GDJE I KAD? / DOGAĐAJI

U ponedjeljak počinje 46. ZILIK, uz brojne likovne goste ove godine podsjetit će se i svojih začetaka i nekadašnjih ZILIK-a

U ponedjeljak počinje 46. ZILIK, uz brojne likovne goste ove godine
podsjetit će se i svojih začetaka i nekadašnjih ZILIK-a

Svečanim otvaranjem uz izložbu akademskog slikara Željka Lesara "Polifonija pokreta", u ponedjeljak u 19:30 sati u Gradskom kazalištu Zorin dom službeno će biti otvorena jedna od najdugovječnijih i najljepših karlovačkih kulturnih tradicija - 46. Zimska likovna kolonija ZILIK. No, kao i svake godine ZILIK će početi već tog jutra, prvom radionicom, a ove godine to je likovna radionica Tihane Karlović "Skrivena livada", na kojoj će djeca zajednički raditi na crtanju jedne velike bujne livade.

Tema 46. ZILIK-a je "ZILIK kakav je nekada bio". ZILIK je osnovan 1974. godine iz potrebe pružanja topline i pažnje djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Iz godine u godinu otvara vrata likovnom stvaralaštvu djece, razvijajući njihov osjećaj za lijepo te omogućuje ugodne trenutke druženja djece s umjetnicima. Vraćanje tim temeljnim vrijednostima upravo je središnja točka ovogodišnje kolonije. U duhu ovogodišnje teme u Centru za pružanje usluga u zajednici Vladimir Nazor gosti će na putu do radionica moći istražiti ZILIK-ov vremenoplov – svojevrsnu vremensku lentu s fotografijama, člancima i informacijama o povijesti ZILIK-a. U knjižnici Centra projicirat će se videozapisi s ranijih ZILIK-a te će na stolovima biti izloženi stari albumi s fotografijama i različiti članci i dokumenti o nastanku i povijesti ZILIK-a kako bi se svi zainteresirani mogli detaljnije upoznati s poviješću ove likovne kolonije.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Nakon otvaranja, u utorak će Mateja Rusak održati radionicu pod nazivom "Floralni kalendar". Svaki polaznik će dobiti u zadatak izraditi jedan mjesec iz kalendara s teksturom određenog biljnog motiva. Srijeda 30. siječnja rezervirana je za Marinu Ćorić koja će s djecom raditi zabavnu radionicu pod nazivom "Moj šašavi autoportret". Nakon kratkog uvoda o povijesti autoportreta djeca će napraviti neobične i šašave autoportrete u različitim tehnikama. U četvrtak 31. siječnja gošća je Sunčana Simichen koja će s djecom izvesti dvije različite radionice. Na jutarnjoj radionici "Zamrljaj mrlju" polaznici će naučiti što su to Rorschachove mrlje i kako od mrlja stvoriti figurativan prikaz, dok će popodnevna radionica "Pretisni otisni" uvesti mališane u svijet grafičke tehnike monotipije. Mali ZILIK u petak 1. veljače zatvara radionica Ljiljane Barković koja je osmislila radionicu "Četiri godišnja doba – eko mozaik" na kojoj će polaznici naučiti oblikovati mozaik od ekoloških materijala.

U utorak u 10 sati u goste ZILIK-u dolazi pjesnik, pripovjedač, publicist i novinar Mladen Kušec koji će djeci predstaviti svoju novu knjigu za djecu Tajne Medvednice. Promociji će prisustvovati i akademski umjetnik Siniša Reberski koji je ilustrirao novu knjigu Mladena Kušeca, a ujedno je prošle godine sudjelovao na Malom ZILIK-u i održao izuzetno dobro posjećenu likovnu radionicu na temu kaligrafije.

Već tradicionalno, 46. ZILIK završit će u petak, 1. veljače, u 19:30 sati, velikom izložbom nastalih radova, ali ove godine time ne završavaju i djelatnosti vezane uz ZILIK, već će zainteresirani posjetitelji, i mali i veliki, imati mogućnost tijekom cijele veljače posjetiti Centar za pružanje usluga u zajednici Vladimir Nazor svaki radni dan u periodu od 17-19 sati i pogledati izložbu radova nastalih na 46. ZILIK-u, te istražiti mini retro izložbu sastavljenu od cjelina: "Vremenoplov", "Videozapisi" i "Albumi".

KAportal.hr

 


Reci što misliš!