VIJESTI / KARLOVAC

PRIJAVILI KONZERVATORIMA

Građanska inicijativa "Ne zidovima i nasipima oko nas" o arheološkom lokalitetu uz rijeku Kupu: Nema ga u registru zaštićenih dobara, nalazi se u obuhvatu radova

Građanska inicijativa

Plan Hrvatskih voda je potpuno iskopati, do 4 metra dubine, kompletno područje. Na samom kraju tog obuhvata nalazi se navedeno arheološko nalazište, kažu u Inicijativi.

Građanska inicijativa Ne zidovima i nasipima oko nas koja je protiv postojećih rješenja na izgradnji Sustava obrane od poplava grada Karlovca je prije mjesec dana Konzervatorskom odjelu Karlovac poslala prijavu vezanu za arheološko nalazište na ušću rijeka Kupe i Dobre na lokalitetu Kucelj - Rog. 

Kako su napisali u svom priopćenju "Dok struka provodi reviziju mjere 8. Sustava obrane od poplava grada Karlovca (a sve nam se čini da revidiraju jesu li zidovi dosta debeli i visoki, umjesto da revidiraju tehničko rješenje i prilagode ga nama koji živimo uzvodno od kanala Kupa Kupa), mi obični građani pokušavamo spasiti što se spasiti da".

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Pred nešto više od mjesec dana poslali prijavu Konzervatorskom odjelu u Karlovcu, a vezano na arheološko nalazište sa ušća Kupe i Dobre. Uvidom u Registar kulturnih dobara RH primjetili smo da se nigdje ne spominje. U posjedu smo i dokumenta koji je konzervatorski odjel Karlovac izdao Hrvatskim vodama 20. 2.2020. godine, u kojem negira postojanje bilo kakvih arheoloških nalazišta u mjeri 8, navode u Inicijativi.

Kažu da je nalazište na ukupnoj površini nešto više od sedam hektara, "pa se iskreno nadaju da će nekome u Hrvatskim vodama faliti zemlje za iskop i izgradnju nasipa“.

- Ujednom od sljedećih naših obraćanja javnosti objavit ćemo popis preko 20 (dvadeset) stavki koje smo dosad detektirali da treba modificirati, preraditi, uložiti ogroman novac da bi bile u skladu s projektom mjere 8, navode u Inicijativi.

- Možda se sjećate izgradnje novog mosta na Kupi između Mahićna i Gornjeg Pokupja, koji je s početnih 9 milijuna kuna iz 2011. (sredstva za izgradnju mosta predviđena iz proračuna ŽUC-a), deset godina kasnije koštao nevjerojatnih 70 milijuna kuna, međutim račun su platile Hrvatske ceste (ali to nije sve, „zaboravili“ su svima spomenuti još 50-ak milijuna kuna koji su utrošeni na trasiranje, viškratno projektiranje, otkup zemljišta, mjernike, vještake, odvjetnike, dozvole (makar uporabne dozvole novi most nema ni danas), obnovu starog mosta (trebalo ga je obnoviti zbog izgradnje novog?) itd…). 

- Da, ako zbrajate, novi most na Kupi je u deset godina deset puta poskupio…krajnja cijena mu je oko 120 milijuna kuna. Povući ćemo paralelu s mjerom 8, sve je izglednije da će i ona istim putem kao i novi most…u prerade, dorade, krpanja i višestruka poskupljenja. Naravno, neće biti kriva struka, već će krivnja biti svaljena na nas, obične ljude, jer se nešto bunimo, stoji još u priopćenju.

Evo što stoji u prijavi Ministarstvu kulture...

Ovu prijavu podnosimo kao dolje potpisani članovi građanske inicijative „Ne zidovima i nasipima oko nas“, a sve iz potrebe da se zaštiti područje koje su Hrvatske vode predvidjele kao pozajmište materijala za izgradnju nasipa za projekt „Sustav obrane od poplava gradova Karlovca i Siska“. Plan Hrvatskih voda je potpuno iskopati, do 4 metra dubine, kompletno područje južno od naselja Gornje Pokupje, između rijeka Kupe i Dobre, pa sve do ušća Kupe i Dobre. Na samom kraju tog obuhvata nalazi se navedeno arheološko nalazište. Uvidom u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske utvrdili smo da predmetno arheološko nalazište nije upisano u isti, što bi svakako bilo poželjno ispraviti u bliskoj budućnosti, za korist narednih generacija.

Samo nalazište je procjenjeno na oko 2.500 godina starosti, spada u mlađe željezno doba (1. – 3. st. pr. Kr.), smatra se da je to nizinska utvrda-naselje sa zemljanim bedemom, vjerojatno plemena Kolapjani, jedinstvena u ovom dijelu Hrvatske (i Slovenije). Položaj se ponovo koristi u ranom novom vijeku (16. - 18. st.). O korištenju prostora u ranom novom vijeku svjedoče ulomci keramičkih posuda i glaziranih pečnjaka kao i podatak s karte Prvog vojnog mjerenja (First military survey) iz razdoblja 1763.-1787. godine. Na toj karti označeno je da se na ušću rijeke Dobre u Kupu nalazio objekt pod nazivom Blatnichka Edelhoff.

Izdvojeno


Reci što misliš!