GDJE I KAD?

BROJNI PROGRAMI

Karlovac od 17. do 20. listopada u Edisonu domaćin 33. izdanja Dana hrvatskog filma - prvi puta se održavaju izvan Zagreba

Karlovac od 17. do 20. listopada u Edisonu domaćin 33. izdanja Dana hrvatskog filma - prvi puta se održavaju izvan Zagreba
Kristina Štedul Fabac/Pixsell

Moći će se besplatno pogledati domaći igrani, eksperimentalni, dokumentarni, animirani i namjenski kratki filmovi

"Organizacija ove manifestacije od nacionalnog značaja je priznanje za Karlovac, a ono je tim veće, ako znamo da se odvijala više od 30 godina u Zagrebu", poručila je u Kinu "Edison" pročelnica Upravnog odjela za poslove gradonačelnika Karlovca Dijana Kujinek u četvrtak.

Zahvalila je filmašima na povjerenju što su odlučili ove godine organizaciju Dana hrvatskog filma povjeriti "Edisonu", a ta će se smotra održati od 17. do 20. listopada. Ravnatelj ove karlovačke ustanove u kulturi Ivan Gojmerac je poručio da im to predstavlja čast i odgovornost te je napomenuo da će svi sadržaji biti besplatni za posjetitelje.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Moći će pogledati igrane, eksperimentalne, dokumentarne, animirane i namjenske filmove koji će bit raspoređeni po tematskim cjelinama.

Umjetnički ravnatelj festivala Silvestar Mileta je objasnio da su Dani hrvatskog filma središnji festival hrvatskog kratkometražnog filma i da je u fokusu natjecateljski filmski program na koji je pristiglo 175 prijava, "što pokazuje da je naša filmska zajednica i dalje zainteresirana za Dane hrvatskog filma i da u nj ima povjerenje".


- Izabrano je 39 radova različitih rodova, a kvaliteta je iznadprosječna i imamo filmove koji će sigurno postati moderni klasici. Jaku konkurenciju možemo zahvaliti tome što su naši filmaši unazad dvije godine radili izvanredne filmove, a dijelom i tome što je selekcija bila kompetentna i profesionalna. Filmove je biralo petoro članova Hrvatskog društva filmskih kritičara – Jelena Pašić, Danijel Brlas, Petra Belc Krnjaić, Janko Heidl i Iva Rosandić – rekao je Mileta.

Nastavio je da je program strukturiran tematski da bi se publika izložila većoj rodovskoj širini i da bi joj se omogućilo da bira na temelju tematskih interesa.

Nekoliko je žirija, a glavni je veliki stručni kojega čine Ana Bulajić Črček, Ivana Marinić Kragić, Jan Klemsche, Nino Kovačić i Barbara Nola. Žiri Nagrade "Jelena Rajković" čine članovi Društva hrvatskih filmskih autora i producenata, a oni dodjeljuju priznanje autoru do 30 godina starosti. Taj žiri čine redatelji Jan Krevatin, Tin Žanić i Katarina-Zrinka Matijević. Žiri Glasa koncila dodjeljuje Nagradu "Zlatna uljanica", a čine ga Danijel Labaš, Marijana Jakovljević, Ivan Ožegović, Luka Tripalo i Marina Katinić Pleić. Djeluje i Vijeće za etiku i ljudska prava kojega čine Dražen Begić, Anita Lauri Korajlija i Sandro Krašić, a oni dodjeljuju Nagradu za etiku i ljudska prava. Glavna nagrada je Grand Prix za najbolji film.

J. Pašić je objasnila da su svi članovi selekcijskog povjerenstva pogledali sve prijavljene filmove i donosili ocjene, "pa je proces bio donekle matematički – po izračunu prosječnih ocjena se radila konačna selekcija".

- Odluka je bila prilično složna. Vodili smo se prvenstveno kriterijem kvalitete. Dani hrvatskog filma su pregled filmske produkcije u Hrvatskoj i morali su se tu naći i laureati na festivalima. Najveći broj naslova koji su ušli u selekciju čine kratkometražni igrani filmovi, a najmanje namjenski. Kratkometražna forma nije došla do šire publike. Samim izmještanjem Dana hrvatskog filma u Karlovac je učinjen u tom pogledu ogroman iskorak. Program koji će se odvijati sljedećeg tjedna je prilika da kratkometražni filmovi dobiju plasman koji zaslužuju jer izostaju uglavnom iz glavnim distribucijskih tokova – navela je J. Pašić.

Jedan od filmova koji se natječe za Grand Prix je i Zlatnom palmom u Cannesu ovjenčan "Čovjek koji nije mogao šutjeti" autora Nebojše Slijepčevića čija će se retrospektiva posebno prikazati.

- On je ravnopravno stvarao u igranom i dokumentarnom rodu, a čak je napravio i jedan animirani film kojega je sam crtao. Taj opus je izrazito raznolik. Odabrano je osam filmova i taj izbor prikazuje put do Zlatne palme – rekao je Mileta.

Producentica festivala Lana Dojčinović Matovina je istaknula da su karlovačke škole prepoznale važnost sudjelovanja u programu za djecu i mlade.

- Škole trude razvijati ljubav i poštovanje prema filmu, posebice hrvatskom. Nastojimo od malih nogu skinuti stigmu s hrvatskog filma jer znamo za predrasude da je težak i da je prikladan tek jednoj vrsti publike, što nije istina – kazala je L. Dojčinović Matovina i dodala da će biti organizirani prijevozi autobusom za posjetitelje iz Zagreba.

Izdvojeno


Reci što misliš!