VIJESTI / KARLOVAC

GRADSKO VIJEĆE

Jesu li u slučaju vršnjačkog nasilja u OŠ Grabrik izrečene mjere protiv ravnateljice bile opravdane? Mandić: Do ovog nije trebalo doći

Jesu li u slučaju vršnjačkog nasilja u OŠ Grabrik izrečene mjere protiv ravnateljice bile opravdane? Mandić: Do ovog nije trebalo doći

Nije dobro i ne smijemo unaprijed oduzeti onaj element dostojanstva i osuditi, ali isto tako puno problema se može riješiti prije nego što dođu na Sud, poručio je Mandić

Prošle su dvije godine od vršnjačkog nasilja u u Osnovnoj školi Grabrik, zbog kojeg je učenik završio s ozljedama glave u karlovačkoj Općoj bolnici, a protiv ravnateljice i pedagoginje škole podignuta je optužnica u kojoj se terete da su napravile propust.

Vijećnica Draženka Polović (Možemo!) komentirala je na aktualnom satu kako su ovakve drakonske mjere rijetkost u hrvatskom obrazovnom sustavu. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- 40 godina radim u obrazovnom sustavu i rijetko se u hrvatskom obrazovnom sustavu čuju tako drakonske mjere koje su izrečene u Osnovnoj školi Grabrik to jest oduzimanje prava na rad ljudima s neupitnim profesionalnim karijerama, poručila je Polović te dodala kako na Gradskom vijeću nikada nisu prezentirane stvarne službene informacije o tom događaju.

Polović je pitala je li išta o tome poznato gradonačelniku, kakva je trenutno situacija u Osnovnoj školi Grabrik i koji je status sudskog ili policijskog izvještaja. Po mišljenju gradonačelnika Damira Mandića, tema OŠ Grabrik bila dosta eksploatirana na Gradskom vijeću. 

- Dosta se ljudi uključivalo u ovu temu koji ne bi trebali jer je previše subjektivnih mišljenja išlo van. Kada govorimo o oduzimanju prava na rad, jako bitno da kažete tko je oduzeo pravo na rad. Nije gradonačelnik, ni pročelnica ni gradska uprava već Sud. Naravno da to nije ugodno nikome, pogotovo ne onome kome se to dogodilo, poručio je Mandić.

Kazao je da je Grad u kontaktu s privremenom ravnateljicom Nevenom Ćalinom, u interesu je da nastavni procesi funkcioniraju i da tu svatko ima svoje odgovornosti.  Pošto je privremena ravnateljica istovremeno predaje i hrvatski jezik, a ne zna se kad će završiti sudski proces, Školski odbor je tražio da se nađe zamjena za vođenje nastave. Gradonačelnik je to prihvatio i čeka se suglasnost resornog Ministarstva.  Mandić je naglasio kako o navedenom događaju ima informacija s više strana. 

- Imao sam prigodu razgovarati sa suspendiranom ravnateljicom i predsjednicom Školskog odbora. Svojevremeno su sastanak sa mnom tražili i roditelji dječaka koji je u toj priči bio ozlijeđen. O detaljima ovdje neću govoriti. 

Gradonačelnik je mišljenja da se je situacija s pozicije uprave škole, i tu misli na dvije osobe, sagledala "malo više pedagoški" do ovog ničeg ne bi došlo. 

- To je moj dojam i čini mi se da je ovdje u tom djelu izostala reakcija koja je trebala biti. Ali tu smo gdje smo, nama je bitno da škola i nastavno obrazovni proces funkcioniraju, ističe Mandić te dodaje da će Grad kao osnivač tražiti od Ministarstva rješenje budu li se stvari vremenski komplicirale. 

- Nije dobro i ne smijemo unaprijed oduzeti onaj element dostojanstva i osuditi, ali isto tako puno problema se može riješiti prije nego što dođu na Sud, poručio je Mandić.

Izdvojeno


Reci što misliš!