VIJESTI / KARLOVAC

TEMATSKA SJEDNICA

Oštećenja u Zvijezdi se nisu mogla izbjeći? Mandić: "Bio je zadnji čas da se odrade ovi radovi. Stanovnici nisu prepušteni sami sebi..."

Oštećenja u Zvijezdi se nisu mogla izbjeći? Mandić:

Sve što se događalo, događalo se zbog obima radova, načina izvođenja i stanja na terenu. Grad neće zakinuti nijednog građanina Zvijezde jer je Zvijezda kulturna baština svih nas. Vjerujem da ćemo na kraju svi biti zadovoljni, uz sve stresove i probleme, poručio je Mandić

Oporbeni Možemo! Karlovac inicijator je današnje tematske sjednice Gradskog vijeća na temu aktualnih radova u Gradskoj četvrti Zvijezda u sklopu projekta "Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture Aglomeracije Karlovac – Duga Resa", na kojoj su između ostalog predstavljeni svi sudionici u gradnji i analizirao trenutno stanje.

Kako je uvodno poručio vijećnik i izvjestitelj ispred Možemo! Dobriša Adamec "cijela Zvijezda je gradilište, a Grad Karlovac ju je prepustio izvođačima koji su pravi i jedini gazde na terenu, dok su građani zanemareni, traže odgovore i promjene".

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Dodao je kako vlada opća nesigurnost, poslovi propadaju, a priča o prijavi štete je nejasna, kao i način ostvarivanja nadoknade. Kako problem istaknuo je sigurnost na otvorenom gradilištu, signalizacija je nikakva, pomiješani su koridori prolaznika i strojeva, veliki iskopi su ostavljani nezaštićenima ili nedovoljno zaštićenima.

- Postoje stanovnici Zvijezde koji ne mogu izaći iz svoje kuće. Obrtnici i mali poduzetnici ili su uništeni ili su odselili, a imaju i štetu na objektima. Treba hitno spriječiti nastanak daljnje štete na zgradama. Radove je potrebno nastaviti i završiti, ali na siguran način. Predlažemo da se otvore kanali komunikacije i izvijestiti što se poduzelo do sada. Kuće se doslovno raspadaju, pa i one redovno obnovljene. Situacija je kao nakon potresa, ugrožena je statika i životi. Hitno treba oblikovati stručni tim za procjenu statike. Potrebno je započeti proces definiranja modela obnove te zadužiti osobe i odrediti rokove izvršavanja. Obnavljati treba usporedno sa završetkom radova u podzemlju i usporedno s obnovom javnih objekata, poručio je Adamec. 

Direktorica Vodovod i kanalizacija Karlovac d.o.o. Katarina Malenica poručila je kako se projekt provodi po pravilima i procedurama Europske unije te se u svakom trenutku zna tko što treba raditi i tko je za što odgovoran. Dodala je kako nije točno da su zanemarili građane Zvijezde, već su s njima cijelo vrijeme u kontaktu. 

- Sve zaprimljene prigovore građana o nastaloj šteti smo stavili u proceduru i svi su dobili odgovore od Vodovoda. Proceduru smo svima poslali elektronskom poštom i dopisom te objavili na mrežnim stranicama. Prvo se na adresu elektronske pošte naručitelja pošalje popis štete s tekstualnim i fotografskim opisom te se istovremeno događaj prijavi policiji. Ako nisu pozvali policiju da sačini zapisnik, i dalje će prijaviti štetu osiguranju koje šalje procjenitelja. Vodovod i kanalizacija prijavu šalje FIDIC inženjeru i nadzoru koji obavještava izvođača. Po dojavi naručitelj izlazi na teren sa statičarom koji radi pregled objekta te daje mišljenje je li objekt i dalje uporabljiv. Naručitelj je građanima dostavio sve podatke o polici osiguranja. Kada vlasnik skupi te dokumente, pripremit će odštetni zahtjev i poslati ga osiguranju. Ta je procedura jasna i svima poznata. Ako bi se utvrdilo da je objekt neuporabiv, Vodovod i kanalizacija će iznaći rješenje, ali takvih upita do sada nismo imali. Ako se to dogodi, o svom trošku će ViK snositi trošak najamnine drugog stana ili poslovnog prostora. Kasnije će se vidjeti je li to bila obveza izvođača. Osiguranje ima rok od 60 dana da odgovori na zahtjev, pojasnila je Malenica. 

Voditelj jedinice za provedbu projekta Ivica Klokočki naglasio je kako je glavni projekt i revident glavnog projekta osvijestio činjenicu da se provodi u vrlo osjetljivom području i u obzir su uzeta stanja građevina koja se nalaze na samoj granici zahvata projekta.

Istaknuo je da u dokumentaciji o nabavi su tehničke specifikacije u kojima stoji da izvođač neće uništiti ili ukloniti građevine, osim kada su dane posebne instrukcije inženjera, da će izvođač poduzeti sve mjere predostrožnosti radi izbjegavanja štete na kućama, zgradama, ogradama, da će građevine uz gradilište biti zaštićene od štete koja može nastati vozilima ili vibracijama, da će izvođač oštećene objekte vratiti u prvobitno stanje. 

- Propisali smo i da će se fotodokumentacijom zabilježiti stanje objekata u obuhvatu i da će se prije početka radova dostaviti naručitelju. Izvođač je imao obvezu dostaviti izjave o metodi izgradnje i montaže te razraditi niz aktivnosti gradilišta, poručio je Klokočki. 

Andrej Miška, zamjenik FIDIC inženjera, poručio je da se nadzor radi po crvenoj FIDIC knjizi i hrvatskim zakonima te da održavaju dnevne sastanke i dnevno nadziru radove. 

- Nažalost, nismo mogli izbjeći oštećenja. Svi vidimo da je promet u Zvijezdi kaotičan. Plan radova je bio drugačiji, no zbog arheoloških nalaza je dinamika radova mijenjana, pa su sada radovi u više ulica no što je bilo planirano. U daljnjem radu ćemo sigurno uzeti u obzir dane prijedloge. Koridore ćemo jače kontrolirati i osigurati, da ne bi dolazilo do problema za invalide i djecu, ali rad je sve u svemu dosta dobar i odvija se po planu. Problemi koje doživljavamo tu nisu ništa novo niti izuzetno te ništa nepredviđeno. Gradilište je živ proces. Ojačat ćemo suradnju s ulagačem, a radove privesti kraju u predviđenom vremenu i trošku, poručio je Miška. 

Kazao je kako su bile tri privremene obustave radova na pojedinim dijelovima kada su nastupila oštećenja. Prva kod Haulikove 18, druga na adresi Strossmayerov trg 1, treća u Kraševoj. 

- Gradonačelnik nikad nije utjecao na to da se radovi nastave. Statičar je pogledao objekte te su donesena dodatne mjere zaštite i spriječili nove pukotine. Izgleda da su te zgrade toliko trošne da niti ove mjere ne mogu spriječiti nastanak pukotina, mada bi u normalnim uvjetima rada u gradskoj jezgri bile efikasne. Poduzete su sve propisane mjere, najbolje moguće. Znam da je za svakoga tko je pretrpio štetu to grozno, no morat ćemo provesti postupak da se štete nadoknade i otklone, poručio je Miška. 

Branko Čordašev, statičar iz tvrtke Arhing, napomenuo je da niti jedna građevina nije toliko statički ugrožena da bi se urušila. 

- To su oštećenja koja te konstrukcije podnose. Bilo je nekoliko zgrada koje su totalno dotrajale i koje treba maknut s gradilišta. Pri kraju je izvještaj o stanju dvadesetak oštećenih zgrada, poručio je. 

Gradonačelnik Damir Mandić kazao je kako se znalo da će biti problema te da se to javno komuniciralo od početka. 

- Što se tiče tehnologije radova, komunikacija ne pomaže. Kad sam vidio što se dogodilo KAMOD-u tražio sam da mi se objasni što, kako i zašto, a struka je rekla što je rekla. Od četiri sastanka s poduzetnicima i obrtnicima bio sam na tri. Unijeli smo pravilnik o davanju potpora i uvećali iznose. Zakonski nije moguće osnovati poseban fond. Stanovnici nisu prepušteni samima sebi. Prije godinu dana sam govorio o uvećanju iznosa za spomeničku rentu, a onda predviđa i statičku sanaciju, kao i krovišta, pročelja, stolarije... U ovome trenutku je rizično obnavljati objekte, prije završetka radova. Tako je rekla struka, poručio je Mandić. 

Dodao je kako ima stanovnika Zvijezde koji su jako ljuti i to je legitimno, ali...

- Moramo osvijestiti da smo ove radove morali provesti. Ovo je bio zadnji čas da se odrade. Sve što se događalo, događalo se zbog obima radova, načina izvođenja i stanja na terenu. Grad neće zakinuti nijednog građanina Zvijezde jer je Zvijezda kulturna baština svih nas. Vjerujem da ćemo na kraju svi biti zadovoljni, uz sve stresove i probleme, poručio je Mandić.

Da je projekt iznimno složen poručio je Tomislav Jajtić, voditelj gradilišta u Zvijezdi ispred tvrtke GIP Pionir, izvođača radova.   

- Izvođač se mora držati zakona. Ako radi van toga, u prekršaju je. Projekt je iznimno složen i angažman svih je velik da se što bezbolnije odradi. Poradit ćemo na tome signalizaciji i sigurnosti, a bilo je propusta. Od samog projekta smo krenuli s angažmanom istih ljudi koji su radili na fazi građevinske kako bismo možebitnu štetu u Zvijezdu sveli na najmanju moguću mjeru. Štete koje su se zbile su bile neizbježne. Odradili smo što smo mogli. U okvirima smo njemačke norme. Radimo po dokumentaciji koja je prošla sve provjere, napomenuo je Jajtić.

Izdvojeno


Reci što misliš!