GDJE I KAD? / KINO, FOTO, FILM

DO 5. SVIBNJA

U Galeriji Studentskog centra u Karlovcu otvorena izložba crno-bijelih portreta žena oboljelih od raka dojke autora Vjekoslava Skledara

U Galeriji Studentskog centra u Karlovcu otvorena izložba crno-bijelih portreta žena oboljelih od raka dojke autora Vjekoslava Skledara

Cilj je osnažiti žene koje se liječe te potaknuti promjenu percepcije javnosti prema bolesti

U ponedjeljak je u organizaciji Udruge žena oboljelih i liječenih od raka "Nismo same" te Studentskog centra Karlovac u Galeriji SC-a u Karlovcu otvorena izložba fotografa Vjekoslava Skledara kojom se prikazom deset crno-bijelih portreta žena koje su oboljele od raka dojke i koje su se suočile pritom s gubitkom kose destigmatizira onkološke pacijentice.

Ističe se kako je glavni cilj izložbe osnažiti žene koje se liječe te potaknuti promjenu percepcije javnosti prema bolesti od koje obolijeva sve veći broj mladih žena. "Osim što je emotivna i snažna, ova izložba ohrabruje žene koje se liječe. Izložba je i edukativna", napomenula je Ivana Kalogjera, predsjednica udruge "Nismo same".

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Autor fotografija je objasnio da se bio prijavio da volontira za tu udrugu, a da mu je potom predloženo da se uradi izložba. "Razgovarao bih sa ženama koje sam fotografirao da ih opustim. Tada bih čuo izravno kako je izgledao trenutak kad su saznale da su oboljele. To daje motiv da se izgura projekt do kraja. Cijeli je proces trajao godinu dana. Neke sam fotografirao u domovima, a neke u improviziranim garažama. Svako iskustvo je bilo za mene bilo neopisivo. To zvuči patetično i jednostavno, ali je doista tako", rekao je.

Karlovačka županica Martina Furdek Hajdin je rekla da, dok se ne da takva dijagnoza, "mnogo toga podrazumijevamo, živimo u nekim brzinama, ne vodeći dovoljno brige o zdravlju".

Karlovac je deveti grad u kojemu je postavljena ta izložba i ona se može razgledati do 5. svibnja, a svakim radnim danom od 7 do 15 sati.

 

Izdvojeno


Reci što misliš!