GDJE I KAD?

DANI GEORGIJA PARA

Izložbom Zlatka Kauzlarića-Atača otvoreni 5. dani Georgija Para u Gradskom kazalištu "Zorin dom" u Karlovcu

Izložbom Zlatka Kauzlarića-Atača otvoreni 5. dani Georgija Para u Gradskom kazalištu

Redatelj mora biti jako obrazovan, mora poznavati književnost, slikarstvo i sve ostalo od čega je teatar sastavljen.

- Puno sam naučio od Žorža, a vjerujem i on od mene. Jednom mi je napisao da nema dobrog scenografa bez dobrog redatelja, ali da nema niti dobrog redatelja bez dobrog scenografa. Bili smo veliki prijatelji, a on mi je čak bio i vjenčani kum, ali smo uvijek ostali per si. Na jednoj distanci, s velikim poštovanjem nastavili smo suradnju. Ostaju prekrasne uspomene, otkrio je u subotu u Gradskom kazalištu "Zorin dom" na otvorenju izložbe njegovih skica scenografija za predstave koje je režirao Georgij Paro likovni umjetnik Zlatko Kauzlarić-Atač, a otvorenjem te izložbe su započeli 5. dani Georgija Para koji se u sjećanje na tog velikana hrvatskog kazališta održavaju u subotu i nedjelju u karlovačkom kazalištu, Parovom matičnom.

Nastavio je da je scenografija djelo samo za sebe, ali prvenstveno u službi predstave, a da skica za scenografiju često nije više od sna, ali zato njezino ostvarenje često nije ništa manje od more.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Redatelj mora biti jako obrazovan, mora poznavati književnost, slikarstvo i sve ostalo od čega je teatar sastavljen. Paro, kojemu već godinama odajete pažnju, na čemu se jako zahvaljujem, nije samo veliki redatelj s kojim je suradnja uvijek bila osvježenje, nije bio samo onaj koji bi došao s idejom i nikad nije nametao ideju kako nešto treba u suradnji s njime djelovati, poručio je Kauzlarić-Atač.

Od njihove suradnje je istaknuo predstave "Vježbanje života" Nedjeljka Fabria te "Banket u Blitvi" Miroslava Krleže.

Paro je rođen je 1934. u Čačku, a preminuo 2018. godine u Zagrebu, dok je u Karlovcu odrastao.

- Jedan sam od onih koji je relativno kasno došao u priliku da s Parom razmijeni pokoju rečenicu. Bio sam ravnatelj Gimnazije Karlovac kada je pozvan da prigodom 245. obljetnice škole održi školski sat s učenicima. Naš razgovor u uredu je trajao sat vremena. Ostavio je dojam kojega ne mogu prepričavati – bio je miran, lucidan i širok. Takve nisam puno susretao, rekao je Mandić te naglasio da je ova manifestacija zasluga kazališne redateljice i pedagoginje Sanje Hrnjak.

Izdvojeno


Reci što misliš!