VIJESTI / KARLOVAC

Prostorna politika

Gažani se protive "istočnoj obilaznici", pa su dan prije ključne sjednice pozvali vijećnike u - šetnju

Gažani se protive

Procedura izrade prijedloga je trajala dvije godine

Na sjednici Gradskog vijeća Karlovca u četvrtak će se vjerojatno raspravljati i odlučivati o četvrtim izmjenama i dopunama Generalnog urbanističkog plana Karlovca, a gradonačelnik Damir Mandić je u utorak ustvrdio da te promjene predstavljaju "korak više u razvojnim elementima".

Pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje i poslove provedbe dokumenata prostornog uređenja Grada Karlovca Vesna Ribar je objasnila da je procedura izmjena i dopuna započela 2022. godine i da je u pripremi i izradi stručnih prijedloga te u raspravama i u predlaganju rješenja sudjelovalo četrdesetak stručnjaka.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Izrađene su stručne podloge kao posebni ciljevi izrade GUP-a – krajobrazna studija sa studijom elemenata zelene infrastrukture, revidirana je konzervatorska podloga, izrađene su prometna podloga i prometna studija biciklističke infrastrukture i smjernice za za integraciju održivog energetskog planiranja i prilagodbe klimatskim promjenama. Izvršena je i detaljna analiza studija, planova i projekata, naročito podataka koji proizlaze iz planova višeg reda. Najopsežniji je posao analiza i obrada pristiglih zahtjeva od 2019. do sada, a ukupno se radilo o 180 zahtjeva i primjedbi – navela je V. Ribar.

Kao razloge za izmjene i dopune nabrojala je usklađenje sa zakonom i podzakonskim aktima, usklađenje s Uredbom o informacijskom sustavu prostornog uređenja, usklađenje s prostornim planovima višeg reda, revizije i obveze izrade izrade urbanističkih planova uređenja, provedbe arhitektonsko-urbanističkih natječaja i revizije obveze izrade stručnih podloga...


- Od 133 evidentirane primjedbe, očitovanja, odnosno mišljenja, prihvaćeno je njih 59, djelomično 21, a nisu prihvaćene 53 – 12 se uopće nije odnosilo na predmet izmjena i dopuna GUP-a – dodala je V. Ribar.

Rekla je i da se najveća promjena odnosi na određivanje obveza izrade novih urbanističkih planova uređenja.

- Ovim planom je o utvrđeno da treba izraditi 19 novih urbanističkih planova uređenja umjesto 49 koji su bili određeni u važećem GUP-u – izvijestila je V. Ribar.

Gradonačelnik je komentirao da je "iza nas" dvije godine intenzivnog rada i otvorenog pristupa.

- Uspjeli smo u najvećem dijelu sve potrebe i probleme prepoznati te ponuditi prikladna rješenja. Ovaj GUP je sačuvao red u prostoru, a to je osnovna obveza prostornog plana. Životni prostor je živa materija, ali s ovim GUP-om dobivamo ispred sebe desetak godina razvojnih mogućnosti. Nastojali smo prepoznati trenutak na području zelenih politika. Nije rješenje zelene površine pretvarati u parkirališta. Moramo ih čuvati – ustvrdio je Mandić.

Udruga za lokalni razvoj "Klub Gažana" se protivi istočnoj obilaznici kako je zamišljena i u srijedu, dan uoči sjednice Gradskog vijeća Karlovca na kojoj bi se trebalo odlučivati o izmjenama i dopunama GUP-a, organizira šetnju s gradskim vijećnicima na ono što smatraju lošim položajem te prometnice. Polazak je u 17.30 kod centra "Nada".

Izdvojeno


Reci što misliš!