VIJESTI / KARLOVAC

OBNOVA ZVIJEZDE

Očitovanje Vodovoda na navode Možemo i SDP-a: Sva šteta će biti sanirana, gradonačelnik nije obmanuo javnost nije ni znao za ove okolnosti

Očitovanje Vodovoda na navode Možemo i SDP-a: Sva šteta će biti sanirana, gradonačelnik nije obmanuo javnost nije ni znao za ove okolnosti

Gradonačelnik nije obmanuo javnost, on nije imao niti je mogao imati informacije koje su nastale tek naknadno, a odnose se na odbijanje zahtjeva vlasnika objekata od strane osiguravajućeg društva.

Nakon serije priopćenja iz karlovačkih oporbenih krugova, točnije političke političke platforme Možemo i političke stranke SDP, iz Vodovoda i kanalizacije je stiglo priopćenje, odnosno očitovanje na njihove navode.

Radi velikog interesa javnosti prenosimo ga u cijelosti.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Informacija o broju prijava štete i vrsti oštećenja dana je u sklopu razgovora sa građanima na sastanku održanom 27.3. 2024. g. u Velikoj vijećnici Grada Karlovca, koji je bio otvorene naravi i gdje nipošto nije bilo drskosti ili nepoštivanja. Od 270 objekata, zaprimljeno je 54 prijave o štetama, od čega su 5 jača oštećenja na objektima. Od tih 5 objekata , 2 objekta su privremeno neuporabljiva od vremena potresa. Kada smo spominjali štetu odmah smo objasnili da će se sva oštećenja sanirati te čije su obveze sanacije prema ugovoru.
 
Niti u jednom trenutku Vodovod i kanalizacija d.o.o. kao nositelj projekta i naručitelj radova nije relativizirao ili umanjio štetu koja se dogodila niti izbjegavao odgovornost, kako u svim javnim nastupima tako i u komunikaciji sa građanima pojedinačno. Također, na sastanku je istaknuto kako su radovi zaustavljeni 8.3.2024. odlukom nadzora.
 
Projekt vode stručnjaci sa bogatim iskustvom u području građevine te vjerujemo u ispravnost njegova vođenja, u skladu sa pravilima provedbe i zakonskom procedurom.
Uspoređivanje ovog projekta sa aglomeracijama u drugim gradovima trebalo bi biti utemeljeno na poznavanju činjenica odnosno upućenosti u izazove s kojima se i drugi suočavaju, a što se tiče projekta Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Karlovac  -Duga Resa, on je među najuspješnijima u RH. 
 
Na tematskoj sjednici Gradskog vijeća posvećenoj radovima u Zvijezdi, Vodovod i kanalizacija d.o.o. predstavio je detaljne korake za prijavu štete na policu osiguranja izvođača, a kako je predviđeno ugovorom o radovima između izvođača i naručitelja. Izjavili smo da je to prvi korak u prijave štete i ni u jednom trenutku nije rečeno da će polica osiguranja pokriti svu štetu. Uvjete police osiguranja definiralo je osiguravajuće društvo sa izvođačem radova, a sve što nije obuhvaćeno policom, ide na štetu samog izvođača.

Kontaktirali smo osiguranje koje nam je odgovorilo da nisu u mogućnosti davati informacije trećim stranama jer imaju ugovor isključivo sa izvođačem radova.
Nekoliko puta smo istaknuli da će , prema ugovoru, štetu snositi solidarno naručitelj i izvođač, a prema odgovornosti koja će se naknadno utvrditi. Dakle sva šteta će biti sanirana. To smo posebno istaknuli i na zadnjem sastanku sa građanima Gaze i Zvijezde održanom 27.3. U Velikoj vijećnici Grada Karlovca.
 
Gradonačelnik nije obmanuo javnost, on nije imao niti je mogao imati informacije koje su nastale tek naknadno, a odnose se na odbijanje zahtjeva vlasnika objekata od strane osiguravajućeg društva. Investitor se jako dobro upoznao sa odredbama ugovora o izvođenju radova te već preko 2 godine izvodi radove prema procedurama i propisima. Projekt koji je velik i zahtjevan, odobren od svih nadležnih institucija te provođen od strane stručnjaka iz svih područja znanosti, nazivati šlamperajem bez ijednog stručnog argumenta je vrlo površno. U zadnjih nekoliko godina u Karlovcu je provedeno projekata u količini, značaju i kratkom periodu, a kakvih nema u novijoj povijesti našeg grada, uz osiguranje velikih iznosa bespovratnih sredstava iz EU. Govori li to o nesposobnosti gradonačelnika, direktora i pročelnika? Predstavnicima SDP-a upućujemo pitanje : Koje ste projekte proveli u Karlovcu, odnosno koliko ste svojim idejama i projektima doprinijeli njegovom razvoju, obnovi komunalne infrastrukture, poboljšanju kvalitete života ili pak očuvanju rijeka i okoliša?
Što se tiče zahtjeva gospođe Malović za dostavom izvještaja statičara, dali smo joj jasan odgovor da su posrijedi osobni podaci, sukladno odredbama GDPR- a, te da nismo zbog toga u mogućnosti udovoljiti njenom zahtjevu. Pored toga, uputili smo ju da se slobodno obrati građanima koji su vlasnici tih objekata jer jedino uz njihovo odobrenje treća strana može dobiti uvid u takvu vrstu informacije. Vodovod i kanalizacija je zaprimio mišljenja statičara , ali smo donijeli odluku o njegovom ponovnom izlasku na teren kako bi sagledao zadnje stanje i dopunio mišljenje, a što smo i komunicirali na konferencijama za medije. Upravo zato što radovi nisu gotovi, statičar će po potrebi izlaziti na teren i u kontinuitetu davati mišljenja te biti na raspolaganju građanima. Slijedom navedenog, gospođi Malović poručujemo da je dobila konkretne odgovore na pitanja, bez obzira koliko pokušavala umanjiti vrijednost ovog projekta i to na neargumentiran i nestručan način, bez davanja konkretnih prijedloga. 
 

Izdvojeno


Reci što misliš!