VIJESTI / KARLOVAC

PLANOVI ZA 2024.

Broj profesionalnih vatrogasaca u JVP Karlovac nedostatan, traži se nova lokacija za izgradnju Vatrogasnog centra

Broj profesionalnih vatrogasaca u JVP Karlovac nedostatan, traži se nova lokacija za izgradnju Vatrogasnog centra

U travnju bi se trebala dovršiti energetska obnova zgrade u Draškovićevoj, mada se traži nova lokacija za vatrogasni dom s obzirom na to da je tamo trasa buduće obilaznice Zvijezde

- Možemo biti ponosni na ono što vatrogasci u Karlovcu rade. Nastojimo biti od koristi i na raspolaganju. Vatrogasci su glavna udarna snaga stožera civilne zaštite. Grad Karlovac utoliko ima dobro posloženu priču, u biti pratimo njih, poručio je u srijedu u Karlovcu gradonačelnik Damir Mandić nakon iscrpnog izlaganja zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Karlovca Miroslava Rade o učinjenom u prošloj i planovima za ovu godinu.

Lani je JVP Karlovac, koja broji ukupno 54 djelatnika, a od toga 51 operativca, i koja djeluje u četiri smjene s po 12 vatrogasaca, od čega su trojica vozača, imala 835 intervencija – 181 zbog požara, 578 raznih tehničkih i 76 ostalih, a do ponedjeljka ih je ove godine bilo ukupno 99.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Iz godine u godinu smanjuje se broj intervencija požara objekata, što je velikim dijelom rezultat provođenja preventivnih mjera zaštite od požara, rekao je Rade i dodao da je broj profesionalnih vatrogasaca nedostatan, ali da tri stotine vatrogasaca ukupno u Karlovcu čini "veliku operativnu snagu".

DVD-i su odradili ukupno 3259 sati na intervencijama, a nabavljena su dva vozila za Donju Rečicu i Donje Mekušje. Ove godine je također u planu nabava dva vozila.

U travnju bi se trebala dovršiti energetska obnova zgrade u Draškovićevoj, mada se traži nova lokacija za vatrogasni dom s obzirom na to da je tamo trasa buduće obilaznice Zvijezde.

- Traju pripreme za uklanjanje pomoćnih objekata koji se nalaze u dijelu dvorišta kojim će prolaziti obilaznica. Iz tog će razloga biti potrebno izmjestiti i montažni šator pa je Grad Karlovac izradio projekt izgradnje garaže sa šest garažnih mjesta u produžetku glavne zgrade – postupak javne nabave traje te se očekuje da će se u drugom dijelu godine započeti s radovima. Izgradnjom te prometnice će se značajno smanjiti prostor neophodan za smještaj vozila i opreme kao i što će postojati nedostatak poligona za uvježbavanje profesionalnih vatrogasaca, pa je izrađeno idejno rješenje za izgradnju vatrogasnog centra na novoj lokaciji. Grad Karlovac će što je prije moguće osigurati financijska sredstva za izradu projektne dokumentacije, a razmatraju se predložene lokacije za Novi centar, naveo je Rade.

Proračun JVP Karlovac je lani iznosio nešto manje dva milijuna eura, a za ovu godinu je 2,1.

Osmog i 9. lipnja će se u Karlovcu održati natjecanje u spašavanju u prometu 2. Croatia Rescue Challenge 2024.", a karlovački tim profesionalnih vatrogasaca će sudjelovati na natjecanju spašavanja u prometu u Portugalu, te u Njemačkoj i Austriji.

U travnju će u Karlovcu gostovati CTIF komisija, a CTIF je skraćenica francuskog naziva za međunarodno vatrogasno udruženje koje je 1966. godine održalo upravo u Karlovcu prvo svoje natjecanje u nekoj komunističkoj državi.

Dan svetog Florijana će se obilježiti 4. svibnja postrojavanjem svih vozila na Sportsko-rekreacijskom centru Korana, mimohodom kroz grad će se središnja proslava održati u Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Skakavac jer ono slavi 90 godina postojanja.

Izdvojeno


Reci što misliš!