VIJESTI / KARLOVAC

"KOMUNALNA KATASTROFA"

Dramatičan istup stanara Zvijezde i Gaze, Milan Medić: Tko dođe u neki grad i uništava kuće, bilo bagerom ili bombom smatran je neprijateljem!

Dramatičan istup stanara Zvijezde i Gaze, Milan Medić: Tko dođe u neki grad i uništava kuće, bilo bagerom ili bombom smatran je neprijateljem!

Ovo je zadnja prilika Gradu Karlovcu i Vodovodu i kanalizaciji da se konačno probude i svrstaju na stranu sugrađana, Milan Medić, predstavnik inicijative

Tko god dolazi u neki grad i razbija građanima kuće, tko ih tjera da napuštaju svoje domove, tjera u izbjeglištvo, tko razbija škole, veleučilišta, javne zgrade, bez obzira takav radi li to bagerom ili bombom, je uvijek bio smatran neprijateljem, i to javnog interesa i građana. Ovo je zadnja prilika Gradu Karlovcu i Vodovodu i kanalizaciji da se konačno probude i svrstaju na stranu sugrađana te počnu štititi javno dobro u ovome gradu i zastupati javni interes, poručio je u utorak u Karlovcu Milan Medić, predstavnik inicijative građana Zvijezde i Gaze koji se protive načinu izvođenja radova u sklopu projekta gradske tvrtke Vodovod i kanalizacija "Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Karlovac – Duga Resa" vrijednog ukupno više od 67 milijuna eura.

Ustvrdio je da je Karlovac postao "poprište komunalne i infrastrukturne katastrofe kao niti jedan grad u Hrvatskoj, a vjerojatno niti na području Europske unije". "Nestručnom provedbom radova je došlo do nevjerojatnih oštećenja u zaštićenoj povijesnoj jezgri. Od 270 objekata, koliko Zvijezda ima, 54 je oštećeno, a neki trajno, bez mogućnosti popravaka – to je 20 posto stambenog fonda. Zamislimo da netko u Tvrđi u Osijeku ili u Dubrovniku ili u Dioklecijanovoj palači obnavlja kanalizaciju i uništi 20 posto stambenog fonda. U Kraševoj i Klaićevoj se oštećenja penju i na više od 90 posto oštećenja. Svjedočimo apsolutno katastrofalnom načinu izvođenja obnove komunalne infrastrukture", rekao je Medić.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Podsjetio je da su građani 25. ožujka predali Gradu Karlovcu i Vodovodu i kanalizaciji pet zahtjeva, "a na tri se nešto počelo raditi". "Zaustavljeni su radovi i započet je postupak osiguranja dokaza, što znači da je počelo snimanje početnog stanja. To se provodi vrlo traljavo, ali se ipak provodi. Građani su nezadovoljni tim postupkom, ulažu se zahtjevi za dopunama, ali je taj proces započet. Nažalost, ne postoji nikakva komunikacija ulagača sa širom javnošću", nastavio je Medić.

FOTO GALERIJA

Kao ključan je naveo treći zahtjev, a on se odnosi na provedbu neovisne i stručne revizije dijela projekta koji se provodi u Zvijezdi i na Gazi, a ta revizija bi trebala dati odgovore na pitanja zašto je i kako uopće bilo moguće da dođe do tako velikih oštećenja. "Tražimo utvrđivanje kriterija kojim će se ugovoriti tvrtke za takav postupak. Vrlo je važno da se iznađe kvalitetna i relevantna tvrtka koja bi taj posao mogla obaviti stručno. Referirat ću se na tri vrlo jednostavna kriterija kojih se valja držati. Tvrtka koja bi to mogla raditi morala je unazad barem tri godine provoditi analize ugovornih postupanja, dakle revizijske poslove, kao i da je pružala usluge geotehničkog nadzora iskopa i zaštite građevinske jame za izgradnje vodnokomunalne infrastrukture u naseljenim područjima. Ponuditelj treba osigurati stručni tim od barem dva ovlaštena inženjera – jednog stručnjaka za građevinarstvo i jednog stručnjaka za geotehniku. Kriteriji javne nabave prilikom bodovanja treba biti da se vrednuje 10 posto cijena ponude, a 90 posto reference i iskustva ponuditelja. Zahtijevamo da se posebno boduje iskustvo ovlaštenog inženjera građevine specijaliziranog za geotehničke projekte u vršenju stručnog nadzora u iskopu i zaštiti građevinske jame u naseljenim područjima", kazao je Medić i dodao da su te dodatne zahtjeve predali 12. travnja Gradu Karlovcu i Vodovodu i kanalizaciji te da su dobili od njih poziv da u četvrtak dođu na daljnje dogovore, a predvodnik građana je i upozorio: "Od ovih kriterija i zahtjeva nema odstupanja. Oni su vrlo jednostavni i svima razumljivi. Ako Grad Karlovac doista želi zastupati javno dobro, očekujemo da se revizijski postupak provede po tim kriterijima".

Vlasnik poslovnog lokala u Kraševoj Mario Tomac je rekao da su već godinu dana "na bojištu". "Osiguranje dokaza smo imali još 10. studenog prošle godine. Kad smo dobili poziv za osiguranje dokaza, pisalo je da se dokazi uzimaju prije početka radova, a moj lokal i stan iznad su uništeni 6. studenog. Polica osiguranja je odbijena. Izigrani smo i s nama se ponašao kao s ljudima niže klase. Bitno je zaustaviti propadanje naših zgrada koje će još dvije godine slijegati. Radovi i dalje traju u Kraševoj, nisu zaustavljeni, i dalje se otvaraju rupe, zatvaraju pomalo i lupaju s bagerom kako ne treba. Više ne razumijem. Ovo je prevršilo svaku mjeru. Tražimo ono što je normalno bilo gdje, da se zaštiti ljude. Dogodit će se veća katastrofa. Ništa nismo dobili, nikakve konkretne odgovore", naveo je Tomac.

Vlasnik kuće u Haulikovoj iz koje je morao odseliti s obitelji zbog oštećenja Matija Volner je pokazao letak Vodovoda i kanalizacije s uputama kako prijavljivati štetu radi dobivanja odštete od osiguranja i naveo da su po tim uputama svi oštećeni građani postupali. "Skupili smo dokumentaciju i nakon toga smo svi dobili obavijest o neosnovanom odštetnom zahtjevu jer se nekretnina nalazi unutar tri metra od radova. Klauzulom je određeno da sva oštećenja nastala vibracijama unutar pet metara od radova ne podliježu osiguranju. Dakle, samim time izvođač radova, Vodovod i kanalizacija i Grad Karlovac nisu odgovorni. Ono što polica ne pokrije, isplatit će Grad Karlovac. On bi nas morao u ovom slučaju potpuno obeštetiti. Čuli smo takve izjave gradonačelnika, ali i dalje ništa nismo dobili napismeno. Ako nas je ovako vuče za nos, kako možemo nekome vjerovati na riječ? Moramo od Grada Karlovca dobiti dokument po kojemu će nas obraniti, stati iza leđa građana", rekao je Volner.

Nezavisni vijećnik u Vijeću gradske četvrti Gaza Krešimir Latin je ustvrdio da "sve što gledamo prostim okom nema smisla". "Izvođači su nas u stanju utopiti u čaši vode. Vodovodu i kanalizaciji i Gradu Karlovcu to očigledno nije jasno. Hoće li ove štete platiti i oni koji ne žive u Karlovcu, a čije se tvrtke pripajaju Vodovodu i kanalizaciji? Ovo je šira priča", rekao je.

Medić je najavio sastanak s odvjetnicima sljedećeg tjedna.

Izdvojeno


Reci što misliš!