, a Grad je za tu namjenu izdvojio 250.000 kuna. Pojasnili su kako je cilj ugradnje smanjiti gubitke u vodovodnoj mreži, no Petračić se s tim ne slaže i smatra da je rješenje za gubitke zamjena postojećih cijevi novima.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Opredjeljenje Grada Karlovca govori: neka su cijevi šuplje, mi ćemo smanjiti tlak pa neće biti gubitak vode 60 posto, nego 55 posto; to je ukratko to, to je nikakva korist, kad su šuplje cijevi morate pojačano vršiti i dezinfekciju, što opet nije dobro za naše zdravlje, a bitno je da su cijevi nove, cijele, da nema velikih odstupanja, bar vodovodne cijevi moraju biti nešto najbolje što Karlovac ima! Opet, iz nekih vjerojatno neznalačkih razloga, netko u cijelom tom sustavu koji, izgleda, ne zna raditi svoj posao je donio tu čudnu odluku da se nama standard unazadi. Jer, zgrade će, pored velike investicije od po 50.000 kuna, morati imati konstantantrošak električne energije zbog pumpanja vode; sva energija koju su već jednom potrošili pumpanjem te vode iz bunara do spremnika, sad će umjesto da se iskoristi bez dodatka energije, uništiti i svaka zgrada će morati pumpati svoju vodu i plaćati velike račune. To je nedopustivo, ocijenio je Petračić.

Očekivani trošak od 50.000 kuna po zgradi tako neće biti jedini koji ih čeka, a i najavljeno sufinanciranje ne smatra pravednim.

- Ovaj natječaj je mamac, račun bez krčmara jer ako su u gradu 23 zgrade više od 11 katova, kad se pomnoži s 50.000 kuna, to je investicija od 1,150.000 koja će se baciti! Natječaj je predvidio 250.000 kuna, uz subvenciju od 50 posto, što znači da je osiguran novac samo za 10 zgrada. Pitam odgovorne u Gradu Karlovcu: kako misle da će se novcem dovoljnim za 10 zgrada subvencionirati uređaji za njih 23? Uzaludno bačen novac, umjesto da se krene u dobro upravljanje vodovodnim sustavom čime bi se postigle značajne uštede. Oni to sada ne rade, ne znaju ili ne žele, ne znam odgovoriti na to pitanje, ali mi je nevjerojatno da standard koji smo s vremenom dosegnuli, sada srozavamo i prebacujemo troškove opskrbe vodom i energijena građane, troškove kojih do sada nije bilo, ustvrdio je Petračić.

Napomenuo je i da bi sve to donijelo i krucijalni problem: smanjilo protupožarnu spremnost grada jer smanjenje tlaka vode nosi i smanjenu količinu vode za gašenje požara, ponajprije velikih kojih Karlovac, srećom, u zadnje vrijeme nije imao, ali ne znači da neće. 

Izdvojeno


Reci što misliš!