VIJESTI / KARLOVAC

ZAŠTIĆENO KULTURNO DOBRO

Je li Velika vojarna za rušenje? Devastirano zdanje zadobilo još veća oštećenja, vlasnici naručili elaborat: U ovom trenutku preuranjeno je govoriti što ćemo dalje

Je li Velika vojarna za rušenje? Devastirano zdanje zadobilo još veća oštećenja, vlasnici naručili elaborat: U ovom trenutku preuranjeno je govoriti što ćemo dalje
foto ilustracija KAportal/Pixsell

Direktorica Sektora u KABA-i za KAportal je rekla da se istovremeno vodi računa o estetici, funkcionalnosti, održivosti ali i o sigurnosti tj. statici građevine.

Velika vojarna, povijesno zapušteno zdanje u karlovačkoj povijesnoj jezgri je i prije radova na obnovi kanalizacijske mreži bila devastirana, dok je uslijed radova pretrpjela dodatna oštećenja. Široke pukotine su vidljive i iz daljine, pa se sumnja da je ozbiljno narušena statika cijele zgrade. 

Javne zgrade na Trgu bana Jelačića se obnavljaju, a već je pod krovom nekadašnja Oružana koja je bila praktički srušena do temelja i uskoro će biti pretvorena u Regionalni centar kompetencije koji će voditi karlovačko Veleučilište. Što će biti s drugom vojarnom, onom na jugoistočnom dijelu trga pitali smo vlasnike - Karlovačku banku.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kako smo doznali od Kristine Hate, direktorice Sektora za marketing, razvoj i opće poslove, "Karlovačka banka d.d. kao vlasnik Velike vojarne, kontinuirano radi na pronalaženju optimalnog rješenja, koje bi zadovoljilo potrebe zajednice i potencijalnih investitora".

Rekla je da se istovremeno vodi računa o estetici, funkcionalnosti, održivosti ali i o sigurnosti tj. statici građevine.

- Svjesni smo činjenice da je tijekom izvođenja radova u gradskoj četvrti Zvijezda, u sklopu projekta "Poboljšanja vodnokomunalne infrastrukture Karlovac - Duga Resa", došlo do oštećenja Velike vojarne, Stoga je Karlovačka banka naručila izradu statičkog elaborata od strane ovlaštenih osoba, kazala je Hata za KAportal.

No, dodaje, u ovom trenutku je preuranjeno govoriti o daljnjim radnjama i postupcima vezanim za predmetni objekt.

- Imajući u vidu značaj predmetnog objekta, kao pojedinačno zaštićenog kulturnog dobra Karlovačka banka će pravovremeno izvijestiti javnost o relevantnim okolnostima, kada se za to steknu uvjeti, rekla je još direktorica zadužena za komunikacije s javnošću.

Podsjetimo, kako je Velika vojarna uopće došla u vlasništvo Karlovačke banke. Prodao ju je gradonačelnik Damir Jelić 2007. dok je bankom upravljala obitelj Šola za oko dva milijuna eura. S kupnjom udjela u banci ovu su nekretninu izgrađenu davne 1754. godine sa svojih skoro pet tisuća četvronih metara dobili karlovački industrijalci, vlasnici HS Produkta Marko Vuković i Ivan Žabčić. Dosad nisu imali interesa za obnovom, a pokušaj da je parcijalno prodaju zainteresiranim građanima koji bi je zajednički obnavljali pod vodstvom tvrtke Davora Petračića su prekinuli jer nisu uspjeli prodati 70 posto udjela u zgradi. 

Zgrada je sada u poluruševnom stanju, no prvo treba vidjeti što će pokazati elaborat statičara.   

Izdvojeno


Reci što misliš!