VIJESTI / KARLOVAC

Rebalans proračuna

Gradski budžet bit će puniji za 4,9 milijuna eura, pročelnica Karolina Burić objasnila je što se dogodilo

Gradski budžet bit će puniji za 4,9 milijuna eura, pročelnica Karolina Burić objasnila je što se dogodilo

O povećanju proračuna će se odlučivati u četvrtak na sjednici Gradskog vijela

Na sjednici Gradskog vijeća u četvrtak će se odlučivati o prijedlogu rebalansa proračuna po kojem bi se uvećao za 4,9 milijuna eura ili 4,29 posto i iznosio bi 119 milijuna, rekla je u utorak pročelnica Upravnog odjela za proračun i financije Grada Karlovca Karolina Burić.

Objasnila je da su predviđena povećanja prihoda od poreza na dohodak za 2,2 milijuna eura i da je to zbog povećanja plaća.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Također se povećavaju i financijska sredstva iz središnje države za plaće u osnovnim školama u iznosu od gotovo 2,1 milijuna eura. Uvećavaju se dotacije iz Europske unije za 248.000 eura za projekt koji se odnosi na novu digitalnu i prometnu infrastrukturu – navela je K. Burić.

Dodala je da su na rashodovnoj strani značajna povećanja za plaće, da se povećavaju plaće za zaposlene u vrtićima za ukupno 900.000 eura radi usklađenja koeficijenata odgojitelja u predškolskom obrazovanju koeficijentima u osnovnom školstvu, a za ukupno 305.000 eura se povećava iznos za plaće u Javnoj vatrogasnoj postrojbi Karlovca. Povećavaju se i plaće zaposlenika gradske uprave i gradskih ustanova u kulturi.


Iz općih prihoda je potrebno osigurati 1,7 milijuna eura za troškove zaposlenih. Za zaposlene u školama povećavaju se plaće u iznosu od 2,065.000 eura. Osiguravaju se dodatnih 760.000 eura za održavanje komunalne infrastrukture, a konkretno se to odnosi na održavanje nerazvrstanih cesta, zelenih površina, sustava oborinske odvodnje i uređenje grada za blagdana. Povećavaju se subvencije za javni gradski prijevoz za 400.000 eura. Osigurava se novac za utrku CRO Race i Porin. Povećavaju se financijska sredstva za sufinanciranje djece u privatnim vrtićima, za edukativne i sportske aktivnosti u Dječjem vrtiću Karlovac koja ćemo dobiti iz Središnjeg državnog ureda za demografiju i ona iznose 42,560 eura. Dodatnih 19.261 se odnosi na rad s darovitim učenicima, prijevoz učenika i pomoćnike u nastavi u osnovnoškolskom obrazovanju, a povećavaju se i financijska sredstva za javne potrebe u kulturi i sportu – rekla je pročelnica.

Gradonačelnik Damir Mandić je komentirao da niti jedan projekt kojega je predvidio izvorni proračun nije prijedlogom rebalansa doveden u pitanje.

- Očekujemo krajem tjedna ili početkom sljedećeg da najavimo sve što će se raditi na obnovi Osnovne škole Dragojle Jarnjević. Odvojili smo novac za odvodnju oborinskih voda, što je vezano za radove na projektu "Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Karlovac – Duga Resa". Mogu najaviti početak radova na nogostupu Turanj – Sajevac – Kamensko – naveo je Mandić.

Ustvrdio je da su povećanja plaća i troškova za zaposlene plod otvorene i detaljne komunikacije sa sindikatima.

- Ovo su realna i održiva rješenja. Kanali komunikacije su i dalje otvoreni – rekao je Mandić.

Nastavio je da traje procedura vezana uz "nov krug porezne reforme" i da će se u tom pogledu mijenjati šest zakona.

- S 1. listopadom ćemo u javno savjetovanje pustiti izmjenu odluke o porezu na dohodak. Predlažemo da se niža stopa poreza na dohodak smanji za jedan postotni poen, dakle na 19 posto, a da viša stopa ide na 29 posto. Smanjivali smo porez na rad, što je bio i prirez, a ovo je nastavak tog trenda. Treba rad što manje porezno opteretiti. Što se tiče poreza na nekretnine, stanovi moraju služiti prije svega stanovanju. Kad se zakoni puste u javno savjetovanje vidjet ćemo kako će se odraziti na gradski proračun. Porez na nekretnine, odnosi svi prihodi koji po toj osnovi dolaze u gradski proračun, moraju se vratiti građanima, prije svega kvalitetnijom javnom uslugom, a u jednom dijelu će se pojaviti i prostor vezan uz priuštivo stanovanje. Porez na kuće na odmor se neće smanjivati. U višestambenim zgradama imamo popriličan broj stanova koji služe za kratkoročno stanovanje, kao apartmani, a to nije najbolje rješenje – ocijenio je Mandić.

Izdvojeno


Reci što misliš!